Μπορείτε να καταλάβετε τις ανάγκες των παιδιών σας;

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Μπορείτε να καταλάβετε τις ανάγκες των παιδιών σας;

Οι γονείς πολλές φορές δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στα προβλήματα των παιδιών τους.

Τί συμβαίνει όμως, όταν οι γονείς αποφασίσουν πραγματικά να ακούσουν τα παιδιά τους;

Ανακουφίζει το «συναισθηματικό πλημμύρισμα»: Όταν το παιδί σας βιώνει ένα πρόβλημα, τα συναισθήματα μπορεί να κατακλύσουν την σκέψη. Ένα παιδί μπορεί να πλημμυρίσει συναισθηματικά όταν τα συναισθήματά του κυριεύσουν τις σκέψεις του. Όταν ακούτε με ειλικρινή αποδοχή και ενσυναίσθηση τα λόγια του παιδιού σας, τότε το βοηθάτε να διαχειριστεί το συναίσθημα του και να ξεμπλοκάρει την σκέψη. Μ΄αυτό τον τρόπο μπορεί να σκεφτεί πιο ξεκάθαρα τι το απασχολεί.

• Βοηθά να αναγνωρίσει ποιο είναι το πρόβλημά του: Στην αρχή μπορεί να σας μιλά για ένα πρόβλημα όμως μπορεί να μην είναι πραγματικό. Για παράδειγμα, έχει έρθει στην οικογένεια σας δεύτερο παιδί. Το πρώτο παιδί μπορεί να εκφράσει την παραμέληση σας, ως έντονη ζήλια απέναντι στο αδελφάκι του. Να παραπονεθεί πως δεν το θέλει ή να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά απέναντι του. Οι περισσότεροι γονείς τείνουν να προστατέψουν το μωρό, όχι μόνο αδιαφορώντας για τα συναισθήματα του μεγαλύτερου παιδιού αλλά χαρακτηρίζοντας το ζηλιάρη ή κακό παιδί που συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Δείτε τι πραγματικά κρύβεται από κάτω. Το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει την ανασφάλεια που νιώθει αλλά και να διεκδικήσει με κάποιο τρόπο την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βρείτε τι κρύβετε πίσω από την συμπεριφορά του ή από το πρόβλημα που σας παρουσιάζει.

Βοηθά το παιδί να επιλύσει το πρόβλημά του: Από τη στιγμή που έρχεται αντιμέτωπο με την αλήθεια, τα παιδιά όπως και οι ενήλικες γνωρίζουν μέσα τους την καλύτερη λύση γι’ αυτούς. Ποια λύση δηλαδή είναι πιο κοντά στο χαρακτήρα τους. Το οδηγηθούν μόνα τους στην λύση αυξάνει τη δημιουργικότητά τους, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητες τους στην επίλυση προβλημάτων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss