REAL LIFE TRUE STORIES

Little Albert: Το φρικιαστικό ψυχολογικό πείραμα του 1920 δοκίμαζε σε ένα μωρό πώς λειτουργεί ο φόβος


The Jennettes

23 Ιουλίου 2021

Little Albert: Το φρικιαστικό ψυχολογικό πείραμα του 1920 δοκίμαζε σε ένα μωρό πώς λειτουργεί ο φόβος
Το 1920, ο ψυχολόγος του Johns Hopkins, John B. Watson, επινόησε ένα διάσημο πείραμα αντιστροφής, για να καθορίσει εάν ένα βρέφος θα μπορούσε να «ρυθμιστεί» για να φοβάται κάτι που δεν φοβόταν προηγουμένως.

Το 1920, ο ψυχολόγος του Johns Hopkins, John B. Watson, επινόησε ένα διάσημο πείραμα για να καθορίσει εάν ένα βρέφος θα μπορούσε να «ρυθμιστεί» για να φοβάται κάτι που δεν φοβόταν προηγουμένως.

Το πείραμα ήταν το εξής: Ο Watson γνώρισε ένα βρέφος σε μια μια ομάδα ζώων. Εάν το βρέφος δεν έδειχνε φόβο για αυτά τα ζώα, ο γιατρός έβαζε έναν «δυνατό ήχο που προκαλεί φόβο», ενώ το βρέφος αλληλεπιδρούσε με ένα από τα ζώα, ώστε να το φοβίσει. Ήθελε να προσδιορίσει εάν ο φόβος θα μεταφερθεί και σε άλλα ζώα ή αντικείμενα που μοιάζουν με το ζώο, αλλά και πόσο καιρό θα κρατήσει.

Το αντικείμενο του πειράματος του Watson ήταν ένα βρέφος 9 μηνών, το οποίο αναγνωρίστηκε μόνο ως Albert B. Στα αρχικά στάδια του πειράματος, ο Watson και η μεταπτυχιακή φοιτήτριά του, Rosalie Rayner, γνώρισαν το βρέφος σε μια μαϊμού, ένα κουνέλι, έναν λευκό αρουραίο και μια ποικιλία από τρομακτικές μάσκες. Το βρέφος δεν παρουσίασε σημάδια φόβου καθώς αλληλεπιδρούσε με τα ζώα ή τις μάσκες. Ωστόσο, αντιδρούσε στον δυνατό θόρυβο, ο οποίος δημιουργήθηκε χτυπώντας έναν μεταλλικό σωλήνα με σφυρί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mentavio.com (@mentaviocom)

Μετά από επτά δοκιμές, ο Watson και η Rayner αποφάσισαν ότι ο Little Albert ανέπτυξε φόβο για ζώα και άψυχα αντικείμενα που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με τον λευκό αρουραίο. Εκτός από τον οικογενειακό σκύλο, το βρέφος παρουσίασε σημάδια φόβου όταν έβλεπε ένα γούνινο παλτό και μια μάσκα Άγιου Βασίλη.

Αν και το πείραμα απέδειξε ότι ο φόβος μπορεί να ρυθμιστεί στον άνθρωπο, ο Watson και η Rayner αντιμετώπισαν σκληρή κριτική. Παρά το γεγονός ότι ο Little Albert αποσύρθηκε από το πείραμα από τη μητέρα του, οι ψυχολόγοι αντιμετώπισαν επίσης κριτική για την αποτυχία να αντιστρέψουν τον φόβο του βρέφους πριν από το τέλος της μελέτης.

Τι συνέβη στον Little Albert;

Υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του Little Albert, αλλά το πραγματικό του όνομα αποκαλύφθηκε τελικά ότι ήταν Douglas Merritte και η μητέρα του έλαβε μόνο 1 δολάριο για τη συμμετοχή του γιου της στο πείραμα.

Αν και δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν αν ο Douglas ξεπέρασε ποτέ τους φόβους του, μπόρεσαν να επαληθεύσουν ότι πέθανε σε ηλικία έξι ετών, εξαιτίας μιας σειράς σοβαρών νευρολογικών προβλημάτων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lem0ncardboard

Οι νευρολογικές καταστάσεις του βρέφους έθεσαν ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πείραμα, καθώς ο John B. Watson ισχυρίστηκε ότι η υγεία του ήταν καλή, πριν από το πείραμα.

Πηγή cover: Instagram

Δείτε ακόμη: 9 vintage φωτογραφίες με γονείς και παιδιά που θα προκαλέσουν εγκεφαλικά στους σύγχρονους γονείς

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr