Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του 'καλού' μπαμπά;

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του 'καλού' μπαμπά;

Ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια έχει πλέον αλλάξει και μάλλον θα συνεχίσει. Οι παλιές μορφές οικογένειας αφού ο τρόπος ζωής έχει επηρεάσει καθοριστικά την οργάνωσή της.

Η κοινωνία μιλά ακόμα για έναν άντρα σχετικά με το πόσο πετυχημένος είναι στη δουλειά του και γενικότερα για την κοινωνική του θέση. Σπάνια ακούει κανείς για το ρόλο του ως πατέρας. Πρόκειται για ένα κοινωνικό ταμπού αφού αυτή η αξιολόγηση είχε να κάνει περισσότερο με τη γυναίκα και το ρόλο της ως μητέρα.

Στα παλαιότερα πρότυπα οικογένειας, ο καλός πατέρας ήταν αυτός που μπορούσε να συντηρήσει την οικογένειά του. Συνήθως δεν είχε άμεση συναισθηματική ή άλλη επαφή με τα παιδιά του, αφού το ρόλο της διαπαιδαγώγησης αναλάμβανε εξ’ ολοκλήρου η μητέρα.

Τώρα όμως που οι κοινωνικές σταθερές έχουν αλλάξει ριζικά και η μητέρα είναι πλέον και εργαζόμενη σκληρά, ο ρόλος του πατέρα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο καλός μπαμπάς πλέον είναι αυτός που είναι κοντά στα παιδιά του και παρ’ όλου που η μητέρα πρωταγωνιστεί στη φροντίδα των παιδιών, ο μπαμπάς πρέπει να αναλάβει εξίσου ενεργό ρόλο. Η φυσική παρουσία του ολοκληρώνει την προσωπικότητα του παιδιού κι όχι η χρηματική. Μάλλον ο καλός μπαμπάς είναι αυτός που ξέρει πότε το παιδί του περπάτησε ή έκανε την πρώτη του ζωγραφιά κι όχι αν ήταν αυτό που του πήρε τα ακριβά παπούτσια ή τους πολλούς μαρκαδόρους.

More for you

 
 

Don't Miss