ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Tα skincare trends που πρέπει να αποφύγεις, σύμφωνα με τους δερματολόγους


Ελένη Τσούτση

30 Μαρτίου 2023

Tα skincare trends που πρέπει να αποφύγεις, σύμφωνα με τους δερματολόγους
Instagram/@bizceizleyin
Αυτές είναι οι skincare τάσεις που δεν πρέπει να δοκιμάσετε

Τα social media είναι και ευλογία και κατάρα. Σχήμα οξύμωρο αλλά τόσο αληθινό. Μπορεί το Instagram και το TikTok να μας έχουν χαρίσει πολλά beauty trends και hacks, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται viral τα πιο λάθος skincare tips, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Κάθε τόσο εμφανίζεται μια νέα τάση στο skincare και πλέον οι ειδικοί διατηρούν τις αμφιβολίες τους αν λειτουργούν και κάνουν καλό στο δέρμα.

Το Popsugar μίλησε με δυο δερματολόγους, οι οποιοι εστίασαν στις πιο επικύνδινες τάσεις στην περιποίηση της επιδερμίδας και καλό είναι να ενημερωθείτε άμεσα αφού δεν πρέπει να τις δοκιμάσετε.

Sunscreen Contouring

Το 2020, ένα video στο TikTok με μια γυναίκα που χρησιμοποιεί αντηλιακό για να δημιουργήσει «κοψίματα» στο πρόσωπό της έγινε viral. Στο video (το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια likes και 13,1 εκατομμύρια προβολές), η Eli Withrow εξηγεί πώς χρησιμοποιεί το SPF ως προϊόν για να δημιουργήσει σκιάσεις στο πρόσωπό της. «Είμαι πεπεισμένη ότι αν βάλεις ένα αντηλιακό με SPF 30 και μετά SFP 50 σε όλα τα σημεία που θα έβαζες highlighter, ο ήλιος θα κάνει το περίγραμμα του προσώπου σου και θα δημιουργήσει ένα sun kissed look.»

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, αυτή είναι μια από τις κορυφαίες τάσεις περιποίησης του δέρματος που πρέπει να αποφεύγετε. «Το αντηλιακό δεν είναι προϊόν μακιγιάζ και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως contouring», αναφέρει ο δερματολόγος Malik. Η δερματολόγος, Cheung προσθέτει: «Μην θυσιάζεις τη μακροπρόθεσμη υγεία του δέρματός σου, κάνε contouring με καλλυντικά αν θες ένα ηλιοκαμένο δέρμα.»

@stopiteli I am convinced this works! #tutorial #contour #summer #lifehack #hack #beautyhack #snatched #tiktokwellness #hiddentalent ♬ original sound - Eli Withrow


DIY Exfoliation Scrubs

Αν κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση «απολέπιση προσώπου με μαγειρική σόδα» στο TikTok, θα συναντήσετε χιλιάδες βίντεο που οι χρήστες παρουσιάζουν πώς να δημιουργήσετε DIY scrub προσώπου στο σπίτι χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα. Το hashtag #bakingsodafacemask έχει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και πολλοί χρήστες στην πλατφόρμα ισχυρίζονται ότι το προϊόν τους βοήθησε να καθαρίσουν γρήγορα την ακμή τους. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι καθόλου ασφαλής.

«Αν και είναι φθηνή και προσιτή, η μαγειρική σόδα δεν κάνει καλό στο δέρμα», αναφέρει ο Malik. «Έχει πολύ αλκαλικό pH και μπορεί να είναι πολύ σκληρή και διαταράσσοντας τον φραγμό του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα και δερματίτιδα». Ο Cheung συμφωνεί, προσθέτοντας: «Μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις, ακόμη και εξανθήματα».

Αντίθετα, ο Malik λέει: «Θα προτιμούσα κάποιος να ενσωματώσει χημικά απολεπιστικά, όπως άλφα υδροξυοξέα, γαλακτικό οξύ ή γλυκολικό οξύ ή ρετινόλη». Αν ψάχνετε για ένα φυσικό απολεπιστικό, η Cheung προτείνει να επισκεφτείτε το φαρμακείο για να βρείτε ένα ασφαλή προϊόν για το δέρμα.

@shondamartin_

I don’t know the science behind this but my esthetician put me on to using baking soda paste and I will never look back! Crazy how we spend so much money on skincare products and baking soda is only $2 & has been working better!

♬ original sound - SHONDA MARTIN | Credit Coach

Pore Vacuums

Οι σκούπες πόρων είναι ένα τελευταίο trend στην περιποίηση αλλά οι ειδικοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη χρήση τους. Τώρα σίγουρα θα αναρωτιέστε τι κάνουν οι συγκεκριμένες σκούπες και πώς λειτουργούν. Στην ουσία είναι μικρές συσκευές που που αφαιρούν τα έντονα μαύρα στίγματα με άμεσο τρόπο. Η Cheung λέει ότι πρόκειται για μια επιθετική απορρόφηση που μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα. Ο Malik συμφωνεί, προσθέτοντας ότι η μέθοδος μπορεί να είναι «πολύ βλαβερή για το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει σπασμένα αγγεία και ουλές».

Αντί για σκούπες πόρων, ο Malik προτείνει μη επεμβατικές μεθόδους ήπιας απολέπισης, όπως το χημικό peeling ή λέιζερ. Φυσικά, πάντα μια καλή λύση για την μείωση των έντονων πόρων είναι το scrub 1 με 2 φορές την εβδομάδα και σίγουρα ο καθημερινός καθαρισμός.

@airskn_store #beauty #nose #blackheads #vacuum #pores #fyp #girl #health #clean #pimples ♬ original sound - AirSkn

Microneedling (στο σπίτι)

Το Microneedling είναι μια θεραπεία αναζωογόνησης του δέρματος που χρησιμοποιεί έναν κύλινδρο για να προκαλέσει μικρούς τραυματισμούς στο δέρμα. Μέσω αυτών των μικροτραυματισμών, το δέρμα είναι σε θέση να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου καθώς επουλώνεται.»

Ενώ το microneedling είναι μια δημοφιλής θεραπεία στο ιατρείο, ο Malik τονίζει ότι η χρήση των εργαλείων στο σπίτι είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: «Αυτή δεν είναι μια ασφαλής skincare τάση, καθώς οι συσκευές microneedling στο σπίτι δεν μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις επαγγελματικές συσκευές». Επιπλέον, προσθέτει ότι «οι θεραπείες στο ιατρείο μπορούν να προσαρμόσουν το βάθος της βελόνας σύμφωνα με τον στόχο. Είναι πολύ εύκολο όταν χειρίζεται τη συσκευή κάποιος που δεν γνωρίζει την διαδικασία να κάνει λάθη που θα έχουν όμως επικίνδυνα αποτελέσματα για την επιδερμίδα.

Όταν χρησιμοποιούνται λανθασμένα, οι συσκευές microneedling στο σπίτι μπορεί να οδηγήσουν σε δερματίτιδα εξ επαφής, εξάπλωση βακτηρίων, λοιμώξεις και μερικές φορές ακόμη και μόνιμες ουλές. Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το microneedling, η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή θα ήταν να προγραμματίσετε μια θεραπεία με έναν επαγγελματία.

@drivenbybeauty Serving all the facts with honesty. Viral skincare trend that needs to die because its going to bring me people to save. I’m here for you if you need me. #microneedling #needling #dermapen #diyneedling #dermastamp #mpen #diymicroneedling #athomeneedling #diyskincare #pih #granulomatous #skincaretrends2023 #badskincare #diydisaster ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya



Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.