REAL LIFE WHO

Η άγνωστη ζωή του Friedrich Nietzsche και πώς το μουστάκι του τρόμαζε τις γυναίκες της εποχής του


The Jennettes

25 Αυγούστου 2021

Η άγνωστη ζωή του Friedrich Nietzsche και πώς το μουστάκι του τρόμαζε τις γυναίκες της εποχής του

Το χαρακτηριστικό του μουστάκι τρόμαζε τις γυναίκες της εποχής, η φιλοσοφία του, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ενέπνευσε για τη δημιουργία του χαρακτήρα του Superman και παρόλο που πέθανε στις 25 Αυγούστου του 1900, μπορεί ακόμη να μας κάνει να βρούμε το νόημα της ζωής αν το έχουμε χάσει, όπως το είχε χάσει κάποτε εκείνος.

Ο λόγος για τον Friedrich Nietzsche, ο οποίος ήταν ένας από τους διασημότερους αλλά και πιο παρεξηγημένους φιλοσόφους του 19ου αιώνα και παρόλο που όλοι τον ξέρουν, λίγοι γνωρίζουν ποιος πραγματικά ήταν. Η σκέψη του Γερμανού φιλοσόφου έθεσε νέες υπαρξιακές ανησυχίες για τον άνθρωπο και τη φύση του αφού πρώτα ο ίδιος φρόντιζε να εκφράζει τις δικές του με κάθε ευκαιρία σε κάθε έργο του.

«Ο άνθρωπος είναι ένα σκοινί τεντωμένο ανάμεσα στο ζώο και τον υπεράνθρωπο, ένα σκοινί πάνω από την άβυσσο»

Όσο βρισκόταν εν ζωή, το έργο του δεν είχε βρει τόση ανταπόκριση και διαρκώς έκανε αλλαγή πλεύσης στα επαγγελματικά του. Από μικρός ήταν χαρισματικός αλλά αρκετά απομονωμένος από τους γύρω του. Στα 24 του, κατάφερε να γίνει καθηγητής φιλολογίας αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί στα 35 του επειδή μάλλον δεν του κέντριζε πια το ενδιαφέρον. Μάλιστα, η κηπουρική πήγε πολλές φορές να τον κρατήσει μακριά από τις φιλοσοφικές του ανησυχίες, όμως συνέχισε να τις καταγράφει και να τις μοιράζεται με το κοινό μέχρι το τέλος της ζωής του. Όταν έφυγε από αυτή, άρχισε να αποκτά τη φήμη που θα έπρεπε να έχει λάβει αρκετό καιρό πριν.

Οι γυναίκες τρόμαζαν με το μουστάκι του ενώ ο μελετητής του, Alain de Botton, ισχυρίζεται ότι δεν τα πήγαινε πολύ καλά με το γυναικείο φύλο. Υπέφερε συχνά από ημικρανίες και είχε προβλήματα με την όρασή του. Ήταν συνεχώς ευαίσθητος και άρρωστος, εν μέρει λόγω της σύφιλης με την οποία είχε μολυνθεί. Ωστόσο, αυτό δεν τον απέτρεψε από το να συνεχίζει το φιλοσοφικό του έργο, μεγαλουργώντας.

Ο Χίτλερ βασίστηκε στα έργα του για να χτίσει τη θεωρία τού εθνικοσοσιαλισμού ή ναζισμού αλλά ο μεγάλος φιλόσοφος ήταν φανατικός επικριτής τόσο των εθνικιστικών, όσο και κάθε είδους αντισημιτικών τάσεων. Το πρότυπο της Αρίας φυλής βασίστηκε πάνω στον Υπεράνθρωπο («Τάδε έφη Ζαρατούστρα»), το σημαντικότερο ίσως έργο του Nietzsche. Ο Ζαρατούστρα είναι η υπέρβαση του ανθρώπου προς το ανθρωπινότερο και όχι προς το απάνθρωπο. Εξάλλου και ο ίδιος ο Nietzsche προέβλεψε ότι τα έργα του θα παρερμηνευθούν και ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποιος που θα τα κατανοήσει σε βάθος. Ο ίδιος θα πει: «Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν».

Η ψυχική του υγεία είχε κλονιστεί όταν έγινε μάρτυρας κακομεταχείρισης ενός αλόγου στους δρόμους του Τορίνο. Εξαιτίας αυτού, λέγεται ότι έπαθε νευρικό κλονισμό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο. Βλέποντας το περιστατικό, έτρεξε προς το άλογο και έβαλε το χέρι του για να το προστατεύσει ενώ στη συνέχεια κατέρρευσε.

Ο Nietzsche παρέμεινε σε ίδρυμα για τα υπόλοιπα 11 χρόνια όπου και τελικά πέθανε 56 ετών.Το καλοκαίρι του 1898 υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό που οδήγησε στην επιδείνωση της κατάστασής του. Τον επόμενο χρόνο έπαθε ένα ακόμα σοβαρότερο εγκεφαλικό επεισόδιο και στις 25 Αυγούστου 1900 πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 55 ετών. Τα συμπτώματά του οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η ασθένειά του ήταν συφιλιδική, ωστόσο παραμένουν αδιευκρίνιστα τα ακριβή αίτια.

Δείτε ακόμη: 3+1 μαθητές που έγιναν διάσημοι και διέψευσαν τα επικριτικά σχόλια των δασκάλων τους