Φαίδρα Γιαννέλου: H γυναίκα που διευθύνει ορχήστρες αν δεν ήταν μαέστρος θα ήταν αστροφυσικός

Ελένη Κεχαγιά ΕΛΕΝΗ ΚΕΧΑΓΙA Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Φαίδρα Γιαννέλου: H γυναίκα που διευθύνει ορχήστρες αν δεν ήταν μαέστρος θα ήταν αστροφυσικός

Η Φαίδρα Γιαννέλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μερικά χρόνια αργότερα αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Η αγάπη της για τη μουσική την οδήγησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μετά την αποφοίτησή της, ανακηρύχθηκε Υποψήφια Διδάκτωρ. Σε εκείνο το σημείο, ξεκίνησε η άνοδος προς την κορυφή, σε ένα επάγγελμα εξαιρετικά ανδροκρατούμενο -αυτό της μαέστρου. Η Φαίδρα άρχισε να συνεργάζεται με συμφωνικές ορχήστρες απ' όλο τον κόσμο, ενώ έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συµφωνική Ορχήστρα, την Συµφωνική Ορχήστρα του Δήµου Αθηναίων και πολλές άλλες. Ο Οκτώβριος του 2013 την βρήκε με το δεύτερο βραβείο (ελλείψη πρώτου) στον Διεθνή Διαγωνισµό Νέων Μαέστρων “Σόλων Μιχαηλίδης” και πλέον, το 2018 δραστηριοποιείται και ως µαέστρος χορωδίας στην Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, την Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choreremus” αλλά και τη Συµφωνική Ορχήστρα Νέων του El Sistema Greece. Εμείς της μιλήσαμε σχετικά με το επάγγελμά της, με το τι περιλαμβάνει μία μέρα στη ζωή μίας μαέστρου, αλλά και τα συναισθήματά της ως γυναίκα στον συγκεκριμένο χώρο.

 

 

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Ασχολούμαι με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία αλλά το επάγγελμα του μαέστρου ουσιαστικά «με επέλεξε». Ο δάσκαλός μου, Μίλτος Λογιάδης, είδε σε μένα μια σχετική ευχέρεια στα πρώτα μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και με παρέσυρε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο!

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Πολλή μελέτη, οργάνωση, ακρόαση και ταξίδια. Είναι βασικά συστατικά της εργασίας ενός μαέστρου.

3. Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Πως θα μπορούσαμε να επιμηκύνουμε το 24ωρο, ώστε να προλαβαίνω να κάνω όλα αυτά που θέλω!

4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας; 

Οι μαγικές στιγμές των συναυλιών! Είναι μοναδική εμπειρία, δεν τις αντικαθιστά τίποτα και δεν περιγράφονται εύκολα με λέξεις...

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Αστροφυσικός. Αν δε με είχε κερδίσει η μουσική, θα ασχολούμουν σίγουρα με τα άστρα και το σύμπαν. Αν το 24ωρο ήταν μεγαλύτερο, σίγουρα θα αφιέρωνα χρόνο να μελετάω και αυτή την επιστήμη...!

6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Το επάγγελμά μου είναι άκρως ανδροκρατούμενο όμως πλέον υπάρχουν πολλές γυναίκες μαέστροι σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα κατάλοιπο, το οποίο τείνει να εξαλειφθεί και είμαι πολύ χαρούμενη που συμβάλω κι εγώ σε μια τέτοια αλλαγή.

7. Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Να είναι ακόμα πιο δεκτικός στα ερεθίσματα και να μη διαστάζει να παίρνει ρίσκο.

8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Να μελετάει πολύ και να μη φοβάται τίποτα και κανένα!

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα 

Όταν κλήθηκα να αντικαταστήσω έναν μαέστρο σε συναυλία την τελευταία στιγμή πριν από δυο χρόνια. Έφυγα τόσο βιαστικά από το σπίτι και ξέχασα να πάρω μαζί μου τα παπούτσια της συναυλίας. Αναγκάστηκα λοιπόν να δανειστώ και να φορέσω ένα ζευγάρι δυο νούμερα μεγαλύτερο...

10. Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Στις διακοπές. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δουλεύει σαν τρελό!

11. Το μότο σας.

Be the change you want to see in the world.

 

* Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες ερωτήσεις γιατί στόχος μας είναι να αναδείχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss