GREEN

Αγγλία: Καταρρέουν γνωστές ακτές, παρασύροντας χιλιάδες σπίτια στη θάλασσα


JTeam

1 Φεβρουαρίου 2023

Αγγλία: Καταρρέουν γνωστές ακτές, παρασύροντας χιλιάδες σπίτια στη θάλασσα
Μεταξύ αυτών, κινδυνεύει και κάστρο του βασιλιά Αρθούρου

Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι προβλέψεις για τον πλανήτη είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη και έτσι μεγαλύτερα κύματα χτυπούν τις ακτές μας κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων. Νέα έκθεση προειδοποιεί ότι τουλάχιστον 2.200 σπίτια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών και ορισμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το Κάστρο του Βασιλιά Αρθούρου ενδέχεται να καταρρεύσουν στη θάλασσα μέχρι τότε.

Τα στοιχεία προέρχονται από 20 επικίνδυνα χωριά και οικισμούς, τα οποία αναλύθηκαν για να εκτιμηθεί πόση ακτογραμμή θα μπορούσε να χαθεί αν υποτεθεί ότι ακολουθούνται οι τρέχουσες πολιτικές για την άμυνα, την υποχώρηση ή την εγκατάλειψη τμημάτων της ακτής.

Συνολικά, περισσότερα από 2.200 σπίτια προβλέπεται να χαθούν μέχρι το έτος 2100

Η αξία των ζημιών σε σπίτια υπολογίστηκε σε 584 εκατομμύρια λίρες, χρησιμοποιώντας τιμές από τον ιστότοπο ακινήτων Rightmove, σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας δράσης για το κλίμα One Home. Οι παράκτιες κοινότητες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι το Isle of Wight, η Κορνουάλη, το Κεντ, το Northumberland, το Norfolk, το Sussex.

Η διευθύνων σύμβουλος της One Home, Angela Terry, δήλωσε: «Αυτές οι μη αναστρέψιμες αλλαγές σημαίνουν ότι ορισμένες όψεις γκρεμών καταρρέουν γρήγορα. Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την παλίρροια ή να χτίσουμε ένα τείχος γύρω από ολόκληρη την ακτή, επομένως πρέπει επειγόντως να βοηθήσουμε τις παραθαλάσσιες κοινότητες να προετοιμαστούν για τη ζημιά που θα επέλθει».

Ο κίνδυνος διάβρωσης υπολογίστηκε με τη χρήση δεδομένων από την Εθνική Χαρτογράφηση Κινδύνων Παράκτιας Διάβρωσης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Οι πολιτικές για την υπεράσπιση, την υποχώρηση ή την εγκατάλειψη τμημάτων της ακτής περιγράφονται λεπτομερώς στα σχέδια διαχείρισης της ακτογραμμής, που αναπτύσσονται από παράκτιες ομάδες με μέλη κυρίως από τοπικά συμβούλια και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Η έκθεση έρχεται μετά από μια ρωγμή μήκους 230 ποδιών σε έναν βράχο στην ακτή Jurassic που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας στην επιφάνεια μερικές ακόμη δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.