Πώς να πείσετε το μικρό σας να κοιμάται στο κρεβάτι του;

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015

Πώς να πείσετε το μικρό σας να κοιμάται στο κρεβάτι του;

Πολλά παιδιά την διάρκεια της νύχτας και όχι μόνο εγκαταλείπουν το κρεβάτι τους και πηγαίνουν στο δωμάτιο των γονιών τους. Το πρόβλημα ξεκινά στο σημείο αυτό. Από την μια πλευρά οι γονείς δεν μπορούν να ξεκουραστούν και από την άλλη αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην προσωπικότητα του παιδιού.

Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Ακούστε προσεκτικά το παιδί: Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που τρομάζει το παιδί και θέλει να έρχεται στο κρεβάτι σας το βράδυ. Μιλήστε μαζί του και ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει. Οι τιμωρίες και οι απειλές δεν βοηθάνε στην περίπτωση αυτή, καθώς εντείνεται το αίσθημα της ανασφάλειας που νιώθει.

Μιλήστε του για τα συναισθήματά σας: Εξηγείστε του πως νιώθετε όταν έρχεται το βράδυ στο κρεβάτι σας. Πείτε του πως δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε και πως το πρωί νιώθετε κούραση και αυτό σας δημιουργεί πρόβλημα στην δουλειά σας. Για το λόγο αυτό ζητάτε την βοήθεια του και θέλετε μαζί να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο σας.

Η λύση στο πρόβλημα: Μόλις βρείτε την πραγματική αιτία για τις νυχτερινές επισκέψεις, τότε ρωτήστε το παιδί τι ιδέες έχει για να το αντιμετωπίσετε. Αν για παράδειγμα, φοβάται το σκοτάδι, μπορείτε να πάρετε μαζί ένα φως για το δωμάτιο του. Αφήστε το παιδί να το διαλέξει μόνο του, μ΄ αυτό τον τρόπο νιώθει πιο δυνατό και σίγουρο ότι βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει την φοβία του. Μπορεί, μετά από λίγο καιρό οι νυχτερινές επισκέψεις να αρχίσουν πάλι. Η λύση που δώσατε μπορεί να μην το βοήθησε ή μια νέα φοβία να έκανε την εμφάνισή της. Συζητήστε μαζί με το παιδί σας πάλι, με ειλικρινή αποδοχή και κατανόηση.

Να θυμάστε πως σε καμία περίπτωση η τιμωρία ή απειλές δεν βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων. Αντιθέτως, δημιουργούν επιπρόσθετα. Κάντε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια και πως ότι και αν συμβεί θα είστε εκεί. 

More for you

Don't Miss