REAL LIFE WHO

Σαλμάν Ρουσντί: Ποιος είναι ο συγγραφέας που μόλις δέχτηκε δολοφονική επίθεση για ένα βιβλίο που έγραψε 30 χρόνια πριν


JTeam

13 Αυγούστου 2022

Σαλμάν Ρουσντί: Ποιος είναι ο συγγραφέας που μόλις δέχτηκε δολοφονική επίθεση για ένα βιβλίο που έγραψε 30 χρόνια πριν
Οι «Σατανικοί Στίχοι», ένα βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι προκαλεί αναταραχή μέχρι σήμερα σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου παρόλο που γράφτηκε το 1988

Ο Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής, Αχμάντ Σαλμάν Ρουσντί, την Παρασκευή έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης. Ο λόγος που εικάζουν οι περισσότεροι, είναι ένα βιβλίο που είχε γράψει το 1988 με τίτλο: «Σατανικοί Στίχοι» και θεωρείται ότι προσβάλλει τον Μωάμεθ και κατ' επέκταση τον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο ρεαλισμός πλέκεται περίτεχνα με την ιστορική μυθοπλασία στα περισσότερα έργα του και το βασικό αντικείμενο είναι οι μεταναστεύσεις και οι αναταραχές μεταξύ δυτικών και ανατολικών πολιτισμών. Ωστόσο, το 4ο του έργο με τίτλο «Σατανικοί Στίχοι» αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου για πολλούς μουσουλμάνους.

Ο συγγραφέας, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη. Ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα.

«Οι σατανικοί στίχοι» και οι απειλές για τη ζωή του

Από τότε που έγραψε το περίφημο βιβλίο, ο Ρουσντί δέχτηκε πολλές απειλές για τη ζωή του και εκδόθηκε θρησκευτικό διάταγμα που διέταζε την δολοφονία του από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν. Ως συνέπεια των απειλών αυτών, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τον Ρουσντί υπό αστυνομική προστασία ενώ ο ίδιος κρυβόταν για 9 χρόνια.

Στο βιβλίο του ο Ρουσντί διηγείται τις περιπέτειες δύο Ινδών που φτάνουν σε μια αγγλική παραλία και αναμειγνύονται με τους μετανάστες του Λονδίνου. Το μυθιστόρημα έχει θέμα τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση. Το έργο πυροδότησε οργή, διαδηλώσεις και εκκλήσεις για απαγόρευσή του, αλλά και αντιδιαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας και της καύσης βιβλίων. Ο Ρούσντι είναι θύμα επίθεσης κατά της ελευθερίας του λόγου από τότε και συγκεκριμένα από όταν ο εκλιπών ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά που ζητούσε τον θάνατο του Ρούσντι, αναγκάζοντάς τον να παραμείνει κρυμμένος για πολλά χρόνια.

Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο «Τζόσεφ Άντον», περιέγραφε τη ζωή του κατά την περίοδο όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα σχετικά με την αντίδραση στους Σατανικούς Στίχους.

Πενήντα εννέα άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει μεταφραστές που δολοφονήθηκαν και ανθρώπους που πέθαναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Από όλες τις ειρωνείες η πιο θλιβερή είναι ότι εργάστηκα επί πέντε χρόνια για να δώσω φωνή στην κουλτούρα της μετανάστευσης και μετά βρέθηκα να βλέπω το βιβλίο μου να καίγεται, πολύ συχνά χωρίς να το έχουν διαβάσει, από τους ίδιους τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται», σχολίασε ο συγγραφέας, και ο ίδιος μετανάστης από την Ινδία.

Οι τιμητικές διακρίσεις

Από το 2000, ο Ρουσντί ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάζεται στο πανεπιστήμιο Έμορυ, ενώ έγινε και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1981 για το μυθιστόρημα του με τίτλο «Τα παιδιά του μεσονυκτίου» ενώ το 2008, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου, τον κατέταξε 13ο στον κατάλογο που συνέταξε για τους σπουδαιότερους 50 συγγραφείς από το 1945 και έπειτα.

Το 1983 ο Ρουσντί εκλέχτηκε εταίρος της βρετανικής βασιλικής εταιρείας λογοτεχνίας, η οποία είναι ο ανώτατος πνευματικός οργανισμός για την λογοτεχνία στη χώρα. Στη συνέχεια τιμήθηκε με την διάκριση του ταξιάρχη των τεχνών και των γραμμάτων της Γαλλίας το 1999, και το 2007 χρίστηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β´ του Ηνωμένου Βασιλείου για τις υπηρεσίες του στην λογοτεχνία.

Αν και η αιτία που δέχθηκε δολοφονική επίθεση την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια ομιλίας δεν έχει γίνει γνωστή, πιθανολογείται ότι οφείλεται στο εν λόγω βιβλίο του, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η δολοφονική επίθεση σημειώνεται πάνω από 30 χρόνια μετά τους σατανικούς στίχους.