Ποιες τροφές φοβάται ο καρκίνος του μαστού

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017

Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017

Ποιες τροφές φοβάται ο καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, όπως για παράδειγμα στον ιστό του μαστού. Οι παράγοντες κινδύνου είναι πολλοί, κάποιους δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε, όπως το φύλο, την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση ενώ κάποιοι άλλοι είναι ελεγχόμενοι. Οι γυναίκες έχουν περίπου 100 φορές περισσότερες πιθανότητες, να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τους άνδρες και όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να πολεμάνε τον καρκίνο, ενώ πολλοί έχουν στραφεί στη διατροφή με σκοπό την πρόληψη. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας αναφέρουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καρκίνων σχετίζεται με την παχυσαρκία, τη διατροφή, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες. Έτσι η τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων του καρκίνου του μαστού. Συνεχίζοντας την ανάγνωση θα μάθετε ποιες τροφές φοβάται η συγκεκριμένη νόσος.

Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Και τα δύο αυτά τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση φαγητού άρα και τη θερμιδική πρόσληψη. Επίσης περιέχουν τα γνωστά πλέον σε όλους αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τις βλάβες του κυτταρικού DNA, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Και τέλος μειώνουν τη φλεγμονή, που είναι η κύρια αιτία των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

Ψάρια. Ένα συστατικό της διατροφής που φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι τα ψάρια. Μελέτες ανέφεραν μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού μεταξύ συζύγων ψαράδων στη Νορβηγία. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλή θνησιμότητα από τη νόσο.

Καρύδια. Τα καρύδια αν και φαίνονται ασήμαντα θα πρέπει να περιλαμβάνονται συχνότερα στη διατροφή. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι διπλάσιες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Για το λόγο αυτό, πολλές έρευνες έδειξαν ότι προσφέρουν σημαντικά εναντίον του καρκίνου. Επίσης πολλές έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν την αντικαρκινική δράση των καρυδιών. 

Σόγια. Οι τροφές που προέρχονται από σόγια μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Η σόγια περιέχει φυτοχημικά συστατικά τα οποία ασκούν προστατευτική δράση. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και το γεγονός ότι στην Αμερική παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε σχέση με την Ασία, καθώς οι Ασιάτισσες έχουν διατροφή πλούσια σε προϊόντα σόγιας. 

Πίνετε  τσάι. Εντάξτε 2 με 3 φλιτζάνια τσάι στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα. Το  τσάι κρύβει μέσα του μοναδικές ιδιότητες, από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε όχι μόνο πίνοντάς το, αλλά και χρησιμοποιώντας το στη μαγειρική.

 

 

Το Lipton για 3η συνεχή χρονιά ενώνει τις δυνάμεις του με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο το Μαστού “Άλμα Ζωής” στέλνοντας από κοινού ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Με το σύνθημα «Στηρίζω και Εγώ», το Lipton συμβάλει στο σημαντικό έργο της ενημέρωσης, της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης & της βοήθειας στις γυναίκες που νοσούν και στις οικογένειες τους.

Τον μήνα Οκτώβριο, αγοράζοντας τις αγαπημένες σου συσκευασίες Lipton, στηρίζεις κι εσύ τη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αφού μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο «Άλμα Ζωής».

More for you

 
 

Don't Miss