REAL LIFE WHO

Η ιστορία του «τρελού επιστήμονα» που προσπάθησε να προστατεύσει τον άνθρωπο από τη βαρύτητα


The Jennettes

3 Ιουνίου 2021

Η ιστορία του «τρελού επιστήμονα» που προσπάθησε να προστατεύσει τον άνθρωπο από τη βαρύτητα
Οι περισσότεροι από εμάς απλώς αποδεχόμαστε ότι η βαρύτητα είναι μέρος της ζωής. Όμως, ένας άντρας στα μέσα του 20ου αιώνα αρνήθηκε να το αποδεχτεί.

Οι περισσότεροι από εμάς απλώς αποδεχόμαστε ότι η βαρύτητα είναι μέρος της ζωής και δεν της δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Όμως, στα μέσα του 20ου αιώνα υπήρξε ένας άντρας που αρνήθηκε να την αποδεχτεί.

Ο Roger Babson γεννήθηκε το 1875 στο Γκλούτσεστερ της Μασαχουσέτης. Παρακολούθησε μαθήματα στο MIT και αμέσως μετά την απόκτηση πτυχίου μηχανικής, ίδρυσε μια εταιρεία ανάλυσης ασφάλειας και διαχείρισης επενδύσεων. 

Μέσα σε μια δεκαετία ο Babson είχε γίνει δισεκατομμυριούχος. Μέσα από μια σειρά από επικερδείς επενδύσεις, ο Babson πολλαπλασίασε την περιουσία του και έγινε ένας από τους πιο κορυφαίους οικονομολόγους της εποχής του. 

Ο ίδιος έχει συντάξει περισσότερα από 40 βιβλία για οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και εκατοντάδες άρθρα περιοδικών και στήλες εφημερίδων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff (@thejeffjl)

Ο Babson ήταν ο πρώτος χρηματοοικονομικός που προέβλεψε τη συντριβή του χρηματιστηρίου του 1929 και την επακόλουθη οικονομική ύφεση. Το έκανε, χρησιμοποιώντας μια τεχνική οικονομικής αξιολόγησης που ονομάζεται «Babsonchart», την οποία στήριξε σε μεγάλο βαθμό στον Τρίτο Νόμο του Νεύτωνα - «Για κάθε δράση μιας δύναμης, υπάρχει μια αντίθετη δύναμη αντίδρασης».

Ήταν η πεποίθησή του ότι οι νόμοι του Νεύτωνα διέπουν, όχι μόνο την κίνηση όλων των ουράνιων και γήινων σωμάτων, αλλά και τη δυναμική του χρηματιστηρίου. «Αυτό που ανεβαίνει, θα πέσει» είπε, και «το χρηματιστήριο θα μειωθεί με το δικό του βάρος», είχε προβλέψει κάποτε. Έτσι κι έγινε!

Γιατί ήταν αντίθετος με τη βαρύτητα;

Ο Babson έχασε την αδερφή και τον γιο του, λόγω πνιγμού και θεώρησε ότι ο νόμος της βαρύτητας που τους τράβηξε κάτω από το νερό, ήταν υπαίτιος για τον θάνατο και των δύο. Έτσι ξεκίνησε να κάνει κάτι για το «κακό» αυτό φαινόμενο.

Το 1948, δημοσίευσε μια εφημερίδα με τίτλο «Βαρύτητα- Ο Πρώτος Εχθρός Μας», στην οποία κατηγόρησε τη θεμελιώδη δύναμη για «εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο», καθώς και «κυκλοφοριακά, εντερικά και άλλα εσωτερικά προβλήματα».

Την ίδια χρονιά, δημιούργησε επίσης το ίδρυμα, Gravity Research Foundation με την ελπίδα να ενισχύσει την έρευνα για την καταπολέμηση της έλξης της γης στους ανθρώπους.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, το ίδρυμα έπαιρνε επιχορηγήσεις για έρευνα κατά της βαρύτητας που θα μπορούσε κάποια μέρα να οδηγήσει σε «μερικό μονωτή» από τη βαρύτητα που, στο μυαλό του, θα ήταν «μια πραγματική χάρη στην ανθρωπότητα».

Σύμφωνα με το The Vintage News, ο μονόλιθος που δημιούργησε το ίδρυμά του στο Πανεπιστήμιο Tufts είναι χαραγμένος με κείμενο που έλεγε ότι τέθηκε εκεί «για να υπενθυμίσει στους μαθητές την ανακούφιση όταν ανακαλυφθεί ένας ημι-μονωτής για να αξιοποιήσει τη βαρύτητα ως μια ελεύθερη δύναμη και να μειώσει τα αεροπορικά ατυχήματα». 

Όσο «τρελές» και να ακούγονται οι ιδέες του Babson, τα κίνητρά του ήταν σαφώς αγνά.

Έκτοτε το ίδρυμα Gravity Research Foundation επιβραβεύει δοκίμια από επιστημονικούς ερευνητές σχετικά με το θέμα της βαρύτητας, μέχρι και σήμερα. 

Ο ετήσιος διαγωνισμός καλύτερου δοκιμίου έχει προσελκύσει μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά του αιώνα, όπως ο Stephen Hawking, ο οποίος κέρδισε το 1971, ο μαθηματικός Roger Penrose, που κέρδισε το 1975, και ο αστροφυσικός και βραβευμένος με Νόμπελ George Smoot, ο οποίος κέρδισε το 1993. Τουλάχιστον πέντε συμμετέχοντες αργότερα έλαβαν το βραβείο Νόμπελ στη φυσική.

Ο Roger Babson πέθανε το 1967. Όπως είναι αυτονόητο, δεν έλαβε ποτέ την ικανοποίηση να παρακολουθήσει τις έρευνές του να βγαίνουν αληθινές, ούτε πέτυχε ποτέ αυτό που επιθυμούσε: Να εξαλείψει τη βαρύτητα!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Δείτε ακόμη: 10 διάσημοι που ασπάστηκαν και εγκατέλειψαν τη Σαηεντολογία

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr