REAL LIFE WHO

Yannis Tseklenis: O σχεδιαστής που σύστησε την ελληνική μόδα στον κόσμο και που ακόμα και ο Ωνάσης «υποκλίθηκε» στο ταλέντο του


31 Ιανουαρίου 2020

Yannis Tseklenis: O σχεδιαστής που σύστησε την ελληνική μόδα στον κόσμο και που ακόμα και ο Ωνάσης «υποκλίθηκε» στο ταλέντο του

Η είδηση θανάτου του διεθνούς φήμης, σχεδιαστή μόδας, Γιάννη Τσεκλένη σκόρπισε θλίψη στον κόσμο της μόδας. Ήταν αυτός που σύστησε την ελληνική μόδα στον σύγχρονο διεθνή κόσμο. Ξεχώρισε για τις μοναδικές και ευφάνταστες δημιουργίες με χαρακτήρα και πηγή έμπνευσης την ίδια την Ελλάδα και την πλούσια παράδοση της. 

jenny.gr

Πηγή έμπνευσής του, τα αρχαία ελληνικά αγγεία, τα τα βυζαντινά χειρόγραφα, τα ελληνικά παραδοσιακά ξυλόγλυπτα και έργα ζωγραφικής, τα αφρικάνικα, τα κινέζικα, τα ινδονησιακά, τα ρωσικά και τα ισπανικά έργα τέχνης. Αντλούσε θέματα από τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό. Τα εραλδικά σύμβολα,​​ τα έντομα, τα κινούμενα σχέδια, τα περσικά χαλιά, τα ταπισερί “The Lady and the Unicorn” και τέλος, οι πίνακες των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), του Ανρί Ρουσσώ και του Γιάννη Γαΐτη.

jenny.gr

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τη δεκαετία του 1980, δημιούργησε με την επωνυμία TSEKLENIS στολές εργασίας, κάλτσες, βαλίτσες, καθώς και μια σειρά από οικιακά προϊόντα, όπως λευκά είδη, υφάσματα διακόσμησης εσωτερικών χώρων και επίπλων, πλακάκια τοίχου και δαπέδου.

Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε τις σχολικές ποδιές, τις οποίες φορούσαν τα παιδιά στα σχολεία κατά τις περασμένες δεκαετίες. Πολλοί θα θυμούνται την αφίσα του Μινιόν, που έδειχνε παιδιά με ποδιές δια χειρός Γιάννη Τσεκλένη.
Από την ηλικία των 15 ετών άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας υφασμάτων, όπου απέκτησε πολύτιμη εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα εξασκούσε τις ικανότητές του στη ζωγραφική και το σχέδιο.

jenny.gr

Το 1961, σε ηλικία 24 ετών, ίδρυσε τη δική του διαφημιστική εταιρεία, τη Spectra Advertising, και ανέλαβε τις διαφημιστικές εκστρατείες μεγάλων πολυεθνικών, αλλά και ελληνικών εταιρειών, όπως η Metaxa, η General Motors και η Aegean Mills.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας σχεδιαστής μόδας που δημιούργησε μια συλλογή από ανδρικά ενδύματα στην Ελλάδα, κυρίως για να πωλούνται στις μπουτίκ του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο Γιάννης Τσεκλένης συνέβαλε με πάθος στην οργάνωση επιδείξεων μόδας στην Αθήνα και συγκεκριμένα ήταν το 1971, όταν άνοιξε Βoutique TSEKLENIS στη Βηρυτό, το Κουβέιτ και το Ριάντ, καθώς και showrooms στην Οσάκα υπό τη Misaki Sojhi. Αργότερα την ίδια χρονιά, του ανατέθηκε από τον Αριστοτέλη Ωνάση να σχεδιάσει τις στολές για τα πληρώματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

jenny.gr

Το 1977 ήταν το σημείο καμπής για τον Γιάννη Τσεκλένη, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Διαγνώστηκε ότι έπασχε από επιθετική μορφή μελανώματος, εισήχθη στο νοσοκομείο Memorial στη Νέα Υόρκη, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το αριστερό του χέρι, για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου. Παρ' όλο που αυτό το τραυματικό γεγονός, του άλλαξε τη ζωή, αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του κι έτσι μετακόμισε από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, μαζί με το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

jenny.gr

Η απουσία της εταιρείας Tseklenis από την Ελλάδα, προκάλεσε κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα. Έτσι, η κυβέρνηση, του προσέφερε ευνοϊκούς όρους για να επιστρέψει τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα, το οποίο και έκανε. Δημιούργησε έτσι σε συνεργασία με το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, την Tseklenis International Fashion Enterprises, με έδρα την Αθήνα. Αντικείμενό της, ήταν η κατασκευή γυναικείων, ανδρικών, αθλητικών ενδυμάτων, αξεσουάρ και λευκών ειδών. 7 μπουτίκ άνοιξαν στο ΜΙΝΙΟΝ, με σκοπό να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα μέσω των καταστημάτων δικαιόχρησης (franchise). Δυστυχώς, αυτά τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν το επόμενο έτος, αφού η ναυαρχίδα του Ομίλου, το ΜΙΝΙΟΝ, στη γωνία των οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Δώρου, καταστράφηκε από εμπρησμό, που αποδόθηκε από τις αρχές σε τρομοκρατική ενέργεια.

jenny.gr

Η δημιουργία δεν σταμάτησε ποτέ για τον κορυφαίο Έλληνα σχεδιαστή, ο οποίος άφησε το καλλιτεχνικό του στίγμα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και τον οποίο θα θυμόμαστε για πάντα.

 Φωτογραφίες: Yannis Tseklenis