Οικονομική κρίση και παιδιά

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Οικονομική κρίση και παιδιά

Μάθετε τρόπους για να βοηθήσετε ψυχολογικά τα παιδιά σας τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Όταν η οικονομική κρίση χτυπάει μια οικογένεια επηρεάζει όλα τα μέλη της, μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά σε μία οικογένεια μπορεί να επηρεαστούν όχι μόνο από τις πιθανές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, αλλά και από την ψυχολογική διάθεση και το άγχος των γονιών τους.

Για να μπορέσετε να βοηθήσετε και να στηρίξετε τα παιδιά σας σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο πρέπει να θυμάστε:

Να είστε ανοιχτοί να ακούσετε τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τους φόβους των παιδιών. Δώστε τους να καταλάβουν ότι κατανοείτε τα συναισθήματά τους και ότι δεν τα βρίσκετε παράλογα. Δείξτε ότι είστε διαθέσιμοι να συζητήσετε μαζί τους για θέματα που τα απασχολούν. • Δώστε στα παιδιά μόνο τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη να ακούσουν. Ακούστε με προσοχή τις ερωτήσεις τους και απαντήστε με ειλικρίνεια και απλά λόγια μόνο σε αυτό που σας ρωτάνε. Εάν έχουν ανάγκη από κάτι παραπάνω θα σας ρωτήσουν. Δε χρειάζονται και μπορεί να μη μπορούν να χειριστούν και επεξεργαστούν περισσότερες πληροφορίες. • Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν και να βασιστούν πάνω σας. • Τα παιδιά δε μπορούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο που μπορεί ένας ενήλικας. Μην βάζετε τα παιδιά σε συζητήσεις και προβληματισμούς που αφορούν ενήλικες γιατί θα τους δημιουργήσετε άγχος και ανασφάλεια. • Προετοιμάστε τα παιδιά για πιθανές αλλαγές. Το άγνωστο και το ξαφνικό τρομάζει τα παιδιά και τους δημιουργεί ανασφάλειες. • Αποφεύγετε να παρακολουθείτε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά (ειδικά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας). • Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις απλές καθημερινές σας συνήθειες. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα. • Προσέξτε πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους (άρνηση, επιθετικότητα, απώλεια όρεξης, απομόνωση, άγχος, ξεσπάσματα κ.α.) Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο τα παιδιά έχουν από ασφάλεια και αγάπη. Απλές καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να δώσουν σε εκείνα αλλά και στους γονείς χαρά και αισιοδοξία.

Μάγια Αλιβιζάτου, Ph.D. Παιδοψυχολόγος My Playce Αδριανείου 44, Ν. Ψυχικό 210-6727630 Εκάλης 37, Ν. Ερυθραία 210-8076110 www.myplayce.gr

More for you

 
 

Don't Miss