Η αισθητικός μου: για το peeling

Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012

Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012

Η αισθητικός μου: για το peeling

Γιατί πρέπει να κάνετε peeling αυτή την εποχή τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.

Με την λέξη peeling , αμέσως κανείς αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια περιποίηση απολέπισης του δέρματος. Αυτή είναι η περιποίηση που προτείνεται αμέσως μετά το καλοκαίρι και μπορεί να συνεχίζεται μέσα στο χρόνο , την περίοδο που δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια. Για να κατανοήσουμε πλήρως ποιος είναι ο στόχος αυτής της περιποίησης, είναι καλό να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα για το πώς είναι φτιαγμένο το δέρμα μας και πως λειτουργεί.

Το δέρμα μας λοιπόν,αποτελείται από τρεις βασικές στοιβάδες,την επιδερμίδα,το τμήμα που εμείς βλέπουμε,αγγίζουμε και με αυτό ερχόμαστε σε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο , το χόριο που αποτελεί το λειτουργικό κομμάτι του δέρματος και μέσα εκεί βρίσκονται τα όργανα του (ινοβλάστες , τα κύτταρα που παράγουν ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, θύλακες των τριχών , σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες) και τον υποδόριο συνδετικό ιστό.

Στην στοιβάδα που επεμβαίνουμε με τις θεραπείες peeling είναι η επιδερμίδα , η οποία αποτελείται και αυτή από επιμέρους στοιβάδες. Η στοιβάδα που έρχεται σε επαφή με το χόριο και λέγεται μητρική , συνεχώς παράγει νέα κύτταρα , τα οποία σιγά-σιγά , αφού παραμείνουν για λίγες μέρες εκεί , αρχίζουν και ανεβαίνουν στην επιφάνεια , ενώ συγχρόνως εξελίσσονται σε κερατινοκύτταρα , ώσπου φτάνουν στην επιφάνεια και δημιουργούν την κερατίνη στοιβάδα , η οποία αποτελείται από 20-25 στρώματα νεκρών δερματικών κυττάρων, που σιγά-σιγά , αποπίπτουν και την θέση τους καταλαμβάνουν καινούργια. Η κερατίνη στοιβάδα είναι ο προστατευτικός μανδύας του δέρματος από τις εξωτερικές επιθέσεις.

 Ο χρόνος που χρειάζεται το δερματικό κύτταρο να φύγει από την μητρική στοιβάδα και να φτάσει στην κεράτινη στοιβάδα και να απολεπιστεί,στην νεαρή ηλικία διαρκεί 22-28 μέρες. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, και μειώνεται η παραγωγή νέων κυττάρων. Τη περίοδο που είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στον ήλιο, στον αέρα και γενικά στο εξωτερικό περιβάλλον, για προστατευτικούς λόγους αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών κυττάρων. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα πιο χοντρό, πιο τραχύ και θαμπό δέρμα, κάτι που εμποδίζει την απορρόφηση προϊόντων περιποίησης ( κρέμες, μάσκες,serum κτλ. Όταν παύσουν να υπάρχουν αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες, τα κύτταρα αυτά αρχίζουν να πέφτουν από μόνα τους, αλλά ακανόνιστα και με αργούς ρυθμούς. Έτσι λοιπόν, γίνεται κατανοητό, πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρουν οι θεραπείες απολέπισης, οι οποίες εκτός ότι θα βοηθήσουν στην βελτίωση της όψης του δέρματος, κυρίως θα στείλουν ένα μήνυμα στην βασική στοιβάδα να παράγει καινούρια κύτταρα, πράγμα πολύ σημαντικό.

 Το peeiling, μπορεί να είναι από ένα απλό gommage πού καθένας μπορεί να κάνει σπίτι του, μέχρι ένα βαθύ peeling που κάνει ένας ειδικός γιατρός, αρκεί να μην καταστραφεί η μητρική στοιβάδα, αυτή που αναγεννά το δέρμα. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλά μέσα, για να κάνει κανείς αυτή τη θεραπεία. Μπορεί να είναι οξέα φρούτων, σαλικυλικό οξύ, μηχανική δερμοαπόξεση, LASER.

Η επιλογή πρέπει να γίνεται προσεκτικά, από έμπειρο και εξειδικευμένο θεραπευτή και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ανάλογη με τον τύπο του δέρματος και το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πχ . εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ουλές από ακμή,καταλληλότερη θεραπεία είναι η δερμοαπόξεση με διαμάντι, ενώ σε ενεργό ακμή, λιπαρότητα, δυσχρωμίες, καταλληλότερη αγωγή είναι τα οξέα φρούτων.

Όποια επιλογή και να κάνουμε, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα.

Από τη Μαίρη Αργείτου Πληροφορίες: www.mariaargeitou.gr (Τηλ. επικοινωνίας: 210-6742622)

More for you

 
 

Don't Miss