REAL LIFE WHO

An San: Έγραψε ιστορία στο Τόκιο, κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια κι όμως οι άνδρες την κρίνουν για τα μαλλιά της


Στεφανία Παπαδημητρίου

31 Ιουλίου 2021

An San: Έγραψε ιστορία στο Τόκιο, κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια κι όμως οι άνδρες την κρίνουν για τα μαλλιά της
Η An San είναι 20 ετών και είναι κορυφαία. Στην πατρίδα της, όμως, αυτό δε φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο. Μεγαλύτερη σημασία έχει τον κούρεμά της, το οποίο την κάνει «υπερβολικά φεμινίστρια» και αποτελεί αιτία αφαίρεσης των μεταλλίων της.

Είναι η νεότερη αθλήτρια στην εθνική ομάδα τοξοβολίας της Νοτίου Κορέας. Έγραψε ιστορία στο Τόκιο, όταν έγινε η πρώτη τρεις φορές «Χρυσή» Ολυμπιονίκης από τη χώρα της, αλλά και η πρώτη της φετινής Ολυμπιάδας που μέσα σε μία εβδομάδα κατέκτησε τόσες διακρίσεις. 

Η An San είναι 20 ετών και είναι κορυφαία. Στην πατρίδα της, όμως, αυτό δε φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο. Μεγαλύτερη σημασία έχει τον κούρεμά της, το οποίο την κάνει «υπερβολικά φεμινίστρια» και αποτελεί αιτία αφαίρεσης των μεταλλίων της. Της ζήτησαν ακόμη και να απολογηθεί για τις απόψεις της πάνω στη γυναικεία ενδυνάμωση, ενώ το κράτος απαίτησε εξηγήσεις.

Το cyberbullying ήταν τρομερό. Την ώρα που το φεμινιστικό κίνημα της Νοτίου Κορέας βρίσκεται στην αυγή του – σε μία χώρα όπου οι άνδρες κυριαρχούν σε κάθε τομέα, από τις επιχειρήσεις ως την πολιτική – οι γυναίκες υποφέρουν. Και η An, έχοντας σημειώσει εξαιρετικές πρωτιές στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση, καλείται να αντιμετωπίσει το σεξισμό και την υποτίμηση. «Δε σε ταΐσαμε, δε δώσαμε λεφτά από τους φόρους μας για να προπονηθείς, για να μπορείς μετά να κάνεις φεμινιστικά πράγματα», της σχολίασε ένας άνδρας στο Instagram.

Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, ανάμεσά τους και επώνυμοι, στάθηκαν στο πλευρό της. Η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας έχει γεμίσει μηνύματα υποστήριξης, ενώ γίνεται λόγος για την προστασία της από την online παρενόχληση.

«Αυτές τις μέρες αφήνω τα μαλλιά μου να μακρύνουν, μετά από χρόνια κοντού κουρέματος, απλώς επειδή το ήθελα», έγραψε η νεότερη βουλευτής και μέλος μίας προοδευτικής μειοψηφίας, Ryu Ho-jeong. «Δεν υπάρχει φεμινιστική εμφάνιση, καθώς οι φεμινίστριες είναι γυναίκες που κάνουν τις δικές τους επιλογές. Δε ζητούν άδεια από κανέναν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η An δέχεται σκληρή κριτική για τα μαλλιά αντί για την επίδοσή της. Πίσω στο Μάρτιο, ανάρτησε βίντεο με την προπόνησή της στο Instagram. Όταν κάποιος τη ρώτησε τα κόβει τόσο κοντά, εκείνη απάντησε «επειδή με βολεύουν».

Στα 20 της, έκανε τη χώρα της περήφανη και οι συμπατριώτες της έχουν να πουν τα χειρότερα, επειδή δεν τους αρέσει το κούρεμά της. Επειδή τα κοντά μαλλιά είναι «υπερβολικά φεμινιστικά». Αν ήταν άνδρας, άραγε, θα γινόταν το ίδιο;

πηγή φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 10 Celebrities που συμμετείχαν στο κίνημα #Metoo