Ο Άγιος Βαλεντίνος σε "μικρότερη ηλικία"

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ο Άγιος Βαλεντίνος σε "μικρότερη ηλικία"

Τι σημαίνει αγάπη στην παιδική ηλικία; Τι εννοεί το παιδί σας που λέει "Μαμά είμαι ερωτευμένη"; ή "Γιατί πονάει η αγάπη μαμά;" 

Τόσο ευαίσθητο  και σημαντικό θέμα και γι’αυτή την ηλικία. Η γνώμη μας είναι, ότι σε αυτή την ηλικία, είναι εξαιρετικά καθοριστικός ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί,  είτε από τους συνομήλικους, είτε και από τους μεγαλύτερους. Καμία φορά μας φαίνεται αστείο όταν ακούμε ότι "Θέλω να παντρευτώ τον συμμαθητή μου τον Γιάννη". Κι όμως, δεν είναι καθόλου αστείο. Είναι ένα συναίσθημα που δεν έχουμε δικαίωμα να το υποτιμήσουμε ή να το διακωμωδήσουμε.

Ο έρωτας δεν έχει ηλικία. Και αν μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει αθώα, αγνή αγάπη είναι ακριβώς στην ηλικία αυτή. Η έλξη που αισθάνεται ένα παιδί για ένα παιδί του άλλου φύλου, τουλάχιστον μέχρι την εφηβεία, δεν έχει κίνητρα και σκοπιμότητες, όπως τη σεξουαλικότητα, τη «δημιουργία σχέσης» και τις πιο πολλές φορές ούτε καν τη διεκδίκηση μιας επιβεβαίωσης από τον άλλον.

Είναι μια συμπάθεια, μια αγάπη που δεν μπορούν να εξηγήσουν τα ίδια. Απλά τη βιώνουμε και την εκφράζουν με διάφορους τρόπους. Μια ζωγραφιά, ένα δώρο που εμπνεύστηκαν, να παίζουν μαζί το αγαπημένο τους επιτραπέζιο κτλ.

Πώς να αντιδράσετε εσείς;

Ψύχραιμα. Αγάπη είναι! 

  • Δεν παρεμβαίνετε «απρόσκλητα»: Όταν σας ανακοινώνουν ότι είναι ερωτευμένα, δεν θέλουν τίποτε άλλο από το να σας δηλώσουν αυτή την κατάσταση που τα συνεπαίρνει ή απλώς τα απασχολεί. Δεν χρειάζεται να δώσετε κάποια λύση ή να πείτε τη γνώμη σας. Απλά να τα ακούσετε και να τα καταλάβετε.
  • Δεν υποτιμάτε τα συναισθήματά τους: Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα όσον αφορά τους έρωτές τους και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να γελάσετε, να κοροϊδέψετε ή να διαλαλήσουμε σε όλους τους γνωστούς ότι είναι ερωτευμένα. "Για πες στη γιαγιά σου, για το φίλο σου τον Γιαννάκη που τον αγαπάς". Το παιδί σας σάς εμπιστεύτηκε κάτι τόσο σημαντικό για εκείνο, εσείς γιατί δεν κρατάτε το μυστικό του;
  • Να είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία και στο διάλογο. Μπορεί να σας ρωτήσουν για την αγάπη, για τον έρωτα. Εξηγήστε τους χωρίς όμως να τα κουράσετε ή να τους το υπεραναλύσετε.
  • Ακόμα και αν σας ρωτήσουν για σεξ, απαντήστε τους. Δεν είναι κάτι κακό, ούτε ταμπού.

Η αγάπη είναι το πιο όμορφο συναίσθημα. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Μιλήστε τους λοιπόν γι΄αυτό χωρίς να τα κάνατε να νιώθουν τύψεις ή φόβο για τα συναισθήματά τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss