Συμβουλές από το παιδί προς τη μαμά

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Συμβουλές από το παιδί προς τη μαμά

Μερικές φορές μάλλον τα παιδιά δίνουν πιο χρήσιμες συμβουλές από οποιονδήποτε άλλον. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τις καταλάβετε και να τις λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας.

Φυσικά ένα παιδί δεν είναι σε θέση να σας δώσει ξεκάθαρες συμβουλές. Σίγουρα όμως υπάρχουν πράγματα που θέλει να σας πει αλλά δεν ξέρει ακόμα τις σωστές λέξεις.

1. Το παιδί αποζητά τη σταθερότητα που του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια. Φροντίστε λοιπόν να είστε σταθερή μαζί του. 2. Το μέτρο είναι αρετή στη ζωή γενικότερα. Το ίδιο ισχύει και με το παιδί σας. Μην το παραχαϊδεύετε και μην το μαλώνετε συνεχώς. Συνετίστε το με ωραίο τρόπο όταν πρέπει και επιβραβεύστε το όταν το αξίζει. Φυσικά δεν εννοώ να χάσετε τη μητρική φροντίδα και τρυφερότητα. Αυτό είναι απαραίτητο στο παιδί σας. 3. Φροντίστε να μην φέρνετε το παιδί σας σε δύσκολη θέση μπροστά σε κόσμο ή έξω από το σπίτι. Σίγουρα θα το κάνει να αισθανθεί ντροπή, όπως εξάλλου κι εσείς αν σας συνέβαινε αυτό. Μιλήστε του. Ο συζήτηση είναι μία σίγουρη οδός που θα οδηγήσει στην κατανόηση και δεν θα επιφέρει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. 4. Αποδεχθείτε τα λάθη του και μην το κάνετε να αισθάνεται ένοχο γι’ αυτά. Αφήστε το να μάθει από τις συνέπειές του, είναι ο μόνος τρόπος για να μάθει. 5. Να είστε σταθερές μαζί του και να μην το αγνοείτε. Μην το μπερδεύεται με αντιφατικές αντιδράσεις σας και προσπαθήστε να το ακούτε προσεκτικά όταν σας μιλάει. Διαφορετικά θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα, το παιδί σας θα είναι μπερδεμένο και θα αισθάνεται ασήμαντο. 6. Ζητάτε συγγνώμη. Είναι μάθημα για το παιδί. Μην προσπαθείτε να του δείξετε ότι είστε τέλεια κι αλάνθαστη. Ποιός είναι άλλωστε; 7. Αποδεχθείτε το παιδί σας όπως είναι και μην το φορτώνετε με τα δικά σας απωθημένα. Σίγουρα δεν τα χρειάζεται για να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Η συμπαράσταση μάλλον θα του είναι πιο χρήσιμη. Κατανοήστε ότι μεγαλώνει κι αναπτύσσει το δικό του χαρακτήρα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε, τόσο λιγότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν στη σχέση σας. 8. Δείξτε του αγάπη. Ίσως περιττό να αναφέρεται αλλά είναι μία υπενθύμιση για να το δείχνετε συχνότερα στο παιδί σας. Η ένδειξη αγάπης θα το οπλίσει με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια και μάλλον θα το κάνει χαρούμενο.

More for you

 
 

Don't Miss