HOME SWEET HOME HOME TIPS

Γιατί το κλιματιστικό στάζει μέσα στο σπίτι και πώς να το αντιμετωπίσετε


The Jennettes

24 Ιουλίου 2021

Γιατί το κλιματιστικό στάζει μέσα στο σπίτι και πώς να το αντιμετωπίσετε
Γιατί το κλιματιστικό στάζει μέσα στο σπίτι και πώς να το αντιμετωπίσετε

Η ζέστη στην πόλη είναι ανυπόφορη και οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τις περισσότερες ώρες τις ημέρας με ανοιχτό το air condition. Στο γραφείο, στο σπίτι, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου η χρήση του κλιματιστικού είναι αναγκαία για άμεση δροσιά. 

Και εκεί που αισθανόμαστε ευλογημένοι στην τοποθεσία φανταστική όαση δροσιάς, συνειδητοποιούμε ότι τρέχει νερό από το κλιματιστικό μας. Πρώτα παρατηρούμε σταγόνες στην μονάδα του κλιματιστικού και στην συνέχεια λιμνούλες που σχηματίζονται κάτω από αυτό, στο πάτωμα μας.

Ψάξαμε και βρήκαμε τις συνηθέστερες αιτίες.


1. Bρώμικα Φίλτρα

Αν έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία φορά που άλλαξατε ή καθαρίσατε τα φίλτρα, δεν πρέπει να αναρωτιέστε γιατί τρέχει νερό από το κλιματιστικό σου. Αν τα φίλτρα είναι βρώμικα, μερικώς η εντελώς βουλωμένα, είναι θέμα χρόνου να παγώσουν τα πηνία του εξατμιστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μόλις λιώνει ο πάγος, να υπερχειλίζει η λεκάνη αποστράγγισης και το νερό να καταλήγει μέσα στο σπίτι.


2. Βουλωμένος σωλήνας αποχέτευσης

Το νερό του κλιματιστικού διαφεύγει από την εσωτερική μονάδα, μέσω ενός σωλήνα αποχέτευσης. Η συσσωρευμένη σκόνη, οι βρωμιές και η μούχλα, μπορούν να οδηγήσουν στο βούλωμα του σωλήνα με το πέρασμα του χρόνου. Αφού, λοιπόν, το νερό δεν μπορεί να διαφύγει από τον σωλήνα αποχέτευσης, επιστρέφει πίσω στην εσωτερική μονάδα. Καλό είναι σε αυτή την περιπτωση να καλέσετε έναν ειδικό.

3. Κακή εγκατάσταση

Αν το air condition σας είναι καινούργιο, αλλά παρόλα αυτά παρουσιάζει πρόβλημα, τότε πιθανότατα το πρόβλημα βρίσκεται στην εγκατάσταση του κλιματιστικού. Αν δεν έγινε σωστά η μέτρηση των διαστάσεων του ή αν δεν τοποθετήθηκε σωστά η λεκάνη αποστράγγισης, είναι πιθανό να στάζει. 

4. Σκουριασμένη ή κατεστραμμένη λεκάνη αποστράγγισης


Αν από την άλλη το κλιματιστικό είναι πολύ παλιό, τότε ίσως το πρόβλημα να οφείλεται στη λεκάνη αποστράγγισης. Με το πέρασμα των χρόνων η λεκάνη μπορεί να έχει σκουριάσει ή καταστραφεί. Ως αποτέλεσμα το νερό διαφεύγει από το εσωτερικό της και καταλήγει στο πάτωμα.