Η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας

Τα στερεότυπα της παιδικής διατροφής, κληρονομιά από τη γιαγιά στη μαμά αρχίζουν σταδιακά να εγκαταλείπονται από τις νέες μητέρες.

Στην Ελλάδα η παιδική διατροφή αποτελεί μείζον ζήτημα της οικογένειας. Απαγορευμένες τροφές και πίεση είναι βασικά χαρακτηριστικά που ένα παιδί αναγκάζεται να υποστεί. Μήπως όμως το γεγονός αυτό φέρνει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με παιδική παχυσαρκία;

Ύστερα από έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι καμία τροφή από μόνη της δεν είναι αιτία για την παιδική παχυσαρκία. Και δυστυχώς η Ελλάδα είναι μία απόδειξη. Τα υψηλά ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας δικαιολογούνται απόλυτα αν λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι τα παιδιά στην χώρα μας δεν γυμνάζονται και περνάν τις περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Επομένως οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες μάλλον επηρεάζουν περισσότερο το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας απ’ ότι οι τροφές καθαυτές.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη GRECO (Greek Childhood Obesity study) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, οι συνθήκες που μεγαλώνει ένα παιδί καθώς και τα χαρακτηριστικά των γονιών του είναι καθοριστικοί παράγοντες για το βάρος του.

Συγκεκριμένα, η ηλικία της μητέρας, αν είναι εργαζόμενη ή όχι, το βάρος και των δύο γονιών ακόμα και ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια επηρεάζουν το βάρος των παιδιών. Για παράδειγμα οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μάλλον πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα υγείας και προσέχουν περισσότερο τη διατροφή των παιδιών.

Τέλος, ανεξάρτητα από την παραπάνω μελέτη, η απαγόρευση τροφών που οι μαμάδες θεωρούν βλαβερές μάλλον φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η αποχή από την αγαπημένη ‘απαγορευμένη’ λιχουδιά θα ωθήσει το παιδί να τη φάει σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν του δοθεί η ευκαιρία. Εξάλλου ο οργανισμός τα χρειάζεται όλα αλλά με μέτρο και καλό θα είναι οι νέες μαμάδες να ακολουθήσουν την τακτική ‘παν μέτρον άριστον’.

Πηγή: nutrimed.gr

More for you

 
 

Don't Miss