REAL LIFE WHO

Η σεξιστική ερώτηση δημοσιογράφου στις πρωθυπουργούς N. Ζηλανδίας- Φινλανδίας και οι καθηλωτικές τους απαντήσεις


JTeam

2 Δεκεμβρίου 2022

Η σεξιστική ερώτηση δημοσιογράφου στις πρωθυπουργούς N. Ζηλανδίας- Φινλανδίας και οι καθηλωτικές τους απαντήσεις
Getty Images
Η αιφνιδιαστική δημοσιογραφική ερώτηση επανέφερε (δυστυχώς) δυναμικά τον σεξισμό

Η συνέντευξη Τύπου της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern και της πρωθυπουργού Φινλανδίας Sanna Marin εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά όταν οι δυο τους δέχθηκαν σεξιστική ερώτηση από δημοσιογράφο.

Ο δημοσιογράφος από το ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk ZB της Νέας Ζηλανδίας είχε την ιδέα να τις ρωτήσει: «Πολλοί άνθρωποι θα αναρωτιούνται μήπως συναντιέστε οι δυο σας μόνο και μόνο επειδή είστε σε κοντινή ηλικία και έχετε πολλά κοινά πράγματα». Οι δύο πρωθυπουργοί έμειναν να τον κοιτάζουν με απορία με την Ardern να απαντά: «Αναρωτιέμαι αν κάποιος ρώτησε ποτέ τον Barack Obama και τον John Key αν συναντήθηκαν επειδή έχουν παρόμοια ηλικία».

Η ερώτηση έγινε επειδή οι δύο ηγετικές μορφές γεννήθηκαν με διαφορά λίγων ημερών το 1961. Όπως συνέχισε η ίδια: «Φυσικά, έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών στην πολιτική, είναι η πραγματικότητα. Επειδή δύο γυναίκες συναντιούνται, δεν είναι απλώς λόγω του φύλου τους».

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τις εμπορικές σχέσεις, λέγοντας ότι «η συνάντηση είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε πραγματικά τις οικονομικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών. Είναι δουλειά μας να την προωθήσουμε ανεξάρτητα από το φύλο μας».

Η Sanna Marin έκανε τη δική της τοποθέτηση, συμφωνώντας με όσα είπε η Ardern αλλά προσθέτοντας ότι οι δυο τους συναντήθηκαν ακριβώς «επειδή είναι πρωθυπουργοί». Η ίδια πισκέφθηκε τη Νέα Ζηλανδία για να ισχυροποιήσει τους δεσμούς των δύο κρατών, να ενισχύσει τις εμπορικές ευκαιρίες και να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων προκλήσεων.

Μετά το σεξιστικό παραλήρημα, η Jacinda Ardern δήλωσε: «Το επίκεντρο της συζήτησής μας είναι τι περισσότερο θα μπορούσαμε να κάνουμε από κοινού για να υποστηρίξουμε άλλες γυναίκες σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν άσχημες συνθήκες, όπου βλέπουμε τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα να καταπιέζονται και να παραβιάζονται». Η Sanna Marin στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι και οι δύο θέλουν να σταθούν μαζί για την ισότητα «για να διασφαλίσουν ότι κάθε γυναίκα και κορίτσι σε όλο τον κόσμο θα έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες».

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Φινλανδίας που ταξίδεψε στη χώρα για επίσημη επίσκεψη. Η Sanna Marin ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία για να συναντήσει την Jacinda Ardern, πάλι με την ιδιότητα της πρωθυπουργού.