REAL LIFE WHO

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η ιστορία πίσω από τον διάσημο "κροίσο" του 20ού αιώνα που κατέκτησε τον κόσμο


Σύρμα Κιουπελόγλου

20 Ιανουαρίου 2021

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η ιστορία πίσω από τον διάσημο "κροίσο" του 20ού αιώνα που κατέκτησε τον κόσμο

Αν ψάξουμε για την ελληνική προσωπικότητα που απασχόλησε περισσότερο τον κόσμο στον 20ο αιώνα, γι’αυτήν που η ζωή και οι ιστορίες της είναι σχεδόν αδύνατο να στριμωχτούν στις γραμμές ενός άρθρου τότε σίγουρα θα βρεθούμε μπροστά σε ένα όνομα: Αριστοτέλης Ωνάσης. 

Η ζωή του ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου 1906 στην Σμύρνη. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας αφού ο πατέρας του ήταν ένας από τους πλουσιότερους καπνέμπορους και επιχειρηματίες της Σμύρνης. Η μητέρα του Πηνελόπη Δολόγλου τον παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια, αλλά πέθανε νέα στα 33 της. Έξι μήνες μετά, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε την Ελένη, από την οποία ο Αριστοτέλης απέκτησε δύο αδελφές, τη Μερόπη και την Καλλιρόη. 

Με την Μικρασιατική καταστροφή η οικογένεια χάνει την περιουσία της και ο νεαρός Αριστοτέλης Ωνάσης διαφεύγει από την φλεγόμενη Σμύρνη στην Αθήνα, ενώ λίγο καιρό αργότερα το 1923 ταξιδεύει με ένα διαβατήριο Νάνσεν (διαβατήριο χωρίς εθνικότητα, που δίνεται στους απάτριδες) για την Αργεντινή.

Εκεί αφού κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού, προσλαμβάνεται στην Βρετανική τηλεφωνική εταιρεία ως νυχτερινός τηλεφωνητής. Μαθαίνει διάφορες ξένες γλώσσες ακούγοντας τις διεθνείς κλήσεις και αποσπά πληροφορίες τις οποίες αξιοποιεί καταλλήλως. Τότε γεννιέται και η ιδέα για την δική του μάρκα τσιγάρων. Αυξάνει την εισαγωγή καπνών από τη Μέση Ανατολή και λανσάρει και ένα τσιγάρο με ροζ άκρη για κυρίες. Ως διαφήμιση πετούσε άδεια πακέτα τσιγάρων στους πολυσύχναστους σταθμούς της πόλης. Μέχρι τα 25 του έχει επανεφεύρει τον εαυτό του και έχει κερδίσει το πρώτο του εκατομμύριο.

Ερχόμενος ξανά στην Ελλάδα γνωρίζεται με τον υπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο και το 1931 γίνεται υποπρόξενος της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες. Τότε είναι που αρχίζει να ασχολείται και με την ναυτιλία. Αρχικά αγοράζει ένα εμπορικό πλοίο 7.000 τόνων, το οποίο όμως βυθίστηκε αγκυροβολημένο στο Μοντεβίδεο από τρικυμία.

Το 1932, αγοράζει από την Καναδική Εταιρεία Ατμόπλοιων έξι φορτηγά πλοία των 10.000 τόνων σε κάποια από τα οποία δίνει τα ονόματα των γονιών του Σωκράτη και Πηνελόπης και της αδερφής του Καλλιρόης. Με τα πλοία αυτά ξεκινάει και το ταξίδι του Ωνάση για να γίνει ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής. Στην πορεία του αυτή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη διστακτικότητα και συνάντησε σημαντικές δυσκολίες καθώς δεν ανήκε στο καχύποπτο κλειστό κλαμπ της ναυτιλιακής «οικογένειας» της εποχής.

Τα κατάφερε όμως! Το ταπεραμέντο του, το αλάθητο επιχειρηματικό του ένστικτο και η ικανότητα να είναι μπροστά από την εποχή του ήταν τα πολύτιμα εφόδια του. Ακολούθησε η αγορά δεξαμενόπλοιων τάνκερ και η μετακίνηση του ενδιαφέροντος των δραστηριοτήτων του στη μεταφορά πετρελαίου, το Μόντε Κάρλο, και φυσικά η Ολυμπιακή αεροπορία.

Το 1956 απέκτησε για 2,000,000 δολάρια από το ελληνικό δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης του αποδυναμωμένου εθνικού αερομεταφορέα Τ.Α.Ε. Όντας ο ένας από τους δύο ιδιώτες στον κόσμο με δική του αεροπορική εταιρεία, ιδρύει την «Ολυμπιακη Αεροπορία», η οποία ξεκινά τη λειτουργία της στις 6 Απριλίου 1957. Γρήγορα επεκτείνεται και στις 5 ηπείρους, γίνεται μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο και μένει στην ιστορία για τις προδιαγραφές εξυπηρέτησης των πελατών της. 

Στην πολυτάραχη πορεία του Αριστοτέλη Ωνάση, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι γυναίκες της ζωής του. Το 1946 γνωρίζει στη Νέα Υόρκη την 16χρονη τότε Τίνα (Αθηνά), κόρη του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την ερωτεύεται και 3 χρόνια αργότερα παντρεύονται. Μαζί αποκτούν 2 παιδιά, την Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Ο γάμος αυτός θα λήξει επίσημα το 1960, ενώ το 1958 συναντά τη μεγάλη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, με την οποία ζει ένα φλογερό ειδύλλιο, δεν την παντρεύεται όμως ποτέ.

Εκείνη βαθιά πληγωμένη και πολύ ερωτευμένη μαζί του μαθαίνει το 1968 για τον επικείμενο γάμο του με την πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Jacqueline Bouvier Kennedy. Η χήρα του δολοφονηθέντος Αμερικανού προέδρου John F. Kennedy και ο Έλληνας εφοπλιστής παντρεύονται στον Σκορπιό και κάνουν τη δεξίωση στη διάσημη θαλαμηγό «Χριστίνα» με καλεσμένους μεγατόνων.

Όλα τα φώτα του διεθνή Τύπου στρέφονται στο μικρό αυτό θρυλικό νησί που είχε αγοράσει ο Ωνάσης απέναντι από την Λευκάδα και μετέτρεψε σε μικρό παράδεισο. Όμως στη διάρκεια της ζωής του, ο μεγιστάνας συνδέθηκε ερωτικά με πολλές όμορφες και επιτυχημένες γυναίκες. Ανάμεσα τους η Geraldine Spreckels- βαθύπλουτη κληρονόμος βιομηχανίας ζάχαρης που θεωρούνταν η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο- η Veronica Lake, η Evita Perón, η Greta Garbo.

Η αρχή του τέλους για τον Έλληνα κροίσο ήρθε στις 22 Ιανουαρίου του 1973 με τον ξαφνικό θάνατο του 25χρονου γιου του σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο ίδιος ο Ωνάσης δεν πίστεψε ποτέ ότι δεν υπήρχε δόλος πίσω από αυτό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του, ψάχνοντας τους αίτιους. Θα πεθάνει 2 χρόνια αργότερα στο αμερικάνικο νοσοκομείο του Παρισιού από μυασθένεια και θα ταφεί μαζί με τον γιο του και την αγαπημένη του αδερφή στον Σκορπιό, όπου το 1988 θα ακολουθήσει και η κόρη του Χριστίνα, η οποία βρέθηκε  νεκρή στο μπάνιο της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. 

Μετά το θάνατό του, η περιουσία του περιήλθε στην εγγονή του από τον τέταρτο γάμο της Χριστίνας με τον Thierry Roussel, Αθηνά. Εξαίρεση αποτελεί η «Ολυμπιακή Αεροπορία» την οποία παραχώρησε στο ελληνικό δημόσιο. Στη χειρόγραφη διαθήκη που άφησε συμπεριέλαβε και την εντολή για τη δημιουργία, στη μνήμη του γιου του, κοινωφελούς ιδρύματος με το όνομα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων μίας άλλης Ελλάδας, όπως κι έγινε.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits