REAL LIFE WHO

Albert Einstein: 4 συναρπαστικά facts για την ζωή μιας ιδιοφυΐας


Εύα Κονδύλη

14 Μαρτίου 2021

Albert Einstein: 4 συναρπαστικά facts για την ζωή μιας ιδιοφυΐας
Ο Albert Einstein ήταν Γερμανός Φυσικός, θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών. Ήρθε στη ζωή σαν σήμερα 14 Μαρτίου 1879.

Ο Albert Einstein ήταν Γερμανός φυσικός εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στην θεωρητική φυσική. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών. Ήρθε στη ζωή σαν σήμερα 14 Μαρτίου 1879.

Οι πρωτοποριακές επιστημονικές ιδέες του Einstein έκαναν το όνομά του συνώνυμο της μεγαλοφυίας, αλλά ήταν επίσης διάσημος για τις ειρηνικές απόψεις και την υποστήριξή του στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ακόμα και σήμερα, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής, όχι μόνο για τον συσχετισμό του με τη γνωστή εξίσωση E=mc^2, αλλά και γιατί ο Einstein υπήρξε μια μοναδική, ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Μέσα από συναρπαστικές πληροφορίες για την ζωή του, ερχόμαστε πιο κοντά στο να γνωρίσουμε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα αυτού του ιδιοφυούς μυαλού.

Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε η πρώτη του κόρη

Το 1896, ξεκίνησε μια παθιασμένη ερωτική σχέση με τη Mileva Maric, επίσης Φυσικό, με καταγωγή από τη Σερβία. Το ζευγάρι αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιους μετά την αποφοίτησή του, αλλά ένα χρόνο πριν το γάμο, η Maric γέννησε κρυφά μια κόρη με το όνομα Lieserl. Ο Einstein δεν μίλησε ποτέ για το παιδί αυτό στην οικογένειά του και οι βιογράφοι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του, μέχρι που εξέτασαν τα ιδιωτικά χαρτιά του στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η μοίρα της παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα.

Το FBI τον παρακολουθούσε για δεκαετίες

Λίγο πριν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία το 1933, ο Einstein έφυγε από το Βερολίνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε θέση στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Princeton, Νιου Τζέρσεϋ. Η υποστήριξή του για ειρηνικά, πολιτικά δικαιώματα και αριστερές αιτίες είχε ήδη προκαλέσει υποψίες από το FBI του J. Edgar Hoover και μετά την άφιξή του στις αμερικανικές ακτές, το Προεδρείο ξεκίνησε αυτό που θα γινόταν τελικά μια εκστρατεία επιτήρησης 22 ετών. Οι πράκτορες άκουγαν τις τηλεφωνικές κλήσεις, έψαχναν το ταχυδρομείο και τα σκουπίδια του με την ελπίδα να τον αποκαλύψουν ως αναρχικό ή σοβιετικό κατάσκοπο.

Του ζητήθηκε να γίνει Πρόεδρος του Ισραήλ

Αν και δεν ήταν παραδοσιακά θρησκευόμενος, ο Einstein ένιωθε μια βαθιά σχέση με την εβραϊκή του κληρονομιά και συχνά μίλησε κατά του αντισημιτισμού. Δεν ήταν ποτέ αυστηρός σιωνιστής, αλλά όταν ο τότε αρχηγός του κράτους, Chaim Weizmann, πέθανε το 1952, η Ισραηλινή κυβέρνηση πρότεινε να τον διορίσει ως δεύτερο πρόεδρο του έθνους. «Όλη μου τη ζωή ασχολήθηκα με αντικειμενικά ζητήματα», έγραψε ο Einstein σε μια επιστολή προς τον Ισραηλινό Πρέσβη, «ως εκ τούτου, δεν έχω τόσο τη φυσική ικανότητα όσο και την εμπειρία να αντιμετωπίζω σωστά τους ανθρώπους και να ασκώ επίσημη λειτουργία».

Το μυαλό του κλάπηκε μετά τον θάνατό του

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @contemporary_world

Ο Einstein πέθανε τον Απρίλιο του 1955 από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Είχε ζητήσει να αποτεφρωθεί το σώμα του, αλλά ο παθολόγος του Princeton, Thomas Harvey, αφαίρεσε και έκλεψε τον περίφημο εγκέφαλό του, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του και το κράτησε με την ελπίδα να ξεκλειδώσει τα μυστικά της ιδιοφυΐας του. Βρέθηκε ότι περιείχε ασυνήθιστα πολλά νευρογλοιακά κύτταρα που προστατεύουν τους νευρώνες, με παρουσία ενός διογκωμένου προμετωπιαίου φλοιού. Κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ικανότητά του να επεξεργάζεται την πληροφορία πιο γρήγορα από άλλους ανθρώπους. 

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις ποτέ να αμφισβητείς. Η περιέργεια έχει τους δικούς της λόγους ύπαρξης» - Albert Einstein

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας (375348)

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr