REAL LIFE WHO

10 σπουδαίες στιγμές γυναικών στο χώρο του αθλητισμού


Εύα Κονδύλη

28 Φεβρουαρίου 2021

10 σπουδαίες στιγμές γυναικών στο χώρο του αθλητισμού

Οι γυναίκες δεν βρίσκουν ακριβώς «ανοιχτές πόρτες» στην πορεία τους στον αθλητισμό. Αντιθέτως είναι κλειστές και πρέπει να έρθουν αντιμέτωπες με ένα μεγάλο αριθμό διακρίσεων και σεξιστικών συμπεριφορών.

Όποιος λέει ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο αθλητικές όσο οι άνδρες, δεν γνωρίζουν προφανώς για τα απίστευτα αθλητικά επιτεύγματα που έχουν επιτύχει. Όχι μόνο οι γυναίκες είναι ευέλικτες και δυνατές, αλλά έχουν καταφέρει να σπάσουν ρεκόρ, να πρωτοπορήσουν και να κατακτήσουν την κορυφή.

Συγκεντρώσαμε στιγμές στον χώρο του αθλητισμού που δείχνουν την επιμονή που έχει μια γυναίκα να ανταπεξέλθει, να καταφέρει να βγει νικήτρια και να καταπατήσει διακρίσεις και στερεότυπα.

Το τέλειο 10αρι της Nadia Komaneci

Όταν η μικροσκοπική Nadia Comaneci από τη Ρουμανία εμφανίστηκε στο δάπεδο γυμναστικής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1976, δεν την πρόσεξαν πολλοί. Αλλά μόλις ξεκίνησε η μουσική της, όλα τα μάτια της ήταν στραμμένα πάνω της. Έκανε άψογα τα πιο δύσκολα κόλπα και κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία βαθμολογία 10, δηλαδή τέλεια. Κέρδισε τον διαγωνισμό, μαζί με τις καρδιές όλων.

Flojo, η γρηγορότερη γυναίκα στον κόσμο

Στη δεκαετία του 1980 έμοιαζε σαν, κάθε φορά που η Florence Griffith Joyner, γνωστή ως FloJo, έτρεχε «έσπαγε» ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αλλά ήταν τόσο γνωστή για το στυλ της όσο και για τη ταχύτητά της. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, κατάφερε να κερδίσει τρία μετάλλια, τα οποία έλαβε με τα χαρακτηριστικά μακριά, λαμπερά νύχια της. Απεβίωσε σε ηλικία 38 ετών το 1998, ύστερα από επιληπτική κρίση.

Η Billie Jean King κερδίζει τον Bobby Riggs

Όταν η Billie Jean King συμφώνησε να παίξει με τον Bobby Riggs σε έναν αγώνα τένις - ορόσημο το 1973, ήξερε ότι αγωνιζόταν για κάτι περισσότερο από μια νίκη στο γήπεδο, αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των γυναικών αθλητών παντού. Δεν είναι τυχαίο που ο αγώνας αυτός έμεινε στην ιστορία ως η «Μάχη των Δύο Φύλων». Και νίκησε! Όπως είπε δεν ήταν η «νίκη», που την ενθουσίασε, αλλά η «συγκίνηση που τόσος κόσμος ανακάλυψε το τένις». O διάσημος αυτός αγώνας έχει γυριστεί σε ταινία με πρωταγωνιστές τους Emma Stone και Steve Carrel με τίτλο «Battle of the Sexes»

Η Lizz Mills φέρνει τους Morans στην κορυφή

Μετά από προηγούμενα κατορθώματα ως βοηθός προπονητή στην αρσενική ομάδα μπάσκετ του Καμερούν, η Κένυα την «έκλεψε» τον Ιανουάριο για να αναλάβει την ομάδα Morans. Η άφιξή της στη χώρα δεν σημαδεύτηκε με καμία δόξα, αλλά κατά κάποιον τρόπο, κατάφερε να προκαλέσει θαυμασμό και να λάβει υποστήριξη από τους Κενυάτες. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά το διορισμό της, κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στο πρώτο τουρνουά FIBA AfroBasket σε 28 χρόνια, κατακτώντας πεδία μάχης που είχαν αποτύχει οι άνδρες συνάδελφοί της.

Η Kerri Strug κερδίζει στην δοκό ισορροπίας

Οι Αμερικανές αθλήτριες ενόργανης διεκδικούσαν ισχυρά το μετάλλιο Ολυμπιακής ομάδας στους αγώνες του 1996, αλλά στη συνέχεια το αδιανόητο συνέβη: Η Kerri Strug έπεσε κατά τη διάρκεια της πρώτης προσπάθειας της στην δοκό, τραυματίζοντας σοβαρά τον αστράγαλο της - έναν τραυματισμό που θα περιόριζε τους περισσότερους αθλητές. Αλλά αντί να απογοητεύσει την ομάδα της, η Strug συνέχισε στην δεύτερη προσπάθεια και έκανε μια τέλεια προσγείωση σε ένα μόνο πόδι, εξασφαλίζοντας τη νίκη.

Κάθε χώρα είχε συμμετοχές γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 σηματοδότησαν την πρώτη φορά που κάθε χώρα του διαγωνισμού έστειλε αθλήτριες, καθώς τα αραβικά κράτη του Qatar, της Σαουδικής Αραβίας και το Ισλαμικό Σουλτανάτο του Brunei επέτρεψαν στις γυναίκες να αγωνιστούν για τις χώρες τους για πρώτη φορά. Και ενώ δεν ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκαν μουσουλμάνες - το 2004, η Roqaya Al Gassra ήταν η πρώτη γυναίκα που έτρεξε με μαντίλα - σηματοδότησε μια νέα εποχή για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό.

Η Mo'ne Davis έγινε το πρώτο κορίτσι ρίπτης (pitcher) σε μικρή κατηγορία baseball

Το 2014, η 13χρονη Mo'ne Davis από την Pennsylvania, ήταν η πρώτη που κέρδισε σε ένα παιχνίδι «Little League World Series», ρίχνοντας απίστευτες βολές, ενώ ήταν η πρώτη που ονομάστηκε «Sports Kid of the Year». που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Sports Illustrated.

Η Katherine Switzer τερματίζει στον μαραθώνιο της Βοστώνης

Όταν η Katherine Switzer δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για το Μαραθώνιο της Βοστώνης, δεν ήταν λόγω ταχύτητας, αλλά λόγω του φύλου της. Το 1967, το τρέξιμο του μαραθωνίου ήταν αυστηρά ανδροκρατούμενο άθλημα. Αντί να το δεχτεί και να κάνει πίσω, η Switzer έτρεξε στον αγώνα ούτως ή άλλως. Παρά την προσέλκυση δημοσιογράφων, τον χλευασμό θεατών και ακόμη και έναν αξιωματούχο που προσπάθησε να την σταματήσει, η Switzer κατάφερε να τερματίσει με αξιοσέβαστο χρόνο. Πέντε χρόνια αργότερα, οι γυναίκες μπορούσαν να συμμετέχουν στον μαραθώνιο.

Η Gertrude Ederle κολυμπάει στο Αγγλικό Κανάλι

Η Gertrude Caroline Ederle ήταν Αμερικανή κολυμβήτρια, ολυμπιονίκης και πρώην παγκόσμια κάτοχος ρεκόρ σε πέντε διοργανώσεις. Στις 6 Αυγούστου 1926, έγινε η πρώτη γυναίκα που κολύμπησε την απόσταση στο Αγγλικό Κανάλι. Μεταξύ άλλων ψευδώνυμων, ο Τύπος την ονόμαζε μερικές φορές «Βασίλισσα των Κυμάτων».

Η Becky Hammon γίνεται η πρώτη προπονήτρια στο NBA

Η Becky Hammon δεν κατάφερε να βρεθεί στο Hall of Fame κατά την διάρκεια της καριέρας της στο μπάσκετ. Αντ 'αυτού, κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα προπονήτρια στο ανδροκρατούμενο NBA.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia