REAL LIFE WHO

Τα πανέξυπνα σκίτσα της Becky Barnicoat δείχνουν τη μητρότητα όπως πραγματικα είναι


JTeam

1 Φεβρουαρίου 2023

Τα πανέξυπνα σκίτσα της Becky Barnicoat δείχνουν τη μητρότητα όπως πραγματικα είναι
Instagram/ beckybarnicomics
Σατιρίζει και αξιοποιεί το αιχμηρό και πηγαίο της χιούμορ για να δημιουργεί illustrations για τη μητρότητα (και όχι μόνο) που γίνονται αμέσως viral

Ίσως έχεις χαζέψει με τις ώρες σκίτσα της στον New Yorker, ίσως σε έχει κάνει να κλάψεις από τα γέλια και από τις ωμές αλήθειες που παρουσιάζει για την μητρότητα. Από την άλλη, ίσως να μην έχεις ιδέα για ποια μιλάμε. H Becky Barnicoat είναι σκιτσογράφος (και ο άνθρωπός σου) κάθε φορά που νιώθεις να εξαντλείσαι από την ανάγκη ή και την καταπίεση να τα κάνεις όλα σωστά: να μεγαλώνεις παιδιά, να χτίζεις καριέρα και να δίνεις το 150% σου σε όλα.

«Αν το μωρό κοιμάται, πέσε κι εσύ για ύπνο», λένε συνήθως στις νέες μητέρες. Εύκολο ε; Η Barnicoat προτείνει κάτι ακόμα καλύτερο: Κλάψε, όταν κλαίει και το μωρό. Κάνε εμετό, όταν κάνει και το μωρό. Κάνε χάλια το δωμάτιο, όταν το κάνει και το μωρό. Η Barnicoat είναι εδώ για σένα κι έχει και από μια έξυπνη ιδέα για να βοηθήσει κάθε μητέρα να διαχειριστεί τη δύσκολη πραγματικότητα γύρω της και να την κάνει να αντέξει σε στιγμές απόγνωσης.

Πέρα από σκιτσογράφος, είναι συγγραφέας κι editor εδώ και 13 χρόνια, και αυτό την κάνει ακόμη πιο «δυνατή» στο αποτέλεσμα των έργων της. Κάθε σκίτσο που ανεβάζει στον λογαριασμό της στο Instagram είναι κι από μια μικρή απομυθοποίηση του μητρικού τίτλου. Δεν είναι όλα για τη μητρότητα αλλά όσα είναι, προσεγγίζουν τον τίτλο με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. Σατιρίζει, αξιοποιεί το απίστευτα καλό και πηγαίο της χιούμορ, στήνοντας σουρεαλιστικά (αλλά απόλυτα ρεαλιστικά, ταυτόχρονα) illustrations που γίνονται αμέσως viral.

Αν νιώθεις ότι δεν είσαι καλή μαμά, μην απογοητεύεσαι (οι περισσότερες έτσι νιώθουν). Κάθε σκίτσο σε μαθαίνει να αγαπάς λίγο περισσότερο τον νέο σου εαυτό και να αποδέχεσαι την πραγματικότητα, όπως ακριβώς είναι, χωρίς λάμψη και φανταχτερές λεζάντες. Όλα αυτά γίνονται ένας καλός τρόπος να ξεφύγεις και επιτέλους να δεις κάθε οικογενειακό βάρος από την πιο αστεία και απλουστευτική πλευρά.

Αν είσαι μητέρα, θα καταλάβεις αμέσως. Αν ετοιμάζεσαι να γίνεις, θα μπεις γρήγορα στο κλίμα και θα σου λυθούν πολλές απορίες μέσω της διακωμώδησης. Αν δεν σε πείσαμε, συνέχισε να χαζεύεις τα σκίτσα της.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν στιγμές που να μην ξέρεις πώς πρέπει να αντιδράσεις και να νιώσεις. Δεν γεννιέσαι με το τέλειο εγχειρίδιο μητρότητας στο τσεπάκι αλλά ανακαλύπτεις από την αρχή τον κόσμο παρέα με το βρέφος σου (που αν μπεις στη δική του λογική), όλα θα γίνουν αυτομάτως πιο απλά. Ίσως νιώσεις λίγο καλύτερα, ίσως σε κάνει να ελαφρύνεις λίγο.

Τα περισσότερα σκίτσα της Barnicoat είναι πολλές, σκόρπιες σκέψεις μαζεμένες γύρω από το τι τελικά σημαίνει να είσαι μητέρα. Αλήθεια, ποια από εσάς έχει έτοιμη την απάντηση; Όλα ανακαλύπτονται στην πορεία, μέχρι τότε τα ερωτηματικά και οι προβληματισμοί θα είναι άπειροι. Όπως η κούραση, η εξάντληση, η απόγνωσή σου για το αν θα καταφέρεις έστω απόψε, να «κατεβάσεις για λίγο ρολά».

Καλό μήνα, είπαμε;