Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες γίνονται πιο στρυφνά αφεντικά;

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες γίνονται πιο στρυφνά αφεντικά;

Μήπως οι γυναίκες είναι οι χειρότεροι εχθροί των γυναικών συναδέλφων τους; Το ερώτημα είναι πολύ παλιό, γεννήθηκε την εποχή που οι γυναίκες άρχισαν να κάνουν καριέρα. Την δεκαετία του 1970, μάλιστα, μια ομάδα  κοινωνικών ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επινόησαν την έκφραση «Σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών». Πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες που  καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις παίρνουν τις αποστάσεις τους από τις άλλες (και ως εκ τούτου τις εμποδίζουν) ώστε να διατηρήσουν το στάτους που έχουν πετύχει ανάμεσα στους άνδρες.

 

Σε άρθρο της στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic με τίτλο «Γιατί οι γυναίκες φοβερίζουν η μία την άλλη στη δουλειά», η δημοσιογράφος Όλγα Καζάν αναφέρεται στις «σκύλες» και στην κατηγοριοποίηση που έχει κάνει  στο blog της κάποια ονόματι Σάνον (δεν ήθελε να δημοσιευτεί το επίθετό της). Στο δημοσίευμά της με τίτλο «Beware the Female BigLaw Partner», η Σάνον που είχε εργαστεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο πριν αποφασίσει να γίνει μαμά πλήρους απασχόλησης, κατατάσσει τις «σκύλες»-συναδέλφους της σε τρεις κατηγορίες:

Η «επιθετική σκύλα» είναι ένα είδος υψηλόβαθμης υπαλλήλου, που δεν σκέφτεται καν πριν επιτεθεί λεκτικά σε κάποιον. Η «παθητικό-επιθετική σκύλα» στέλνει κομψά, «ημι-αγενή» e-mail, που υπονοούν  ότι «δεν θα έπρεπε να έχεις φύγει πριν από τις 6:30». Είναι αναμφισβήτητα χειρότερη από την «επιθετική σκύλα», γιατί «ποτέ δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι μαζί της». Τέλος η «συντονισμένη-αδιάφορη σκύλα», σύμφωνα με τη Σάνον, «είναι τόσο απασχολημένη, τόσο με δουλειά όσο και με την οικογένεια ώστε δεν έχει χρόνο για τίποτα … δεν προσπαθεί να είναι κακιά, αλλά να, έγιναν αναθέσεις δουλειάς τα μεσάνυχτα, οπότε θα τις πάρεις κι εσύ».

Το κοινό τους σημείο είναι ότι μεταχειρίζονται άσχημα τις συναδέλφους τους αν και με διαφορετικούς τρόπους η κάθε μια, αντί να δείχνουν την  αλληλεγγύη τους. «Πολλές γυναίκες μού έχουν πει ότι και οι άνδρες τις έχουν υπονομεύσει», γράφει η Καζάν, «αλλά κατά κάποιον τρόπο είναι διαφορετικό –χειρότερο- όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει από μια γυναίκα, μια υποτιθέμενη σύμμαχο», λέει. Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ.

More for you

 
 

Don't Miss