Η αισθητικός μου: Ελεύθερες ρίζες και Αντιοξειδωτικά

Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012

Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012

Η αισθητικός μου: Ελεύθερες ρίζες και Αντιοξειδωτικά

Καθημερινά ακούτε τους όρους ελεύθερες ρίζες κι αντιοξειδωτικά, χωρίς στην ουσία να ξέρετε τι ακριβώς είναι. Μάθετε πως επηρεάζουν τον οργανισμό σας.

Ο οργανισμός μας  καθημερινά βομβαρδίζεται από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την φθορά των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού. Απελευθερώνονται στον οργανισμό λόγω της διαδικασίας μετατροπής της τροφής σε ενέργεια με την χρησιμοποίηση οξυγόνου. Είναι ασταθή μόρια που έχουν ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο και,για να εξισορροπήσουν την δομή τους, αποσπούν ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια, διαταράσσοντας την δική τους ισορροπία.

Η ύπαρξη τους έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή τουDNA ,δηλαδή του γενετικού υλικού του κυττάρου. Γι’αυτό το λόγο θεωρούνται υπεύθυνες για την γήρανση (λόγω εκφύλισης των κυττάρων),τον καρκίνο, την αρτηριοσκλήρυνση, τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας,τον διαβήτη ,την νόσο Alzheimer κ.α.

Υπάρχουν και παράγοντες που αυξάνουν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών και αυτοί είναι:

1)το κάπνισμα 2)η ηλιακή ακτινοβολία 3) οι φλεγμονές 4) το στρες 5)η κακή διατροφή 6) η υπερκατανάλωση αλκοόλ

Αυξάνονται δε περισσότερο με την γήρανση.

Για να μην συμβαίνουν όλα αυτά, οι ίδιοι οι ζώντες οργανισμοί αμύνονται με αντιοξειδωτικά συστήματα ενδογενή όπως είναι τα ένζυμα αλλά και αντιοξειδωτικά από την φύση που βρίσκονται στην διατροφή μας. Τα αντιοξειδωτικά έχουν ένα ελέυθερο ηλεκτρόνιο οξυγόνου, το οποίο δεσμεύει το ελεύθερο και ασταθές, διαφυλάσσοντας έτσι την ισορροπία των κυττάρων και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές είναι η βιταμίνη C, το σελήνιο, η βιταμίνη E , τα καροτοειδή, τα φλαβονοειδή, το συνένζυμο Q10, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο. Αυτά βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά. Το δέρμα μας, όπως είναι φυσικό, δέχεται τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών που βρίσκονται στο εξωτερικό περιβάλλον που ζούμε και μας προστατεύει από αυτές. Είναι άλλωστε γνωστός τα τελευταία χρόνια ο όρος περιβαλλοντική γήρανση. Έτσι λοιπόν , τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος αντιοξειδωτικά συστατικά όπως βιταμίνες C,E, Q10 , κτλ. Επίσης ιδιαίτερα εμπλουτίζονται τα αντιηλιακά ώστε να αποτελούν ασπίδα του δέρματος κατά των ελεύθερων ριζών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ Είναι πλέον κατανοητό πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η χρήση καλλυντικών προϊόντων τόσο για την προστασία όσο και για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούν στο δέρμα μας οι ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο περιβάλλον που ζούμε και κυρίως στην ατμόσφαιρα των μεγάλων αστικών κέντρων, η οποία είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη από ρύπους αυτοκινήτων ,συστημάτων θέρμανσης κ.τ.λ.

Από τη Μαίρη Αργείτου Πληροφορίες: www.mariaargeitou.gr (Τηλ. επικοινωνίας: 210-6742622)

More for you

 
 

Don't Miss