Ύπνε που τρέφεις τα παιδιά...

Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2014

Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2014

Ύπνε που τρέφεις τα παιδιά...

Πόσο κοιμάται το παιδί σας; 

Η γνωστή παροιμία και μάλιστα μόνο εκείνες τις ώρες μπορεί το σώμα να ηρεμήσει απόλυτα και να επαναφορτίσει τις δυνάμεις του. Ο ύπνος είναι βασική ...αρχή αν θέλετε να αποκτήσετε πιο ζωντανό σώμα και εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό φροντίστε τα μικρά σας να κοιμούνται σωστά.

Η ποσότητα του ύπνου των παιδιών επηρεάζει την ικανότητά τους για μάθηση την επόμενη μέρα. Ο αριθμός ωρών που κοιμάται ένα παιδί ή έφηβος, πότε κοιμάται κι αν έχει καταναλώσει αλκοόλ είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση και τη συμπεριφορά του την επόμενη μέρα. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει τα παιδιά να κοιμούνται κατά μέσο όρο 10 ώρες στις ηλικίες 5-13, με διάρκεια βαθμιαία μειούμενη από 11 ώρες στην ηλικία των 5 ετών σε 9 ώρες στην ηλικία των 13 ετών. Επίσης, προτείνεται οι έφηβοι 14-18 να κοιμούνται 8-9 ώρες.

O ύπνος επηρεάζει τη σχολική επίδοση των παιδιών σας. 

Έρευνες έχουν δείξει τα εξής:

Μια από τις φάσεις του ύπνου μας, που επαναλαμβάνεται μερικές φορές κάθε βράδυ, είναι αυτή των ονείρων ή του ελαφρύ ύπνου. Η φάση αυτή λέγεται και REM (Rapid Eye Movements), δηλαδή είναι η φάση κατά την οποία γίνονται ταχείες κινήσεις των ματιών μας ενώ κοιμόμαστε. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ότι η περίοδος του ελαφρύ ύπνου γίνεται ένα είδος νοητικού ξεσκαρταρίσματος. Ο εγκέφαλος μας αποφασίζει ποιες πληροφορίες που αποκτήθηκαν την προηγούμενη μέρα θα διατηρηθούν και ποιες θα διαγραφούν.

Η μείωση του ύπνου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη μνήμη. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ικανότητα λύσης προβλημάτων μειώνεται αν την προηγούμενη νύχτα έχουν μειωθεί οι περίοδοι του βαθέος ύπνου. Άλλη έρευνα έδειξε ότι γενικά οι μαθητές που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν χαμηλότερη βαθμολογία, προβλήματα συμπεριφοράς, μικρότερη συγκέντρωση, υπνηλία και αντιμετωπίζουν γνωστικές δυσκολίες.

Συνεπώς, προσπαθήστε να τηρήσετε τις ώρες του ύπνου, είναι βασικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss