REAL LIFE WORKING GIRL

Πώς να βρείτε ξανά το πάθος σας στη δουλειά


11 Φεβρουαρίου 2021

Πώς να βρείτε ξανά το πάθος σας στη δουλειά

Για κάποιους ένα χόμπι μπορεί να μεταμορφωθεί σε πάθος. Οι άνθρωποι αυτοί κυνηγούν ότι αγαπούν και το πετυχαίνουν. Κάποιοι άλλοι πάλι για διάφορους λόγους μπορεί να μην τα καταφέρνουν. Έτσι, παγιδεύονται σε δουλειές που δεν νιώθουν καλά και δυσανασχετούν. Δεν νιώθουν δημιουργικοί, χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. 

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό που τους αρέσει στη πορεία τελικά χάνουν το πάθος τους.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να βρει ξανά το πάθος στη δουλειά του; 

Αρχικά, προσδιορίστε τις προσωπικές σας αξίες. Οι αξίες είναι αυτές που σας προσφέρουν την μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση. Η ευχαρίστηση που φέρνουν είναι βαθιά, αφού έρχονται φυσικά και επομένως δεν δημιουργούν καμία εσωτερική σύγκρουση. Η εσωτερική σύγκρουση θα δημιουργηθεί μπροστά σε κάποια κρίση και σε μία αλλαγή. 

Τότε είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας και να δείτε για ποιο λόγο «υποτιμάτε» κάποια αξία σας, είναι σημαντικό εκείνη τη στιγμή να κάνετε «έκπτωση» σε μία αξία που έχει μεγάλη σημασία για εσάς ή όχι; Αν δεν έχετε ενημερότητα της κατάστασης και τι επιλέγετε να κρατήσετε εκείνη τη στιγμή και τι όχι, αυτό θα σας οδηγήσει σε μια εσωτερική αποδιοργάνωση.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επιλέγετε ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα. Έτσι, μπορεί να συζητάτε πράγματα που σας απασχολούν και να παίρνετε νέες ιδέες.
Επίσης, μη φοβάστε να ρωτάτε γιατί. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αμφισβητεί και να αναρωτιέται. Καθώς μεγαλώνουμε και «ωριμάζουμε», πολλοί από μας πασχίζουμε να καταπνίξουμε ή να αρνηθούμε την φυσική μας περιέργεια. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο.

Αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα. Ρωτήστε κάποιον που να γνωρίζει. Ο εγκέφαλος σας θα είναι πιο χαρούμενος και θα εκπλαγείτε από το πόσες ευκαιρίες και λύσεις θα εμφανιστούν ως δια μαγείας στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

Είναι εξίσου σημαντικό να πιστέψετε στον εαυτό σας. Όταν το κάνετε αυτό θα δείτε πως οι ιστορίες και τα πιστεύω σας μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά. Είστε ικανοί να καταφέρετε οτιδήποτε αποφασίσετε πως έχει νόημα για εσάς. Μην μένετε στη σκιά από φόβο.

Βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή. Μόλις εντοπίσετε τις εσώτερες αξίες σας, αναδιοργανώστε την δουλειά και τις δραστηριότητές σας με βάση αυτές. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας, τότε ξεκινήστε από να φτιάχνετε ένα πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα για την μέρα σας. 

Αποφύγετε να σπαταλήσετε πολλές ώρες σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης ή διαλείμματα για καφέ. Θα εκπλαγείτε με το πόσο χρόνο θα εξοικονομήσετε. Να είστε ανοικτοί σε ρεαλιστικές αναπροσαρμογές των φιλοδοξιών σας αναλόγως. Αναλάβετε μόνο όσα μπορείτε να διαχειριστείτε με άνεση και εντός φυσιολογικού ωραρίου.

Ένα εξίσου σημαντικό να μάθετε να βάζετε όρια. Τα όρια μας βοηθούν να είμαστε καλά με τον εαυτό μας και τις αξίες μας.

Αναγνωρίστε το μερίδιο ευθύνης σας. Παρατηρήστε τα επαναλαμβανόμενα λάθη σας και αλλάξτε τα. Το να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο του παρελθόντος σας είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσετε να καλωσορίσουμε καινούργιες εμπειρίες στη ζωή σας. 

Η εγρήγορσή σας είναι ανεβαίνει και πέφτει όλη τη μέρα. Σύμφωνα με έρευνες, ο νους μας κάνει κύκλους 90 λεπτών σε εγρήγορση και 30 λεπτών διάλειμμα. Παρατηρήστε αυτούς τους κύκλους. Επιλέξτε να κάνετε τις πιο απαιτητικές εργασίες όταν το μυαλό σας είναι πιο «ξύπνιο», ενώ αντίθετα αναπτύξτε τις δημιουργικές εργασίες σας όταν ο εγκέφαλός σας είναι στο «ρελαντί».

Ο ρόλος του θύματος δεν έχει θέση στη ζωή σας. Κανείς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θύμα όταν έχει ενημερότητα της κατάστασης. Καταλάβετε πως εσείς έχετε το δικαίωμα επιλογής για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Ακόμα, και στις πιο δύσκολες κατάστασης έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε πως θα τις αντιμετωπίσετε και θα τις ξεπεράσετε. Άρα, μην βλέπετε γύρω σας θύτες.

Να είστε ειλικρινείς και αυθεντικοί στην επικοινωνία σας. Εάν βρίσκεστε ή είστε αρχηγός κάποιας ομάδας, ενθαρρύνετέ τους να μιλούν με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο. Δημιουργήστε έναν «ασφαλή χώρο» εντός του οποίου οι άνθρωποι που τον αποτελούν αισθάνονται ελεύθεροι να μιλήσουν ξεκάθαρα και ειλικρινά χωρίς να φοβούνται τα αντίποινα. Κάντε το ίδιο και για τον εαυτό σας. 

Τα περισσότερα θέματα μπορούν να λυθούν την στιγμή που μας επιτρέπεται να είμαστε μέρος ενός ειλικρινούς, ασφαλούς και αξιοπρεπούς περιβάλλοντος. Προκύπτουν αυθόρμητα δημιουργικές λύσεις και αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι. Κάθε άτομο τότε, δίνει τον καλύτερο του εαυτό.

Δώστε προσοχή και αντιληφθείτε ποιοι σας κάνουν να αισθάνεστε ενόχληση ή ζήλια. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο τι και ποιος σας ενοχλεί. Μήπως η αλήθεια πίσω από την ενόχλησή σας είναι πως κρυφά θα επιθυμούσατε να ζούσατε τόσο ελεύθερα, ώστε να μην έχετε σοβαρές ευθύνες και να είστε όσο απελευθερωμένοι είναι εκείνοι που σας ενοχλούν; 

Μάθετε να βλέπετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και πως μέσα από κάτι μπορείτε να βρείτε τρόπους να εξελιχθείτε. Πού μπορεί να σας πάει και τι μπορείτε να δώσετε εσείς σε μια δουλειά που νομίζετε πως δεν σας προσφέρει τίποτα. 

Αν τώρα η δουλειά σας συνεχίζει να είναι κάτι που δεν σας δίνει νόημα ή το πάθος που ψάχνετε, προσπαθήστε να το δείτε σε μία άλλη διάσταση. Ως μια δουλειά που σας προσφέρει οικονομική ασφάλεια για παράδειγμα δίνοντας σας τη δυνατότητα να κάνετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν ουσιαστικά.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr