REAL LIFE TRUE STORIES

Lesbian Avengers: Oι ακτιβίστριες που «κατάπιναν» φωτιά και έφεραν στο φως τη γυναικεία ομοφυλοφιλία


Στεφανία Παπαδημητρίου

28 Ιουνίου 2021

Lesbian Avengers: Oι ακτιβίστριες που «κατάπιναν» φωτιά και έφεραν στο φως τη γυναικεία ομοφυλοφιλία
Ήταν αποφασισμένες να φέρουν στο φως όλες εκείνες τις ομοφυλόφιλες που έμεναν στην αφάνεια. Τελικά, με σύμβολο μία βόμβα, έξι γυναίκες έκαναν την επανάσταση στην queer κοινότητα. 

Ήταν αποφασισμένες να φέρουν στο φως όλες εκείνες τις ομοφυλόφιλες που έμεναν στην αφάνεια. Τελικά, με σύμβολο μία βόμβα, έξι γυναίκες έκαναν την επανάσταση στην queer κοινότητα. 

Oι Lesbian Avengers ιδρύθηκαν το 1992, από έξι γυναίκες γεμάτες οργή. Εκείνη τη χρονιά, ο George H.W. Bush εργαζόταν πυρετωδώς για την προεκλογική του εκστρατεία, προωθώντας την επιτυχία του στην εξωτερική του πολιτική – μεταξύ άλλων, την έκβαση του Πολέμου του Κόλπου, στον οποίο «χάθηκαν» 148 Αμερικανοί. Η επιδημία του AIDS είχε ήδη αφαιρέσει 140 χιλιάδες ζωές στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση αδιαφορούσε για τον ιό που μάστιζε κυρίως τους ομοφυλόφιλους άνδρες. 

Αγανακτισμένη με την κατάσταση, η σεναριογράφος Ana Maria Simo κάλεσε σε δείπνο τις Ms. Schulman, Maxine Wolfe, Anne-Christine d’Adesky, Marie Honan και Anne Maguire. Πίνοντας κρασί, έβαλαν κάτω καθεμία το όραμά της κι ίδρυαν την ομάδα που θα πάλευε για την ενδυνάμωση της λεσβιακής κοινότητας, για την οποία όλοι αδιαφορούσαν επιδεικτικά. Ονομάστηκαν Avengers εξαιτίας της πρωταγωνίστριας της ομώνυμης ταινίας, Diana Rigg, την οποία η Schulman χαρακτήρισε «lesbian icon».

«Ήμασταν αόρατες, και δε θέλαμε να είμαστε αόρατες», δήλωσε σε συνέντευξή της στους New York Times η Simo. «Θέλαμε να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουμε. Θέλαμε να μας ανήκουν οι δρόμοι. Θέλαμε να είμαστε εκεί έξω».

Πηγή έμπνευσης των Lesbian Avengers ήταν οι ομάδες που, πριν από εκείνες, πάλεψαν για την αναγνώριση της κοινότητας των ομοφυλόφιλων γυναικών. Σύμβολό τους, μία βόμβα. Κι από κάτω, γραμμένη η φράση «Μια Λεσβία είναι η οργή όλων των γυναικών συμπιεσμένη σε σημείο έκρηξης».

Ήθελαν, πράγματι, να κάνουν «μπαμ». Τράβηξαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, έμειναν στην ιστορία για τις επικίνδυνες διαμαρτυρίες τους – κατάπιναν φωτιά, ένα τελετουργικό που ξεκίνησε το 1992, μετά το θάνατο της  Αφροαμερικανίδας Hattie Mae Cohen και του Brian Mock, ο οποίος ήταν ανάπηρος. Και οι δυο, μέλη της LGBTQ+ κοινότητας. Έφυγαν από τη ζωή όταν skinheads έριξαν βόμβες κι έκαψαν ολοσχερώς το σπίτι τους. 

Οι Lesbian Avengers διαδήλωσαν για πρώτη φορά στο Dyke March της  Washington, στις 24 Απριλίου 1993. Στο πλευρό τους, 20 χιλιάδες άτομα – ΛΟΑΤΚΙ και μη.

Το 1994, συμμετείχαν στο Boston Pride. Σκαρφάλωσαν σε ένα κρεβάτι κι άρχισαν να δίνουν ένα αισθησιακό σόου, φιλιούνταν, αγγίζονταν. Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να καταρρίψουν το στερεότυπο που κυριαρχούσε γύρω από το σεξ και τη σεξουαλικότητα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασε σκάνδαλο που, μάλιστα, ονομάστηκε «bedgate». Η Sabrina Taylor, μία από τις διοργανώτριες και πιο θερμές υποστηρίκτριες του Pride, τοποθετήθηκε εναντίον τους. Δήλωσε, συγκεκριμένα, στην εφημερίδα Boston Globe ότι «δεν αντιπροσωπεύουν το πνεύμα του event».

Ο καιρός πέρασε και οι Lesbian Avengers έπαψαν να αναγνωρίζονται από το Pride – κι ολόκληρη την κοινότητα. Τώρα, κάνουν δυναμική επιστροφή. Το Logo τους κυκλοφορεί σε t-shirt από την Gap, προκαλώντας αντιδράσεις. Αυτό ακριβώς ήθελαν, άλλωστε, και οι έξι ιδρύτριές του.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: http://www.lesbianavengers.com/

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr