GREEN

Μήπως κάθε φορά που ανακυκλώνετε, κάνετε τα παρακάτω βασικά λάθη;


The Jennettes

23 Νοεμβρίου 2021

Μήπως κάθε φορά που ανακυκλώνετε, κάνετε τα παρακάτω βασικά λάθη;
Οι περισσότεροι προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το περιβάλλον, ξεκινώντας από την ανακύκλωση. 

Οι περισσότεροι προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το περιβάλλον, ξεκινώντας από την ανακύκλωση.

Πόσοι από εμάς όμως, ξέρουμε να το κάνουμε σωστά; Είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε πώς να ανακυκλώνουμε σωστά το πλαστικό, το χαρτόνι και τις συσκευασίες φαγητού;

Μπορεί να μην ξέρουμε πλήρως τη διαδικασία αλλά έχουμε τουλάχιστον την πρόθεση να σώσουμε τον πλανήτη. Όχι, αυτό δεν αρκεί και αν σας πούμε τα λάθη που καταστρέφουν κάθε προσπάθεια για σωστή ανακύκλωση, ίσως εκπλαγείτε από το πόσο συχνά τα επαναλαμβάνετε κι εσείς, εξαλείφοντας το καλό που πάτε να κάνετε.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από το The Modern Milkman, εάν οι τωρινές λάθος συνήθειες μας συνεχιστούν, οι ωκεανοί μέχρι το 2050, θα είναι καλυμμένοι με περισσότερο πλαστικό απ' ότι με ψάρια. Η έλλειψη γνώσης και σωστής εκπαίδευσης θα διαιωνίζει τον κύκλο μιας λάθος διαδικασίας που μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το περιβάλλον και όχι σωτήρια, όπως θα θέλαμε.

Αρκεί να ρίξετε λοιπόν μια ματιά στα παρακάτω για να δείτε εάν είστε ανάμεσα σε αυτούς που ανακυκλώνουν με λάθος τρόπο τα λάθος υλικά.

Τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται παρόλο που εσείς μπορεί να τα πάτε συχνά για ανακύκλωση, είναι:

1. Το μαύρο ή σκούρο πλαστικό

Το μαύρο ή σκούρο πλαστικό δεν ανακυκλώνεται εξαιτίας του χρώματός του. Το συγκεκριμένο πλαστικό δεν χρωματίζεται με σωματίδια άνθρακα και οι αισθητήρες των μηχανημάτων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών δεν μπορούν να το ανιχνεύσουν με αποτέλεσμα να καταλήγει στις χωματερές ή στη θάλασσα δίπλα από τους 12 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετάμε στους ωκεανούς της Γης κάθε χρόνο.

Καλό είναι λοιπόν να μη το χρησιμοποιούμε όσο συνεχίζει να παράγεται. Μπορούμε να αποφεύγουμε τόσο τις μαύρες γλάστρες όσο και τις μαύρες πλαστικές συσκευασίες σε οποιαδήποτε μορφή.

2. Το λερωμένο ή βρεγμένο χαρτί

Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή ένα λαδωμένο χαρτί, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται αλλά οδηγούν σε αχρηστία και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Καλό είναι στους μπλε κάδους να μην ρίχνετε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας ακόμη και αν είναι καθαρά.

3. Σπασμένο γυαλί

Μπορεί οι γυάλινες συσκευασίες να ανακυκλώνονται αλλά ποτέ το σπασμένο γυαλί. Έτσι, δεν πρέπει να ξεχνάμε να το πετάμε μόνο στους κοινούς κάδους, στους μπλε μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

4. Προσοχή στα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια

Ενώ είναι γνωστό ότι τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με συγκεκριμένο και διαφορετικό τρόπο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να αφαιρέσουμε τα καπάκια και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

5. Αφρολέξ και φελιζόλ

Πρόκειται για ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Έτσι, αν τα ρίξουμε στους μπλε κάδους, το αποτέλεσμα θα είναι μόνο επιζήμιο.

6. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα καλαμάκια και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης. Είναι δύσκολα διαχειρίσιμα οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε να τα ρίχνουμε στους μπλε κάδους.

7. Συσκευασίες έτοιμου φαγητού

Οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού και τα κουτιά από πίτσα είναι γεμάτα από λίπη και λάδια και δεν ανακυκλώνονται οπότε δεν πρέπει να το ξεχνάμε κάθε φορά που θέλουμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στη διάσωση του πλανήτη.

Δείτε ακόμη: Πλανήτης ή Πλαστικό; To National Geographic έχει ένα ερώτημα για όλους εμάς

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.