REAL LIFE WORKING GIRL

Συμβουλές για να αισθανθείτε πιο σίγουροι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά


14 Ιανουαρίου 2021

Συμβουλές για να αισθανθείτε πιο σίγουροι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά

Η συνέντευξη για μια δουλειά μπορεί να προκαλεί νευρικότητα. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ή να υποβληθείτε σε απρόσμενες ερωτήσεις. Ή η προοπτική να συναντηθείτε και να εντυπωσιάσετε νέους ανθρώπους μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει άγχος ή άγχος.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο φοβισμένοι μπορεί να είστε σχετικά με τη συνέντευξη για δουλειά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι μια ικανότητα που μπορείτε να μάθετε. Με τις παρακάτω συμβουλές και τεχνικές, μπορείτε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας αποτελεσματικά σε συνεντεύξεις και να παίρνετε τη δουλειά που θέλετε.

Κάντε πρακτική. Εάν έχετε καιρό να δώσετε μια συνέντευξη για δουλειά, τότε είναι σημαντικό να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνετε πρακτική, μέχρι να αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε. 

Μάθετε να παρουσιάζετε σωστά το εαυτό σας. Η ιστορία σας είναι αυτό που βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν ποιος είστε και πού πηγαίνετε. Μάθετε λοιπόν να λέτε την ιστορία σας και να την λέτε καλά, ειδικά για σκοπούς συνέντευξης και δικτύωσης. Η σύνταξη της ιστορίας σας απαιτεί πολλή δουλειά και πρακτική. Ωστόσο, τα οφέλη για εσάς και την καριέρα σας είναι τεράστια. 

Σκεφτείτε μεγάλα γεγονότα, αναμνήσεις και σημεία καμπής που διαμόρφωσαν το ποιοι είστε. Σημειώστε τα συναισθήματα, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις σας ή όσα μάθατε και βιώσατε. 

Αναλογιστείτε την καριέρα σας. Πώς φτάσατε εκεί που βρίσκεστε σήμερα; Γιατί κάνατε ορισμένες επιλογές; Ποιος σας βοήθησε; Τι σας παρακίνησε τότε και τώρα; Οι στόχοι παρέμειναν οι ίδιοι ή έχουν αλλάξει; 

Μόλις αναπτύξετε την ιστορία σας, το επόμενο βήμα είναι να εξασκηθείτε στην αφήγηση - λέγοντας τη δυνατά, ιδανικά σε άλλους. Μην περιμένετε μέχρι τη συνέντευξη για να την πείτε για πρώτη φορά. Δοκιμάστε να την απαγγείλετε σε μαγνητόφωνο ή να τη μοιραστείτε με έναν έμπιστο φίλο. 

Η εφαρμογή της ιστορίας σας σε έναν συγκεκριμένο εργοδότη ή εργασία είναι το επόμενο βήμα. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του εργοδότη και θέστε τις ερωτήσεις που θα θέλατε. Ποιες ιστορίες σχετίζονται με τη συγκεκριμένη συνέντευξη εργασίας; Σκεφτείτε προσωπικές ιστορίες που δείχνουν πώς χειριστήκατε την αλλαγή, κάνατε επιλογές υπό πίεση ή μάθατε μαθήματα από λάθη και αποτυχίες. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε ιστορίες που μπορείτε να πείτε στη συνέντευξη που αποκαλύπτουν το σύνολο των δεξιοτήτων σας.

Η εκμάθηση και η εκτίμηση της ιστορίας σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαδικασία συνέντευξης. Προβλέψτε τις ερωτήσεις και έχετε έτοιμες απαντήσεις. 

Διαχειριστείτε το άγχος σας.  Η συνέντευξη για μια εργασία μπορεί να προκαλέσει άγχος. Σε μικρές δόσεις αυτό το άγχος μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετικό. Ωστόσο, εάν γίνει μόνιμο και αυξάνεται μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που επικοινωνείτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, διαταράσσοντας την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά και δημιουργικά. 

Μόνο όταν βρίσκεστε σε μια ήρεμη, χαλαρή κατάσταση μπορείτε να σκεφτείτε σωστά και να δώσετε σαφείς απαντήσεις. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε εκ των προτέρων τεχνικές γρήγορης ανακούφισης από το άγχος .

Δοκιμάστε αυτή την τεχνική αναπνοής. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος πριν ή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας, επιβραδύνοντας τη συνειδητά και βαθιά. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να εκπνέετε αργά, καθώς και να εισπνέετε αργά. Ο έλεγχος της αναπνοής με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε γρήγορα σε μια πιο χαλαρή κατάσταση - ακόμα και όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες ερωτήσεις - και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. 

Να είστε προετοιμασμένοι. Οι συνεντεύξεις κυμαίνονται από συζητήσεις που διαρκούν λίγα λεπτά έως αρκετή ώρα. Οι συνεντεύξεις σας επιτρέπουν να αποδείξετε ότι είστε ο σωστός υποψήφιος για τη δουλειά, γι αυτό όσο καλύτερα προετοιμαστείτε, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα έχετε.

Κάντε την έρευνά σας. Συγκεντρώστε πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τη διαθέσιμη θέση. Προσπαθήστε να συνδέσετε συγκεκριμένα την εμπειρία σας με τα καθήκοντα της δουλειάς που επιθυμείτε. 

Ζητήστε από έναν φίλο (ακόμα καλύτερα, μια ομάδα φίλων και συναδέλφων) να σας υποβάλει δείγματα ερωτήσεων Εξασκηθείτε στην επαφή με τα μάτια.

Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος και στην προφορική παρουσίαση. Εξασκηθείτε στη χρήση της γλώσσας του σώματος για να αποπνέετε εμπιστοσύνη, ακόμα και όταν δεν την αισθάνεστε. 
Κάντε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Το να είστε προετοιμασμένοι και να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη θέση, δείχνει το ενδιαφέρον σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 

Κάντε την έρευνά σας. Ψάξτε στο διαδίκτυο το άτομο που πρόκειται να συναντήσετε ή πιστεύετε ότι θα συναντήσετε στη συνέντευξη, ειδικά ανώτερα στελέχη.

Τέλος αφήστε τη συνέντευξη να κυλήσει φυσικά. Μόλις το πετύχετε θα νιώστε το μέρος πιο φιλικό και θα χαλαρώσετε. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr