REAL LIFE TRUE STORIES

Cold capping: Τι είναι και πώς βοηθά γυναίκες με καρκίνο του μαστού να μη χάσουν τα μαλλιά τους


The Jennettes

17 Οκτωβρίου 2021

Cold capping: Τι είναι και πώς βοηθά γυναίκες με καρκίνο του μαστού να μη χάσουν τα μαλλιά τους

Είναι μία επιλογή που ελάχιστοι γνωρίζουν. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, είναι διαθέσιμη για όλες τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Το cold capping βοηθά με την τριχόπτωση που προκαλείται από τις θεραπείες του καρκίνου. Φαίνεται επιφανειακό,  όμως είναι πολλά παραπάνω. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία των γυναικών, καθώς και τη διαδικασία ανάρρωσής τους. Γι’ αυτό κι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο Rapunzel Project, έχει στόχο την προώθησή του. Ώστε να γνωρίζουν όλες ότι μπορούν να σώσουν τα μαλλιά τους.

Στο πλαίσιο του cold capping, η ασθενής φορά ένα ειδικό καπέλο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της κάθε συνεδρίας χημειοθεραπείας, ώστε το κεφάλι της να παραμένει παγωμένο. Με αυτό τον τρόπο, οι ουσίες που επιβαρύνουν την τρίχα δε φτάνουν στον θήλακά της, καθώς η θερμοκρασία τον κλείνει. 

Η Lynn Jeffers, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, μίλησε στο USA Today κι εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει.

«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η χημειοθεραπεία, είναι απλός. Προσπαθεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και, ταυτόχρονα, σκοτώνει ορισμένα υγιή, ιδιαίτερα εκείνα που εμφανίζονται γρηγορότερα, όπως τα μαλλιά σου. Με το κρύο, θα εμφανιστούν πιο αργά και δε θα τραβήξουν τόσο την “προσοχή” της χημειοθεραπείας».

Έρευνα έχει δείξει πως ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των καρκινοπαθών, όταν έρχεται η ώρα της θεραπείας τους, είναι η τριχόπτωση. Μάλιστα, το 8% των γυναικών προσπαθεί να την αποφύγει, επειδή ακριβώς δε θέλει να πληγεί η αυτοπεποίθησή της, να δει την εικόνα της να αλλάζει. Κι αυτό το ποσοστό είναι τρομακτικό – από αυτό εξαρτάται η ζωή τους.

Είναι σημαντικό να δοθεί στις γυναίκες η αίσθηση πως, ό,τι κι αν γίνει, δε χάνουν τον έλεγχο από τα πάντα. Μπορεί να μην είναι στο χέρι τους η πορεία της ασθένειας, όμως η ψυχολογία τους βελτιώνεται γνωρίζοντας ότι, τουλάχιστον, εκείνες καθορίζουν την εμφάνισή τους.

Η Nikki Cox, για παράδειγμα, έτυχε να παντρευτεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ήθελε να είναι «παραδοσιακή νύφη», την ημέρα του γάμου της. Είχε μικρά παιδιά που δεν καταλάβαιναν τι σήμαινε η διάγνωσή της, αλλά έβλεπαν τις αλλαγές. 

«Η οικογένειά μου πέρασε τόσο πολλά, δεν ήθελα να συνδέσει τον καρκίνο με την τριχόπτωση ή τον θάνατο», είπε στο USA Today. «Αποφάσισα ότι θα έκανα τα αδύνατα δυνατά για να φανώ όσο πιο φυσιολογική γινόταν, για να μην την τραυματίσω ψυχικά».
Τελικά, έσωσε το 90-95% των μαλλιών της. 

Στις ΗΠΑ, o Rapunzel Project συνεργάζεται με ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου οι γυναίκες να έχουν έκπτωση. Σε μία χώρα που το σύστημα υγείας είναι πανάκριβο και για λίγους, γίνεται μία προσπάθεια να μπορέσουν οι καρκινοπαθείς να θεραπευτούν ακριβώς όπως επιθυμούν.

jenny.gr