Όλοι μαζί παίζουμε...

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Όλοι μαζί παίζουμε...

Πόσες φορές ακούστηκε η συγκεκριμένη φράση τις μέρες αυτές; 

Οι επισκέψεις σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, η επαφή με φίλους και ξαδέλφια εκτός από μια ευχάριστη εμπειρία μπορεί σε λίγα δευτερόλεπτα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. "Είναι δικό μου","Εγώ το πήρα πρώτος","Θέλω να παίξω τώρα"... Φράσεις οικείες στους περισσότερους γονείς.

Το ζητούμενο όμως είναι να μπαίνετε στο ρόλο του διαιτητή ή του δικαστή συνεχώς αλλά να βοηθήσετε τα μικρά σας να συνεργαστούν. Να μάθουν την αξία της δεξιότητας αυτής.

Είναι σημαντική τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στη ζωή τους γενικότερα. Όταν τα παιδιά ξέρουν να συνεργάζονται, μπορούν να ακούν, να ενθαρρύνουν, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, να αναγνωρίζουν τις μοναδικές ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας, και να εργάζονται ως κομμάτι αυτής.

Τα βοηθά στο παιχνίδι, στη συνεργασία με τους φίλους και συμμαθητές αλλά και με τους ενήλικες. Μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις και αναπτύξουν φιλίες. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως η δεξιότητα αυτή είναι σημαντική για την επίλυση συγκρούσεων και διαφωνιών, τον αυτοέλεγχο αλλά και την ικανότητα να μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου.

Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαδικασία της συνεργασίας από το σπίτι. Θα πρέπει οι γονείς να συνεργάζονται με το παιδί για καθημερινά πράγματα. Η συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού είναι μια καλή αρχή. Για παράδειγμα, “Το ότι δουλέψαμε όλοι μαζί σαν ομάδα σημαίνει πως κερδίζουμε περισσότερο χρόνο για να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, για παιχνίδι και ελεύθερο χρόνο!”

Η επιβράβευση της συμπεριφοράς είναι εξίσου σημαντική στην προσπάθεια που κάνει το παιδί για να συνεργαστεί. Όταν επισημαίνουμε στα παιδιά το γιατί και το πώς η συμβολή τους ήταν σημαντική, τα βοηθάμε να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν τις ικανότητές τους. Για παράδειγμα, “Τακτοποίησες τόσο καλά το δωμάτιο σου. Τώρα μπορείς πολύ εύκολα να βρεις αυτό που ψάχνεις. Θέλεις να σου διαβάσω κάτι ή να παίξουμε;”

Είναι εξίσου σημαντικό να έχουν τα παιδιά το δικαίωμα επιλογής. Για παράδειγμα, όταν ζητήσετε τη βοήθεια τους δεν χρειάζεται να τους επιβάλλετε τη δουλειά που πρέπει να κάνουν αλλά ούτε δίνετε διαταγές. Με τον τρόπο αυτό προσφέρετε επιλογές που δείχνουν ότι τα σέβεστε και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια αίσθηση συνεργασίας.

Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγετε κάποιες φορές παιχνίδια που βοηθούν στο ομαδικό πνεύμα. Για παράδειγμα, τα επιτραπέζια προωθούν τη συνεργασία.

Τέλος, πρέπει να κατανοήσουμε πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνος του. Είναι σε επαφή με τους ανθρώπους γύρω του. Επικοινωνεί, συνεργάζεται, συνδιαλέγεται. Γι' αυτό πρέπει να μάθει να προσφέρει, να εκτιμά, να σέβεται.  Κάποιος είπε πως χωρίς τη συνεργασία των μελών της, καμία κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει, για αυτό και είναι σημαντική τόσο στα παιδιά, όσο και σε μας.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss