Γιάννης Σπανός: Ένας χρόνος από την απουσία του δημιουργού του «νέου κύματος» που δεν είναι πια κοντά μας

The Jennettes
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Πάει ένας χρόνος από τότε που ο Γιάννης Σπανός έφυγε από κοντά μας , αλλά οι μουσικές μνήμες του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη θα μας συντροφεύουν για μια ζωή. Ο μεγάλος συνθέτης, που έδωσε άλλη πνοή στη γέννηση του Νέου Κύματος στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960, ισχυριζόταν ότι ήταν «ένας λογικός τρελός» χωρίς να είναι παράλογος. Με αυτές τις μικρές αλλά ισχυρές «δόσεις τρέλας», ο Γιάννης Σπανός κατάφερε να δημιουργήσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια όλων.

Πριν έναν χρόνο, στις 30 Οκτωβρίου του 2019 κόπηκε το νήμα της ζωής ενός από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους επάνω τη Γη. Η λάμψη του δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα αλλά γρήγορα η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα, φτάνοντας έως τη Γαλλία.  Όπως έλεγε ο ίδιος, «Τελειώνοντας το Γυμνάσιο και βλέποντας ο πατέρας μου ότι είχα την τάση να συνθέτω, του είπα πάω να δω τι γίνεται στην Ευρώπη, από μουσικής άποψης». Ταξιδεύοντας ο ίδιος στην Αγγλία και στην Ιταλία, κατέληξε στο Παρίσι όπου «έπαθε» coup de foudre με την πόλη, δηλαδή κεραυνοβόλο έρωτα! 

Ο συνθέτης , που δεν υπερηφανευόταν ποτέ για τον εαυτό του γιατί έλεγε πως «πάντα υπάρχουν καλύτεροι από εμάς», κατάφερε γρήγορα να πιάσει δουλειά ως πιανίστας κοντά σε μεγάλα ονόματα στο τραγούδι στις όχθες του Σηκουάνα. Συνάντηση- σταθμός στη ζωή του υπήρξε η Brigitte Bardot, η οποία έφτασε να τραγουδά τα κομμάτια του πολύ γρήγορα. Η κομψή Γαλλίδα αναζητούσε την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από το τραγούδι και τη βρήκε μέσα στη μουσική του αείμνηστου Σπανού. Η διάσημη star ερμηνεύει το κομμάτι Sidonie στην ταινία Vie Privee, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, ενώ συναντιέται με το Σπανό για ακόμη τρία τραγούδια. 

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, ο Γιάννης Σπανός έδειξε παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελοποίηση στίχων του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιημάτων του Γεωργίου Βιζυηνού, του Μίλτου Σαχτούρη, του Νίκου Καββαδία και άλλων. 

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης δημιούργησε επίσης σημαντικούς δίσκους και μεγάλες επιτυχίες, μεταξύ άλλων, τις «Ανθολογίες», «Εκείνο το καλοκαίρι». «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι μ' αγαπούσες», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή». Πολλά από τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Καίτη Χωματά, η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Χάρις αλεξίου, η Ελένη Δήμου και άλλοι ερμηνευτές. 

Ο Γιάννης Σπανός θα ζει αιώνια ανάμεσά μας, ως ένας δημιουργός που πάντα έβρισκε να ξεκινήσει και να καταπιαστεί με κάτι καινούριο. Όπως είχε ομολογήσει σε παλιά του συνέντευξη, ο ίδιος «δεν μπορούσε την κακομοιριά». «Όταν βέβαια κάθομαι στο πιάνο, παίρνω ένα ύφος, άθελά μου, αλλά μόλις κλείσω το πιάνο, όλο καλαμπούρι. Μου αρέσει να γελάω».

Ο χαμογελαστός, «λογικός τρελός» και αγαπημένος όλων των Ελλήνων αξίζει να εντυπωθεί με τις παραπάνω εικόνες για πάντα στη μνήμη μας κοντά στις πιο αγαπημένες μας μελωδίες.