REAL LIFE TRUE STORIES

Ένα διαφορετικό «before and after»: Η νέα τάση του Instagram δείχνει την ωμή αλήθεια των διατροφικών διαταραχών


Στεφανία Παπαδημητρίου

26 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα διαφορετικό «before and after»: Η νέα τάση του Instagram δείχνει την ωμή αλήθεια των διατροφικών διαταραχών

«Πώς θα χάσω τα κιλά του lockdown». Αυτή ήταν μία από τις φράσεις με τα περισσότερα κλικ στην αναζήτηση του Google.
Οι περισσότεροι είδαμε το σώμα μας να αλλάζει, την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στην αρχή, μαγειρέψαμε και φάγαμε. Παχύναμε, κάναμε γυμναστική, αδυνατίσαμε. Πήραμε πάλι μερικά κιλά, αποφασίσαμε να κάνουμε το fitness τρόπο ζωής – άλλοι το πετύχαμε, άλλοι όχι. 

Ας προσπαθήσουμε τώρα να μπούμε στο μυαλό ενός ατόμου που πάσχει από διατροφική διαταραχή. Έχοντας αντιμετωπίσει κι εγώ τη δική μου, μπορώ με σιγουριά να πω ότι το lockdown του ήταν διαφορετικό από των περισσότερων. Η διαρκής μάχη με το φαγητό, το αίσθημα ντροπής, το ατέλειωτο άγχος, η αίσθηση ότι χάνεις τον έλεγχο – όλα τους, καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την αγάπη προς τον εαυτό. 

Προκειμένου να βγει κανείς νικητής από την άνιση μάχη με μία διατροφική διαταραχή, χρειάζεται πρώτα να καταλάβει πως υπάρχει πρόβλημα. Τα σχόλια για το βάρος και οι συμβουλές, όσο καλοπροαίρετα κι αν δίνονται, στην πραγματικότητα περιττεύουν. Ίσως, μάλιστα, κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Στη δική μου περίπτωση, το «αδυνάτισες» ήταν κίνητρο να συνεχίσω και τα παρακάλια για φαγητό, απλώς με πείσμωναν περισσότερο. Πέρασε καιρός μέχρι να δω αυτό που έβλεπαν οι υπόλοιποι.

Ορισμένες γυναίκες προσπάθησαν να βοηθήσουν μέσω των social media. Πήραν την τάση του «before and after» και έδειξαν τη δική τους αλλαγή τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, πριν και μετά τη διατροφική διαταραχή τους. Ανάρτησαν τα ταξίδια τους προς την υγεία, τα μαθήματα που πήραν και εξήγησαν πως όλα αρχίζουν και τελειώνουν από μέσα μας. 

Παρακάτω, θα δούμε τρεις ιστορίες. «Είσαι αρκετή», θα έλεγαν στον νεότερο εαυτό τους οι γυναίκες αυτές. 

Kelsey Ellis

Στο τέλος του περσινού Δεκεμβρίου, η Kelsey Ellis ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok δείχνοντας «πώς ξεκίνησε» και «πώς πάει». Τη βλέπουμε στην αρχή του 2020 να με σορτς και αθλητικό σουτιέν. «Fit και στεγνή, με κατάθλιψη και άγχος, μακροχρόνια δίαιτα και χωρίς συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων», έγραφε. Το επόμενο απόσπασμα, τη δείχνει να χαμογελά φορώντας μπικίνι. «Χωρίς δίαιτες και βουλιμία, με πρακτορείο μοντέλων, συμβόλαια με εταιρείες, κυκλοφόρησα εφαρμογή, χτίζω ένα μέλλον».

«Προσοχή: Διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Το 2020 ήταν δύσκολο αλλά αυτή είναι η λάμψη που δεν περίμενα να δω».

Όπως αποκάλυψε αργότερα, η Kelsey θυμάται την ημέρα που κατάλαβε ότι συνέβαινε κάτι σοβαρό. Είχε βγει με τον σύζυγό της για δείπνο και ζήτησαν να ετοιμάσουν τα αποφάγια τους για το σπίτι – η δική του μερίδα ήταν μεγαλύτερη. Την επομένη, εκείνος μπέρδεψε τα τάπερ και πήρε τη μερίδα της. Μόλις η Ellis συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, κατέρρευσε. «Είχα υπολογίσει τις θερμίδες και τα πάντα», εξήγησε.

Σχεδόν αμέσως, αποφάσισε ότι δεν ήταν δυνατό να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Και ξεκίνησε το ταξίδι προς την ευτυχία της. Σήμερα, είναι 32 ετών και εργάζεται ως personal trainer. Παράλληλα, μέσω του Instagram προσπαθεί να απομακρύνει τις γυναίκες από την κουλτούρα της δίαιτας που έχει μπει τόσο βαθιά στο μυαλό μας. Εξυμνεί την ομορφιά του κάθε σωματοτύπου, κάθε μεγέθους και χρώματος.

Chloe Hodgkinson

Όταν ήταν φοιτήτρια, η Chloe ξεκινούσε την ημέρα της με 10 burpees. Σπούδαζε fashion media και εργαζόταν ως personal trainer, καθώς αγαπούσε πολύ τη γυμναστική.

Είχε μόλις χωρίσει με τον τότε σύντροφό της και αποφάσισε να κόψει τα αντισυλληπτικά. Η περίοδός της σταμάτησε για καιρό όμως, με αποτέλεσμα να ανησυχήσει ο γιατρός της. «Ένα λεπτάκι, πηγαίνω τόσο πολύ στο γυμναστήριο, τρώω τα λαχανικά μου – βασικά δεν τρώω καθόλου γιατί η κουλτούρα της δίαιτας μας λέει να τρώμε λιγότερο, να κινούμαστε περισσότερο. Και ξαφνικά δεν είμαι καλά;», σκέφτηκε.

Όταν έμαθε πως είχε αμηνόρροια, κατάλαβε πόσο λίγα γνώριζε για το γυναικείο σώμα. 

«Δύο χρόνια μετά, είμαι πιο ογκώδης και ακόμη δεν το έχω συνηθίσει αλλά τι να κάνεις», έγραψε στο Instagram. «Όχι μόνο νιώθω καλύτερα, αλλά ξέρω ότι είμαι πιο ωραία».

«Είμαι η απόδειξη πως η ανάρρωση δεν είναι για πάντα και μπορείς να νιώσεις καλύτερα και να δείξεις ωραιότερη. Μπορείς να επιστρέψεις στο γυμναστήριο, να φας υγιεινά και ό, τι άλλο θέλεις, να κάνεις αερόβιο ή να μην ξανακάνεις ποτέ, αν δε θέλεις. Φοβόμουν να φορέσω μπικίνι αλλά φοβάμαι τόσα άλλα… Και επιτέλους, το μέγεθος του σώματός μου δεν είναι ένα από αυτά».

Daniela Fernandez

Η Daniela λάτρευε να βρίσκεται μπροστά από την κάμερα – ήθελε, μάλιστα, να γίνει ηθοποιός. Τελικά, έγινε ακτιβίστρια που βοηθά τις γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα τους ακριβώς όπως είναι: Υπέροχο.

Για καιρό δεν ένιωθε αρκετή. Έχασε πολλά κιλά, η καθημερινότητά της ήταν μονότονη. Είχε σταματήσει να τρώει, είχε αυτοκαταστροφικές τάσεις και το μυαλό της υπέφερε πολύ περισσότερο από το σώμα της. «Συγγνώμη», θα του ζητούσε, «που σε πολεμάω τόσο καιρό».

Το προφίλ της μοιάζει με ψηφιακό ημερολόγιο. Είναι το μέρος που μοιράζεται τις σκέψεις της και τις κακές της μέρες, την αισιοδοξία και τη σχέση με το φαγητό που γίνεται όλο και λιγότερο άρρωστη.

«Απλώς θέλω να ζήσω», λέει. «Η ζωή μου δεν περιστρέφεται γύρω από το φαγητό που τρώω και τη γυμναστική που κάνω. Υπάρχουν τόσο σημαντικότερα πράγματα».

Δείτε ακόμη: Οι stars που μας έδειξαν το πραγματικό τους σώμα μετά τη γέννα

jenny.gr