Έλα όπως είσαι

Αφροδίτη ΣακκάΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚA Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Έλα όπως είσαι

Είμαι σίγουρη πως μέχρι τώρα θα έχετε διαβάσει πολλά για το συγκεκριμένο θέμα -την ανάρτηση του δικηγόρου στο Facebook που ξεσήκωσε ολόκληρο το internet. Δυστυχώς, σεξιστικά σχόλια και body shaming γίνονται εδώ και χρόνια σε όλα τα media, από την τηλεόραση, στα περιοδικά και πλέον στα social media. Πόσο μάλλον, όταν έρχεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα, μαζί και ο καύσωνας, μαζί και τα σχόλια αυτών που θεωρούν πως αν το σώμα μίας γυναίκας δεν ταιριάζει στα πρότυπα ομορφιάς με τα οποία μεγάλωσαν, τότε δεν έχει δικαίωμα να βγει στην παραλία ή να φορέσει σορτσάκι. Συγγνώμη, αλλά σας έχω μερικά νέα: Έχω αγύμναστο σώμα, έχω κυταρρίτιδα όπως το 90% του γυναικείου πληθυσμού, έχω ραγάδες από τις αλλαγές στο βάρος μου, ζεσταίνομαι όπως όλος ο κόσμος και έχω κάθε δικαίωμα να βγω στην παραλία χωρίς να πρέπει να υποστώ τα αρνητικά σχόλια κανενός.

Κι όταν λέω κανενός, μην πάει κατευθείαν το μυαλό σας μόνο στο ανδρικό κοινό. Πολύ μεγάλο ποσοστό της αρνητικής κριτικής σε σχέση με το βάρος ή την εικόνα του σώματος μιας γυναίκας, προέρχεται από τις ίδιες τις γυναίκες. Είτε το έχουμε πει δυνατά, είτε σιγά στο αυτί μιας φίλης, είτε έχουμε απλά κοιτάξει κλεφτά και έχουμε προσποιηθεί πως δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε τον εαυτό μας να νιώσει καλά, επειδή θεωρήσαμε πως δείχνουμε καλύτερες από εκείνη με "την κοιλιά" και το "φλοιό πορτοκαλιού", με κάποιο τρόπο όλες μας έχουμε ασκήσει κριτική. Έστω και από μέσα μας.

Το πρόβλημα, λοιπόν, ξεκινάει από εμάς. Όχι μόνο από το ότι θα σχολιάσουμε αρνητικά ένα γυναικείο ή ένα ανδρικό σώμα, αλλά από το ότι εμείς δε νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Κλισέ, το ξέρω. Είναι αλήθεια, όμως. Το νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας δεν σημαίνει απαραίτητα να έχουμε ένα αποδεκτό βάρος ή μία αποδεκτή επιδερμίδα, σημαίνει να αγαπάμε το σώμα που μας χάρισε η φύση, γιατί είναι αυτό το ένα και θα πρέπει να το φροντίζουμε.

Δεν χωράνε "είναι θέμα αισθητικής" εδώ. Η αισθητική είναι υποκειμενική και διαφέρει, το ότι είναι για εμένα αισθητικά όμορφο, δεν είναι το ίδιο για εσένα και ούτω καθεξής. 

Ας δώσουμε βάση σε ένα μόνο πράγμα. Δεν είναι θέμα ομορφιάς, ούτε αισθητικής. Είναι θέμα επιλογής. Αν νιώθετε καλά με το να γυμνάζεστε και να κάνετε συγκεκριμένη διατροφή, είναι επιλογή σας. Αν νιώθετε καλά με το να μην γυμνάζεστε και να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας παγωτό μετά το φαγητό, το καλοκαίρι, είναι επιλογή σας. Αν θέλετε να περιποιείστε το δέρμα σας πριν και μετά την παραλία, να βάλετε μάσκα και κρέμα και ένα σωρό άλλα προϊόντα, είναι επιλογή σας. Αν θέλετε απλά να βάλετε αντηλιακό και να προστατευθείτε από τον ήλιο όσο διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο, είναι επιλογή σας. Αν θέλετε να αγοράσετε εκείνο το ψηλόμεσο μαγιό που κάποιος σας είπε πως δεν κολακεύει και τόσο τη σιλουέτα σας, είναι επιλογή σας να το αγοράσετε και να το φορέσετε.

Αν νιώθετε και είστε υγιείς, αυτό είναι που μετράει. 

Άλλωστε, οι μέρες της άδειας σας είναι πιθανόν λίγες και είναι κρίμα να τις χαραμίσετε στο να ανησυχείτε για το τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος που έχει περάσει όλη την ημέρα στην παραλία να ασχολείται με τα σώματα των υπολοίπων.

Κάνει πολλή ζέστη για τέτοιους περιορισμούς, φίλες μου.

Καλά μπάνια!

More for you

 
 

Don't Miss