Συμβουλές πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017

Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017

Συμβουλές πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Κάθε γυναίκα θέλει να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει ώστε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Γιατί ενώ μερικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο, όπως ηλικία, φύλο, γενετική, δεν μπορούν να αλλάξουν, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που αν τους αποφύγουμε μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου. Παρακάτω θα δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη.

Περιορίστε το αλκοόλ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται 1 μερίδα αλκοόλ ημερησίως για τις υγιείς γυναίκες και 2 μερίδες για τους υγιείς άντρες, ενώ υψηλή θεωρείται η κατανάλωση 3 μερίδων και πάνω.

Μην καπνίζετε. Αν και δεν υπάρχουν πολλές μελέτες ωστόσο κάποια στοιχεία έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κυρίως στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ελέγξετε το βάρος σας. Η σημαντική αύξηση σωματικού βάρους σχετίζεται  με μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που πετυχαίνουν να αποβάλλουν τα περιττά κιλά και να διατηρήσουν φυσιολογικό βάρος πετυχαίνουν μείωση των πιθανοτήτων τους για καρκίνο του μαστού. Φαίνεται ότι τα περιστατικά καρκίνου σε γυναίκες με κληρονομούμενα τα μεταλλαγμένα γονίδια αυξάνονται ιδιαίτερα όταν είναι παχύσαρκες.

Να είστε σωματικά δραστήριες. Η άσκηση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, ακόμα και όταν είναι ελαφριάς μορφής. Οι γυναίκες που κάνουν γρήγορο περπάτημα 3 ώρες κάθε εβδομάδα επωφελούνται από μια μείωση του κινδύνου που διατρέχουν για καρκίνο του μαστού της τάξης του 20%.

Να θηλάζετε. Ο θηλασμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστατευτική επίδραση.

Να τρέτε υγιεινά. Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψαριών, βιταμίνης D, ασβεστίου και φυτοοιστρογόνων, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Και φυσικά εάν θέλετε να ενισχύσετε την υγεία σας πιείτε άφοβα τσάι. Είτε κρύο είτε ζεστό, μπορείτε να απολαύσετε το τσάι όπως και όποτε εσείς επιθυμείτε. Πειραματιστείτε με τα διάφορα είδη και τις γεύσεις για να ανακαλύψετε το τσάι που σας ταιριάζει καλύτερα.

Τέλος εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε  είναι πως η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η διδακτική ρήση που είχε διατυπώσει ο Ιπποκράτης: «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν».

 

 

Το Lipton για 3η συνεχή χρονιά ενώνει τις δυνάμεις του με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο το Μαστού “Άλμα Ζωής” στέλνοντας από κοινού ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Με το σύνθημα «Στηρίζω και Εγώ», το Lipton συμβάλει στο σημαντικό έργο της ενημέρωσης, της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης & της βοήθειας στις γυναίκες που νοσούν και στις οικογένειες τους.

Τον μήνα Οκτώβριο, αγοράζοντας τις αγαπημένες σου συσκευασίες Lipton, στηρίζεις κι εσύ τη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αφού μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο «Άλμα Ζωής».

More for you

 
 

Don't Miss