REAL LIFE WHO

Mira Murati: Η 38χρονη Αλβανίδα που δημιούργησε το ChatGPT και όσα πρέπει να ξέρετε για αυτήν


JTeam

21 Μαρτίου 2023

Mira Murati: Η 38χρονη Αλβανίδα που δημιούργησε το ChatGPT και όσα πρέπει να ξέρετε για αυτήν
Ξεκίνησε από την Tesla, έφτιαξε το ChatGPT και πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη

Μπορεί όλοι να μιλάμε για το ChatGPT, όμως η πραγματική σταρ της OpenAI είναι η Chief Technology Officer της εταιρείας, Mira Murati, η οποία το σχεδίασε.

Γεννήθηκε στην Αλβανία, ήταν επικεφαλής του Model X της Tesla και συνεργάζεται με την OpenAI από το 2018. Κι ενώ πολλοί προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν, η ίδια παρέμεινε προσηλωμένη στη δουλειά της και, αυτήν τη στιγμή, όλοι μιλούν για την πιο επαναστατική ιδέα που βρέθηκε στη Silicon Valley, από την εποχή του πρώτου iPhone.

Παρακάτω, θα δούμε τα βασικά πράγματα που χρειάζεται να ξέρουμε για εκείνη.

Εδώ και χρόνια επηρεάζει τον τρόπο που αλληλεπιδράμε με την τεχνολογία

Η Mira Murati ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για την Τεχνητή Νοημοσύνη πίσω στο 2013, όταν ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Tesla. Τότε, η εταιρεία δημιουργούσε τις πρώτες εκδοχές του «αυτόματου πιλότου» και έφτιαχνε τα πρώτα ρομπότ που λειτουργούσαν με ΑΙ για τα εργοστάσιά της.

Το 2016, συνέχισε στη Leap Motion για να δημιουργήσει ένα σύστημα virtual reality που θα αντικαθιστούσε τα πληκτρολόγια. Στόχος της ήταν να μετατρέψει την αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή σε κάτι «τόσο αυθόρμητο, όσο το παιχνίδι με μία μπάλα». Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα, για να λυθούν τα προβλήματα του κόσμου. Οπότε αποφάσισε να πάψει να ασχολείται με την εικονική πραγματικότητα και να στραφεί στην OpenAI, το 2018.

Είναι μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του public testing

Μπορεί η Google να έχει κρατήσει την έρευνά της σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εαυτό της, όμως η OpenAI μοιράζει τα προϊόντα της παντού. Η Murati θέλει να τα δοκιμάζουμε όλοι, ώστε να φαίνεται στην πράξη αν η Τεχνητή Νοημοσύνη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι υπέρ της θέσπισης κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δε χρειάζεται να είναι ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη. Η Murati, μάλιστα, πιστεύει πως ορισμένα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα (χωρίς να ξεκαθαρίζει ποια, ωστόσο) θα έπρεπε να μένουν μακριά από τα χέρια του συγκεκριμένου είδους τεχνολογίας.

«Υπάρχει μία μοναδική στιγμή στον χρόνο που έχουμε την επιλογή να επιλέξουμε πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καθορίσει την κοινωνία. Και αυτό είναι αμφίδρομο: Η τεχνολογία καθορίζει εμάς κι εμείς εκείνη… Είναι επίσης το ζήτημα γύρω από τον κοινωνικό της αντίκτυπο, μαζί με πολλά φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη. Κι είναι σημαντικό να ακούσουμε διαφορετικές φωνές, φωνές φιλοσόφων, κοινωνικών επιστημόνων και ατόμων που ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες», είχε δηλώσει στο Time.

Αυτό που την ενδιαφέρει, είναι το πώς ο κόσμος θα αλληλεπιδράσει με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Παρότι πιστεύει πολύ στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Mira Murati δε διατίθεται να συμμετάσχει σε σενάρια ταινίας τρόμου, όπου οι μηχανές αποκτούν συνείδηση. Μάλιστα, θεωρεί ότι η συνείδηση είναι φιλοσοφική ιδέα κι όχι επιστημονική. Κατά τη γνώμη της, εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε εκείνοι που θα πρέπει να διδάξουμε τους υπολογιστές ώστε να «σκέφτονται» και να εκτελούν ορισμένες νοητικές διαδικασίες.