CELEBRITIES MEN’S POINT

Γραβάτα: Η ιστορία πίσω από το διασημότερο ανδρικό αξεσουάρ στον κόσμο


The Jennettes

27 Αυγούστου 2021

Γραβάτα: Η ιστορία πίσω από το διασημότερο ανδρικό αξεσουάρ στον κόσμο
Μπορεί σήμερα η μόδα να θέλει την γραβάτα στην απέξω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί το σημαντικότερο ανδρικό αξεσουάρ, το πιο διαχρονικό, το οποίο προσδίδει έναν αέρα στιλ και γοητείας.

Ο Oscar Wilde είπε κάποτε: «Μια καλά δεμένη γραβάτα είναι το πρώτο σοβαρό βήμα στη ζωή».

Μπορεί σήμερα η μόδα να θέλει την γραβάτα στην απέξω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί το σημαντικότερο ανδρικό αξεσουάρ, το πιο διαχρονικό, το οποίο προσδίδει πόντους στιλ και γοητείας.

Ενώ η μοντέρνα γραβάτα εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1920, η ιστορία ξεκινά πραγματικά τον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στη Γαλλία. 

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ προσέλαβε Κροάτες στρατιώτες, οι οποίοι φορούσαν ένα κομμάτι ύφασμα στο λαιμό τους ως μέρος της στολής τους. 

Ο Λουδοβίκος το αγάπησε (όπως έκανε ο γιος του, ο Λουδοβίκος 14ος), και μάλιστα το ονόμασε «La Cravate» από τους Κροάτες από τους οποίους εμπνεύστηκε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diane Duggan (@dcd728)

Ποιος το περίμενε όμως πως οι Κροάτες, ένα τόσο μικρός λαός, θα έδινε κάτι τόσο μεγάλο στον κόσμο της μόδας και μάλλον άθελα τους.

Μέχρι το 1800, το άγγιγμα της γραβάτας ενός άλλου άνδρα ήταν προφανώς λόγος για μονομαχία. Αυτή είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία αρχίζουμε να βλέπουμε μερικά από τα δεσίματα που γνωρίζουμε περισσότερο σήμερα, ενώ η λέξη «γραβάτα» αρχίζει να αντικαθιστά το cravat.

Σήμερα, καθώς όλο και περισσότερες νεοσύστατες εταιρείες απέφευγαν τους επιχειρηματικούς κώδικες ενδυμασίας για πιο casual εμφανίσεις, οι γραβάτες μειώθηκαν από την καθημερινή γκαρνταρόμπα, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και του 2000.

Το Forbes όμως τα είπε όλα σχετικά με το θέμα:

«Παρά τις διάφορες προσπάθειες εξόντωσής τους όλα αυτά τα χρόνια - από διανοούμενους που φορούσαν ζιβάγκο και το casual εταιρικό ντύσιμο - οι γραβάτες αντέχουν. Πράγματι, μετά από μια σύντομη κάμψη πριν από μερικά χρόνια, εμφανίζονται ξανά εν μέσω της αναβίωσης των προσαρμοσμένων ρούχων, καθώς και της αύξησης του ενδιαφέροντος μεταξύ των νέων καταναλωτών, των οποίων η τάση να συνδυάζουν μη παραδοσιακά στοιχεία, "φωνάζει" για προσοχή στον λαιμό».

Πηγή cover: @acozydeal/Instagram

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.