4 σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα κατοικίδιο ζώο

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

4 σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα κατοικίδιο ζώο

Τα παιδιά αγαπάνε πολύ τα ζώα και δράττουν συνέχεια την ευκαιρία για να τα αγκαλιάσουν και να τα χαϊδέψουν. Εκτός, από τη συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο, προάγει επίσης, τη συναισθηματική ισορροπία του παιδιού. Για αυτό τον λόγο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη ζωή μιας οικογένειας, αλλά είναι σημαντικό, να γνωρίζετε πότε πρέπει να φέρετε ένα ζώο στο σπίτι σας. Παρουσιάζοντας ένα κατοικίδιο, χωρίς να είναι έτοιμα όλα τα μέλη της οικογένειας, μπορεί να προκαλέσετε  επιπλοκές, τόσο στην οικογένεια, όσο και στο νέο ζωάκι. Δείτε τα παρακάτω σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να δεχτεί ένα κατοικίδιο.

Το παιδί σας είναι άνετο με τα ζώα. Μην πάρετε ένα κατοικίδιο, για να θεραπεύεστε τον φόβο που έχει το μικρό σας για τα ζώα. Όταν ένα παιδί φοβάται ένα σκύλο ή μια γάτα, μπορεί να αντιδράσει περίεργα και να τα τραυματίσει. Αντ αυτού αν θέλετε να ξεπεράσει τη φοβία του, είναι καλύτερο να το πάτε σε ένα φιλικό σπίτι που έχει ζώα ή σε ένα καταφύγιο σκύλων, ώστε να έρθει σε επαφή και με τον καιρό να εξοικειωθεί. Δώστε χρόνο στο μικρό σας και μη το πιέζετε να αγγίξει ένα σκύλο ή μια γάτα. Και όταν διαπιστώσετε, ότι νιώθει άνετα με ζώα γύρω του, πάρτε του ένα.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται τα ζώα και να τους συμπεριφέρονται σωστά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν, ότι δεν τραβάμε την ουρά ενός ζώου και δεν το χτυπάμε. Εφόσον, το μικρό σας κατανοήσει τις οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά, τότε είναι έτοιμο να υποδεχτεί ένα κατοικίδιο.

Πριν φέρετε στο σπίτι ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να φροντίζει κάπως τον εαυτό του. Βουρτσίζει τα δόντια του, χωρίς υπενθύμιση; Αν ναι τότε είναι ένα από τα κριτήρια, ότι το μικρό σας είναι ικανό να φροντίζει ένα κατοικίδιο. Βέβαια μην έχετε απαίτηση από το παιδί σας να αναλάβει την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα, γιατί τότε θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να φτάσει τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, για να πάρετε ένα ζώο.

Μην ξεχνάτε, ότι πρέπει να επιλέξετε ένα κατοικίδιο που να είναι κατάλληλο για το παιδί σας, αλλά και για όλη την οικογένεια. Για παράδειγμα σκεφτείτε τόσο τον χώρο που έχετε διαθέσιμο, όσο και τον προσωπικό σας χρόνο. Αν πάρετε ένα σκύλο θα πρέπει είτε εσείς, είτε το παιδί σας να έχετε χρόνο να τον φροντίζετε και να τον πηγαίνετε αρκετές βόλτες μέσα στην ημέρα.

Τέλος, αν έχετε ενδοιασμούς για το αν το μικρό σας είναι έτοιμο για ένα ζώο, μια καλή λύση είναι να κάνετε το παιδί σας εθελοντή σε ένα καταφύγιο με αδέσποτα. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσει καλύτερα τις ευθύνες που έχει ένα κατοικίδιο.

More for you

 
 

Don't Miss