Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα

Αφροδίτη ΣακκάΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚA Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα

Είναι μία πολύ καλή εποχή να είσαι γυναίκα. Ενώ υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να αποκτηθούν ίσα δικαιώματα για όλες τις γυναίκες του κόσμου, πλέον όλο και περισσότερες έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, οικονομικές ευκαιρίες και θέσεις ηγεσίας, σε σχέση με τους προηγούμενους αιώνες.Η πρόοδος αυτή οφείλεται σε πολλές γενιές θαρραλέων και ιδιοφυών γυναικών που άλλαξαν την ιστορία. Μάλιστα, πολλές από αυτές είναι σχεδόν άγνωστες σε εμάς. Είναι όμως γυναίκες που χρειάστηκε να πάνε κόντρα στις νόρμες της εποχής τους και να καταρρίψουν τα κοινωνικά στερεότυπα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθούν για τις επιλογές τους, παρ' όλα αυτά, κατάφεραν και πάλι να κάνουν επιστημονικές ανακαλύψεις, να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αλλάξουν τον κόσμο. Μπορεί καμία από αυτές τις γυναίκες να μην ήταν τέλεια -κανείς άνθρωπος δεν είναι- και πολλές από αυτές να είχαν σημαντικά ελατώμματα, ωστόσο, έζησαν αξιοσημείωτες ζωές που αξίζει να γνωρίζουμε. 

Ada Lovelace - Η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών

1815–1852

Πηγή: Wikipedia

Η Αda Lovelace ήταν η κόρη του λόρδου Byron, ενός από τους πιο διάσημους ποιητές της Βρετανίας. Οι γονείς της χώρισαν λίγο μετά τη γέννησή της και ο Byron έφυγε από την Αγγλία. Πέθανε στην Ελλάδα μερικά χρόνια μετά. Η μητέρα της Ada σιγούρεψε πως η κόρη της θα μάθαινε μαθηματικά και επιστήμη, για να αποφύγει το ποιητικό ταπεραμέντο του πατέρα της. Όταν έγινε 17, ο καθηγητής της, Charles Babbage, της έδειξε το πρωτότυπο του 'Difference Engine', του πρώτου υπολογιστή στον κόσμο. Το 1842, o Babbage της ζήτησε να του μεταφράσει ένα κείμενο για τα σχέδια του νεότερου μηχανήματός του, 'Analytical Engine'. Εκείνη έγραψε έναν αλγόριθμο τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα για να υπολογίσει αριθμούς Bernoulli. Ο κώδικάς της θεωρείται το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή στον κόσμο. Η Lovelace έγραψε στη θεωρία, πως το μηχάνημα θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα από το να υπολογίζει αριθμούς, ωστόσο, αυτό δεν φτιάχτηκε ποτέ και ο κώδικάς της δε δοκιμάστηκε ποτέ. Πολλά από τα θεωρήματά της για το μέλλον, βέβαια, αποδείχθηκαν σωστά.

Nellie Bly - Δημοσιογράφος και ταξιδεύτρια

1864-1922

Πηγή: Wikipedia

Όταν η 21χρονη Elizabeth Cochran έγραψε μία καυστική απάντηση σε ένα σοβινιστικό άρθρο εφημερίδας του Pittsburgh, δεν περίμενε ποτέ να γίνει δημοσιογράφος. Ο αρχισυντάκτης της εφημείδας, όμως, πρόσεξε το ταλέντο της και της προσέφερε δουλειά με το συγγραφικό όνομα 'Nellie Bly'. H Bly έγραφε συχνά για εργατικούς νόμους, τα δικαιώματα των γυναικών και για την πολιτική διαφθορά στο Μεξικό. Αργότερα, δουλεύοντας για το The New York Worlds, η Blye μπήκε οικοθελώς σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα για 10 μέρες με σκοπό να ερευνήσει τις συνθήκες. Η σοκαριστική αναφορά της για το σαπισμένο φαγητό και την κακοποίηση των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί, οδήγησε σε δημόσια κατακραυγή και βοήθησε να  μεταρρυθμιστεί η φροντίδα των ψυχικά ασθενών. Το 1889, η εφημερίδα έστειλε τη Bly σε ένα ταξίδι στον κόσμο, με έμπνευση τον Γύρο του Κόσμου σε 80 Ημέρες του Ιουλίου Βερν. Με μία μικρή βαλίτσα και ένα φόρεμα, η Blye ταξίδεψε με πλοίο, τρένο και άλογο από την Αγγλία στην Ιταλία και από την Αίγυπτο στη Σιγκαπούρη, και όταν επέστρεψε τον Ιανουάριο του 1890, έθεσε το ρεκόρ για τον γύρο του κόσμου σε 72 μέρες. Αργότερα έγινε ερευνήτρια, με διάφορες πατέντες στο όνομά της.

Cecilia Payne - Η αστρονόμος που άγγιξε τα αστέρια

1900–1979

Πηγή: Wikipedia

Όταν η Cecilia Payne ήταν φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Cambridge το 1919, οι επιστήμονες πίστευαν πως ο ήλιος και τα αστέρια ήταν φτιαγμένα όπως η Γη. Η Payne έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήρε Ph.D στην αστρονομία από το Radcliffe College (το αδερφικό πανεπιστήμιο του Harvard). Στο ντοκτορά της, η Payne κατέγραψε τις πραγματικές θερμοκρασίες των φασματικών θέσεων των αστεριών και απέδειξε πως είναι φτιαγμένα κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Αυτό το συμπέρασμα ήταν τόσο επαναστατικό το 1925, που αποθάρρυναν την Payne από το να το δημοσιεύσει -οι αστρονόμοι αργότερα αποκάλεσαν τη δουλειά της "αδιαμφησβήτητα τη πιο ιδιοφυή εργασία για διδακτορικό που έχει γραφτεί ποτέ στην αστρονομία". Παρ' όλα αυτά, η αστρονομία τότε ήταν ανδρική υπόθεση, και έτσι η Payne πέρασε 11 χρόνια ως τεχνικής βοηθός στο Harvard. To 1938, της δώθηκε ο τίτλος της αστρονόμου. Το 1954, έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο τμήμα των τεχνών και επιστημών και αργότερα η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε ένα ολόκληρο τμήμα στο Harvard.

Lois Jenson- Αναζητώντας την δικαιοσύνη στη σεξουαλική κακοποίηση

Γεννημένη το 1948

Πηγή: www.visualhellas.gr

Η Lois Jenson προέρχονταν από μία οικογένεια ανθρακωρύχων στην Περιοχή Σιδήρου της βόρειας Μινεσότα. Το 1957, η Jenson και τρεις ακόμη γυναίκες, έγιναν οι πρώτες υπάλληλοι σε μία από τις πιο πλούσιες καταθέσεις σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο. Η εχθρότητά απέναντί τους έγινε αμέσως αισθητή. Τς άγγιζαν παρά τη θέλησή τους, τις απειλούσαν, τις κυνηγούσαν και τις έβριζαν. Μερικές φορές, θα έβρισκαν σπέρμα στα ρούχα που άφηναν στα ντουλαπάκια τους. "Εσείς οι γυναίκες δεν ανήκετε εδώ," τους έλεγαν. Τέσσερις εναντίον 600, δεν είχαν αδιέξοδο και χρειάζονταν τα χρήματα. Μετά από 9 χρόνια τέτοιας αντιμετώπισης, η Jenson κατέθεσε παράπονα στο κράτος, χωρίς να φανταστεί πως θα γινόταν μία 14χρονη νομική διαμάχη. Το 1991, εκ μέρους των γυναικών υπαλλήλων του ανθρακωρυχείου, η Jenson κατέθεσε την πρώτη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση στην Αμερική. Επτά χρόνια αργότερα, η εταιρεία βρέθηκε σε συμφωνία με τις γυναίκες για εκατομμύρια. H Jenson υπέφερε από κατάθιψη και μετα-τραυματικό στρες, ενώ μετάνιωσε που η υπόθεση δεν πήγε σε δίκη. Ωστόσο, η Jenson αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες της χώρας.

Henrietta Lacks - Η αθάνατη γυναίκα

1920-1951

Πηγή: Wikipedia

Πολιομυελίτις. Καρκίνος. Κλωνοποίηση. Αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι τομείς που ερευνούν οι επιστήμονες, έχουν ένα κοινό: τα ανθρώπινα κύτταρα που χρησιμοποιούν στα τεστ τους προέρχονται όλα από μία νεαρή Αφροαμερικανίδα, ονόματι Henrietta Lacks. H Lacks ήταν μία 30χρονη αγρότισσα και μητέρα πέντε παιδιών που διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το 1951. Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, ένα δείγμα από τα κύτταρα που είχαν προσβληθεί από τον καρκίνο πάρθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της. Ένας ερευνητής ανακάλυψε σύντομα κάτι αξιοσημείωτο: τα κύτταρα δεν πέθαιναν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτύξει κανείς ανθρώπινα κύτταρα σε εργαστήριο. Τα περισσότερα πεθαίνουν γρήγορα ή πολλαπλασιάζονται μερικές φορές όταν απομακρυνθούν από το σώμα. Για άγνωστους λόγους, τα κύτταρα της Lacks πολλαπλασιάζονταν διαρκώς. Ενώ η Lacks πέθανε το 1951, η 'αθάνατη' γραμμή κυττάρων της, γνωστή ως HeLa, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι μεικών από των πιο σημαντικών ιατρικών ερευνών της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, της τεχνιτής γονιμοποίησης, της κλωνοποίησης και της χαρτογράφησης γονιδίων. Τα παιδιά και τα εγγόνια της Lacks δε γνώριζαν για τη HeLa μέχρι και το 1970, θέτοντας σημαντικά ηθικά ερωτήματα για την γενετική έρευνα. Το 2013, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής υπέγραψε μία συμφωνία να προστατέψει την ιδιωτικότητα της οικογένειας και να αναφέρει τη Lacks σε μέλλουσες εκδόσεις. 62 χρόνια μετά τον θάνατό της, η κοινότητα της επιστήμης αναγνώρισε επιτέλους την ανεκτίμητη συμβολή της Lacks στη βιοϊατρική έρευνα.

 

More for you

 
 

Don't Miss