Οι 5 top δίαιτες για το 2018

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Οι 5 top δίαιτες για το 2018

Με το που μπαίνει το νέο έτος πολλοί άνθρωποι δεσμεύονται ότι θα κάνουν αλλαγές και μια από αυτές είναι ότι θα αδυνατίσουν ή ότι θα ξεκινήσουν να τρώνε πιο υγιεινά. Γι αυτό και η US News & World Report έβγαλε τις καλύτερες δίαιτες για το 2018. Τις χαμηλότερες θέσεις κατέχουν η κετογονική διατροφή και η δίαιτα Dukan, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση. Παρακάτω θα δείτε τις 5 καλύτερες δίαιτες για το 2018

#1: Δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές, υγιεινές και ασφαλείς δίαιτες για το 2018. Χαρακτηρίζεται από ένα μίγμα φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, άπαχων πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ενώ μειώνει την πρόσληψη σε αλμυρές και υψηλών κορεσμένων λιπαρών τροφές. Η δίαιτα DASH έχει σα στόχο τη μείωση της υπέρτασης από όπου πήρε και το όνομα της: Dietary Approach to Stop Hypertension – DASH. Εκτός όμως από τη μείωση της υπέρτασης, όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη δίαιτα χάνουν τα κιλά με φυσιολογικό ρυθμό και όχι με δραματικό τρόπο όπως μπορεί να συμβαίνει με άλλες δίαιτες.

# 2: Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι βασισμένη στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κρήτης και της νότιας Ιταλίας στη δεκαετία του 1960. Η επιστήμη δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία: η συγκεκριμένη διατροφή αποτελεί σύμμαχο για την υγεία και τη μακροζωία. Τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, οι σπόροι, το ψάρι συμβάλουν στην άμυνα του οργανισμού σε πολλές ασθένειες. Όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή δεν χάνουν μόνο κιλά αλλά καταφέρνουν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και μαθαίνουν να τρώνε σωστά.

 

 

# 3: Flexitarian Diet

Πρόκειται για μία διατροφή κυρίως χορτοφαγική, που όμως επιτρέπει μερικές την κατανάλωση κρέατος. Συγκεκριμένη η flexitarian διατροφή ερμηνεύεται ως ευέλικτη –φυτοφαγική κατά βάση- διατροφή. Έρευνες δείχνουν πως όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή συνηθίζουν να τρώνε λιγότερο και να ζυγίζουν λιγότερο. Αν λοιπόν ακολουθήσετε μια διατροφή στα πρότυπα της χορτοφαγίας με την επιλογή να προσθέτετε που και που λίγο κρέας, τότε θα νιώθετε χορτάτοι και θα έχετε καταναλώσει λιγότερες θερμίδες. Με απλά λόγια η flexitarian διατροφή θα μπορούσε να είναι το δίδυμο αδελφάκι της μεσογειακής διατροφής, αφού και στις δυο συνίσταται η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης και λιγότερο η κατανάλωση κρέατος.

 # 4: Weight Watchers

Το Weight Watchers είναι μια διεθνής εταιρία και το πιο εμπορικό διαιτητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Εγκεκριμένο από πολλούς ειδικούς, είναι διαθέσιμο από την τοπική κοινότητα, μέχρι τον εργασιακό χώρο, αλλά και διαδικτυακά. Το άτομο που ακολουθεί τη δίαιτα στοχεύει σε έναν συγκεκριμένο βάρος ή δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 20-25, ανάλογα και με τον τύπο σώματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συχνές συναντήσεις, μαθήματα αυτοβοήθειας, στήριξη ομάδας και ένα σύστημα πόντων.

# 5: MIND Diet

Η δίαιτα MIND είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που στόχο έχει την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ με κατανάλωση τροφίμων που κάνουν καλό στο μυαλό. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθούν τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής. Όσοι την ακολουθούν δίνουν έμφαση στην κατανάλωση 10 ομάδων τροφίμων που ωφελούν το μυαλό όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, τα μούρα, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, τα πουλερικά και το κρασί. Επίσης αποφεύγουν να το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, τη μαργαρίνη, τα τυριά, τα γλυκά και τα τηγανιτά.

 

 

More for you

 
 

Don't Miss