#ΑlexinWonderland: 4 πράγματα που έμαθα όταν έφυγα απ' το σπίτι

Αλεξάνδρα Κωστοπούλου
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018
42417938_1975709869394335_2075139755737088000_n.jpg

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, μετακόμισα στην Αμερική για να ξεκινήσω τις σπουδές μου. Από τότε μέχρι σήμερα, έχω δει τον εαυτό μου να αλλάζει πολύ - άρχισα να γίνομαι πιο ανεξάρτητη και περισσότερο κυρίαρχος του εαυτού μου. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έχω πάρει πολλά μαθήματα και έχω κάνει πράγματα που δεν είχα ξανακάνει στο παρελθόν - όλη αυτή η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και συγχρόνως συναρπαστική, αφού συνεχώς αντιμετωπίζω και κάτι νέο. Γι΄αυτό και έφτιαξα μία λίστα με μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω μάθει από τότε που έφυγα από το σπίτι:

1. Η περίεργη ευχαρίστηση του να είσαι μόνος

Την πρώτη φορά που ταξίδεψα στην Αμερική για τις σπουδές μου, από τη μια ήμουν χαρούμενη που άνοιγα μια νέα σελίδα στη ζωή μου και από την άλλη με τρόμαζε ο απογαλακτισμός από την οικογένεια μου. Οι γονείς μου μου έλεγαν από μικρή ότι ένα παιδί πρέπει να φεύγει από το σπίτι μετά τα 18, αν θέλει μια μερά να σταθεί στα πόδια του, και το ίδιο είχαν κάνει και εκείνοι. Έτσι βρέθηκα να έχω δυο μεγάλα συναισθήματα, από τη μια χαρά για τις νέες εμπειρίες και από την άλλη φόβο που θα ήμουν για πρώτη φορά μόνη. Τελικά, αποδείχτηκε πολύ σύντομα ότι ο φόβος ήταν χωρίς λόγο. Στις νεαρές ηλικίες, αν δεν είσαι εσωστρεφής άνθρωπος, εύκολα κάνεις νέες φιλίες. Ο πανεπιστημιακός χώρος είναι προνομιούχο έδαφος γι' αυτό. Κατόπιν, υπάρχει και η τεχνολογία, η οποία σε φέρνει στο σαλόνι του σπιτιού σου ό,τι ώρα θες. Και τέλος ανακάλυψα και τη χαρά του να είμαι μόνη. Ανεξαρτητοποιούμαι και κάνω ό,τι καλύτερο για τον εαυτό μου. Είναι ωραία και η μοναξιά μερικές φορές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandra Kostopoulou (@akostopoulou) on

2. Πειθαρχία

Όταν μένεις μόνη σου, είσαι υποχρεωμένη να έχεις πειθαρχία, αλλιώς ή θα βρωμίσεις (lol) ή θα μείνεις σε κάποιο μάθημα. Κανείς δεν θα σου πλύνει τα ρούχα, τα σεντόνια, τις πετσέτες και κανείς δεν θα σου καθαρίσει το δωμάτιο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί μέσα σε 5 λέπτα σε ένα χάος. Πρέπει να μάθεις να πλένεις, να σιδερώνεις, να μαγειρεύεις και να ξύπνας την ώρα που πρέπει χωρίς τη μαμά σου να σε ταρακουνάει. Η ζωή θέλει πρόγραμμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, πρέπει να γίνεσαι λίγο σκληρή με τον εαυτό σου.

3. Η ζωή συνεχίζεται

Από τότε που έφυγα έπαψα να βλέπω τους φίλους μου και την οικογένειά μου συχνά, και ο μικρός μου αδερφός, λες και είναι ραπανάκι που το ποτίζουν, ψήλωσε 10 εκατοστά σε 1,5 χρόνο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έμαθε να χειρίζεται ο,τιδήποτε ηλεκτρονικό ύπαρχει, στα 11 του, καλύτερα από εμένα. Οι φίλοι μου βρίσκονται πια διασκορπισμένοι σε 6-7 διαφορετικές πόλεις και έχουν μπει και νέοι άνθρωποι στη ζωή μου. Απ' ότι έχω δει στον περίγυρο των μεγαλύτερων ανθρώπων, μετά από πολλά χρόνια, σου μένουν λίγες από τις φιλίες των εφηβικών σου χρόνων. Μπορεί. Δεν ξέρω, θα δείξει. Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι δεσμοί που είχα με κάποιους ανθρώπους παραμένουν αναλοίωτοι και το Facetime μας δίνει μια επαφή που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές. Τα ραντεβού για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί ήδη! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandra Kostopoulou (@akostopoulou) on

4. Η Ελλάδα είναι πιο όμορφη από μακριά 

Την Ελλάδα την αγαπώ γιατί εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα και πήρα την ελληνική παιδεία. Όμως, ζώντας μακριά, κατάλαβα πόσο πολύ έχουμε αδικήσει αυτή τη χώρα. Όταν βλέπω Αμερικάνικες πόλεις με αρχιτεκτονική 150 ετών, μόνο, με θλίβει. Έχω δει album με φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας και αρχίζω να καταλαβαίνω ότι ασελγήσαμε πάνω σε αυτή την πόλη. Δεν παύω όμως να την αγαπώ και να σκέφτομαι ότι θέλω να γυρίσω πίσω να την ξαναδώ… κάτι σαν την Ιθάκη. Και κάθε μέρα ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει εκεί. Ότι θα δω τους περισσότερους ανθρώπους να χαμογελάνε ξάνα!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandra Kostopoulou (@akostopoulou) on