REAL LIFE TRUE STORIES

Η τάση που έγινε λατρεία: Πώς η ποπ κουλτούρα έκανε διάσημα τα ugly Christmas Sweaters


Στεφανία Παπαδημητρίου

5 Δεκεμβρίου 2021

Η τάση που έγινε λατρεία: Πώς η ποπ κουλτούρα έκανε διάσημα τα ugly Christmas Sweaters

Τώρα που έρχονται γιορτές, γεμίζουμε το σπίτι φωτάκια και στολίζουμε το δέντρο μας. Ξεκινάμε να ψάχνουμε δώρα για τους αγαπημένους μας (και, κυρίως, για τον εαυτό μας). Και, όπως κάθε χρόνο, την προσοχή μας τραβάνε τα μεγάλα, φαρδιά, cozy, άσχημα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ.

Είναι η τάση που έγινε λατρεία. Στις ΗΠΑ, η τρίτη Παρασκευή του Δεκεμβρίου είναι η Εθνική Ημέρα Άσχημου Χριστουγεννιάτικου Πουλόβερέχει και δικό της site. «Ό,τι κι αν κάνετε, μη διανοηθείτε να φορέσετε κοστούμι στη δουλειά», προειδοποιεί. 

Ας δούμε, καταρχάς, τι ανήκει στην κατηγορία Ugly Christmas Sweater. Πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία γιορτινή φιγούρα – Άγιο Βασίλη, τάρανδο, δέντρο, ό,τι άλλο σας αρέσει. Επίσης, δεν επιτρέπεται να είναι μονόχρωμο. Παίρνουμε επιπλέον πόντους για τις κιτς, θα λέγαμε, προσθήκες χαρακτήρων από ταινίες (φανταστείτε έναν Baby Yoda με σκουφί), αλλά και για κουδουνάκι ή τη γενειάδα του Άι Βασίλη με γούνα.

Τα τέλεια αυτά πουλόβερ δεν ήταν πάντα στη μόδα. Ξεκίνησαν α παράγονται μαζικά στην Αμερική, τη δεκαετία του ’50, με τη μεταπολεμική εμπορευματοποίηση των γιορτών. Αρχικά οι έμποροι τα αποκαλούσαν «jingle bell sweaters» και ήταν πιο κομψά από σήμερα – οι πωλήσεις βέβαια ήταν χαμηλές. Δεν είχαν τη σημερινή τους απήχηση, παρότι τα φόρεσε ακόμη κι ο Andy Williams σε τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Έπρεπε να έρθουν τα ‘80s για να εκτοξευθεί η δημοτικότητά τους. Έπρεπε να φορεθούν από τον Chevy Chase στο «Τρελό Θηριοτροφείο» για να καθιερώσουν τη θέση τους στα outfits των χριστουγεννιάτικων πάρτι. Κι όσο γρήγορα αγαπήθηκαν, τόσο σύντομα ξεχάστηκαν. Εξαφανίστηκαν ξανά, για δέκα περίπου χρόνια. Θεωρούνταν στιλιστικό έγκλημα, μάλιστα.

Fast forward στο 2001 και μία ακόμη ταινία – το Ημερολόγιο της Bridget Jones. Τα ugly Christmas sweaters επέστρεψαν στην ποπ κουλτούρα χάρη στην κεντρική ηρωίδα (την οποία υποδύθηκε η Renee Zellweger) και τον Mr. Darcy (Colin Firth). Τον είδε κι όταν εκείνος γύρισε προς το μέρος της, αποκαλύφθηκε ότι φορούσε ένα κακόγουστο πουλόβερ μ’ έναν τάρανδο επάνω. Fun fact: Ενώ σήμερα δεν ξέρουμε ποιο να πρωτοδιαλέξουμε, τότε ήταν εξαιρετικά δυσεύρετα. Η σκηνοθέτιδα Sharon Maguire, δήλωνε ότι «κάναμε διαγωνισμό με 20 ή 30 δημιουργούς. Στην αρχή, κανένα σχέδιο δε μας άρεσε. Ήταν όμορφα, αλλά όχι αστεία».

jenny.gr

Περίπου την ίδια εποχή, ένας Καναδός ονόματι Chris Boyd εργαζόταν σε οίκο ευγηρίας στο Βανκούβερ. Πρόσεξε ότι οι κάτοικοι της περιοχής φορούσαν χριστουγεννιάτικα πουλόβερ για να βγουν, την περίοδο των γιορτών. «Τους έκανα κοπλιμέντα», έχει πει στην HuffPost. Το 2002, διοργάνωσε ρεβεγιόν με ιδιαίτερο dress code – κανείς δε θα έμπαινε, αν δε φορούσε το δικό του ugly Christmas sweater. «Θέλαμε το πιο cheesy, πιο εύθυμο πάρτι που έγινε ποτέ», είπε. Κι αργότερα, η βραδιά εκείνη έγινε βιβλίο, με τίτλο Ugly Christmas Sweater Party Book.

jenny.gr

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Και σήμερα, όλοι έχουμε τουλάχιστον ένα.