REAL LIFE TRUE STORIES

Γυναικοκτονία: Το «αόρατο» έγκλημα - Ο λόγος που η γυναίκα είναι το «εύκολο θύμα»


Στεφανία Παπαδημητρίου

18 Ιουνίου 2021

Γυναικοκτονία: Το «αόρατο» έγκλημα - Ο λόγος που η γυναίκα είναι το «εύκολο θύμα»
«Δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, η οποία διαπράττεται ή γίνεται ανεκτή τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς». Έτσι ορίζεται η γυναικοκτονία από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων. 

«Τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε», «Τη σκότωσε από έρωτα», «Έγκλημα πάθους». Πόσες φορές έχουμε διαβάσει αυτές τις λέξεις, σε υποθέσεις δολοφονημένων γυναικών;

«Δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, η οποία διαπράττεται ή γίνεται ανεκτή τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς». Έτσι ορίζεται η γυναικοκτονία από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων. 

Οι μορφές της ποικίλλουν. Μπορεί να είναι «έγκλημα τιμής» - στο οποίο ένας άνδρας δολοφονεί γυναίκα ή κορίτσι της οικογένειάς του εξαιτίας σεξουαλικής, συνήθως, συμπεριφοράς, προκειμένου να διατηρήσει την τιμή της οικογένειάς του. Συναντάται κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Ασία – στην Ινδία, πολλές χάνονται από τα χέρια των πεθερικών τους αν η προίκα τους δεν είναι αρκετή. 

Σπανιότερα, σύμφωνα με το Global Citizen, ο θύτης μπορεί να μην έχει καν άμεση σχέση με το θύμα – στην περίπτωση των σεξεργατριών, για παράδειγμα. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αναφέρει το Femicide Watch, γυναικοκτονίες πραγματοποιούνται ακόμη κι όταν γίνονται παράνομες αμβλώσεις ή όταν νεαρές μητέρες φεύγουν από τη ζωή.

Όπως και να ’χει, πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους που, δυστυχώς, παραμένει «αόρατο».

Στην Γερμανία, το Μεξικό, τη Γαλλία και τη Βραζιλία, έτσι χάνεται μία γυναίκα ανά τρεις μέρες. Στη Βραζιλία, τρεις καθημερινά. Στο Μεξικό, έξι. Στη Νότιο Αφρική, επτά. Κι ο συνολικός αριθμός, αγγίζει τις 66 χιλιάδες το χρόνο.

Το 2020, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 12 γυναικοκτονίες. Και φέτος, η Caroline έγινε ο λόγος που ο όρος πρωταγωνιστεί στα μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρουν δεδομένα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η αιτία πίσω από τα περισσότερα περιστατικά είναι στο διαζύγιο ή στην άρνηση πρότασης γάμου. Για πολλές που κατάφεραν, ωστόσο, να χωρίσουν, ο κίνδυνος βρέθηκε στο πρόσωπο του πρώην συζύγου. Οι παντρεμένες, μοιράζονταν τη ζωή τους με έναν δολοφόνο. Και πολλές διαζευγμένες μητέρες, «έφυγαν» από τον πατέρα των παιδιών τους.

Η γυναίκα είναι ο εύκολος στόχος. Υπάρχουν ελάχιστοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προστατευθεί, ενώ δεν είναι λίγες φορές που η οικογένειά της τής γύρισε την πλάτη, τη σημαντικότερη στιγμή: Όταν ζήτησε καταφύγιο. Εξαιτίας της περιορισμένης σωματικής της δύναμης, δέχεται επιθέσεις στο δρόμο, στην καφετέρια – κι όχι μόνο το βράδυ.

Σε πολλές χώρες, γυναίκες και κορίτσια ακόμη παλεύουν για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην οδήγηση, στο να κυκλοφορούν χωρίς το σύζυγο, τον πατέρα ή τον αδελφό τους στο δρόμο. 

Στην Τουρκία, η Pinar Gültekin υπέφερε στα χέρια του πρώην συντρόφου της. Ο λόγος; Χώρισαν. Εκείνη απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επανασύνδεσης.  Κι εκείνος τη χτύπησε, την στραγγάλισε και τη σκότωσε. Αυτό, δεν του ήταν αρκετό. Τη μετέφερε σε ένα δάσος που βρισκόταν κοντά και επιχείρησε να την κάψει. Δεν τα κατάφερε, όμως. Τοποθέτησε το κορμί της σε ένα βαρέλι το οποίο γέμισε με τσιμέντο και απλώς έφυγε. Η αστυνομία τον εντόπισε αρκετές μέρες μετά, χάρη στην κάμερα του βενζινάδικου όπου σταμάτησε για να γεμίσει το αυτοκίνητό του. Εκείνος, ομολόγησε τα πάντα.

Η Melek Ipek πέρασε ώρες ταπεινωμένη, γυμνή, δεμένη με χειροπέδες, σκότωσε το σύζυγο και βασανιστή της χρησιμοποιώντας το όπλο με το οποίο την απειλούσε. «Κάνε την τελευταία σου προσευχή», της είχε πει τη μέρα που τον πυροβόλησε. Λίγο μετά, παραδόθηκε στις Αρχές. Το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όμως, δεν αναγνωρίστηκε. Η ελευθερία της, της αφαιρέθηκε για τρεις μήνες.

Τώρα, το #Justice_For_Caroline είναι από τα δημοφιλέστερα στο Twitter. Η Caroline χάθηκε επειδή ο σύζυγος και πατέρας του παιδιού της «θόλωσε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομολογία του στις Αρχές. «Θόλωσε» και για να καλύψει το έγκλημά του, άφησε το μωρό τους δίπλα στο άψυχο σώμα της. Η Caroline πρέπει να δικαιωθεί. Κι ας ελπίσουμε μετά από εκείνη, να μην υποφέρει καμία άλλη.

Δείτε ακόμη: