Αρωματικό λαδόξυδο

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αρωματικό λαδόξυδο
Πως μπορούμε να φτιάξουμε αρωματικά λάδια και ξύδια που θα δώσουν ξεχωριστή γεύση στα πιάτα μας. λαδι ξυδι                                   Λάδι με φρέσκα αρωματικά Θα χρειαστείτε: ½ λίτρο ελαιόλαδο 2 χούφτες φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας 1 κ. γλ. κόκκους μαύρο πιπέρι χοντροσπασμένους Εκτέλεση:Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε με το λάδι και το πιπέρι. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα να αναμειχτούν καλά οι γεύσεις και στραγγίζουμε. Μεταφέρουμε το αρωματικό πλέον λάδι σε νέο μπουκάλι και προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα από το κυρίαρχο αρωματικό που χρησιμοποιήσαμε. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος. Εάν επιλέξετε όμως τη λύση του ψυγείου, θα πρέπει να το αφήνετε λίγη ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το χρησιμοποιήσετε. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες με βραστά λαχανικά (είναι ιδανικό με ζεστές βρασμένες πατάτες ή κολοκυθάκια). Είναι ακόμη ιδανικό λάδι για τη βινεγκρέτ ή για να σοτάρουμε ψάρι ή κρέας που θέλει γρήγορο μαγείρεμα. Ξύδι με πολύχρωμο πιπέρι Θα χρειαστείτε: 3 φλιτζάνια λευκό ξύδι 3 κ.σ. πολύχρωμο πιπέρι 3 σκ. σκόρδο 1 κλωνάρι δεντρολίβανο Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ξύδι με το πιπέρι, το δεντρολίβανο και το σκόρδο, αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και το μεταγγίζουμε σε καθαρό μπουκάλι. Το διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.  Ταιριάζει με θαλασσινά, λαχανικά και σαλάτες με τυρί ή αλλαντικά.   Η συνταγή είναι από το βιβλίο: Βαγγέλης Δρίσκας «Αρωματική κουζίνα» (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ)  

More for you

 
 

Don't Miss