Πώς θα φτιάξουμε το τέλειο αυγό

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα φτιάξουμε το τέλειο αυγό

Κάθε καινούργια νοικοκυρά και κάθε καινούργιος σπουδαστής σε σχολή σεφ έρχεται αντιμέτωπος με τη πρόκληση να φτιάξει το τέλειο αυγό.

 

Εσείς πως προτιμάτε τ’αυγά σας; Μάτια, βραστά ή ποσέ; Το αυγό όπως και αν προτιμάτε να το καταναλώνετε ένα είναι το σίγουρο. Ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, ενώ επιβαρύνει με μόλις 70-80 θερμίδες. Πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, προκαλεί αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό, ενώ θεωρείται ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Στη λίστα με τα προτερήματά του, φιγουράρουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.α. Υπολογίστε από βιταμίνη Α, D, Ε, B2 και Β12, μέχρι σελήνιο, ιώδιο, σίδηρος, κλπ. Σχετικά με τη χοληστερίνη για την οποία είχε κατηγορηθεί παλαιότερα, πρόσφατες έρευνες το αθώωσαν πανηγυρικά , υποστηρίζοντας ότι μια λογική εβδομαδιαία κατανάλωση αυγών, σε συνδυασμό με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον οργανισμό. Αυγά τηγανητά (μάτια): Σε ένα τηγάνι ρίχνετε λίγο λάδι και όταν κάψει, σπάτε προσεκτικά τ’αυγό. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνετε πάνω στο αυγό λίγο λάδι το οποίο παίρνετε από το τηγάνι. Το αφήνετε, ανάλογα με το πόσο σφιχτό το θέλετε. Όσο ο κρόκος χάνει το έντονο κίτρινο χρώμα του, τόσο περισσότερο σφίγγει. Όταν είναι έτοιμο, βγάζετε, βάζετε σε πιάτο και αλατοπιπερώνετε. Αυγά βραστά: Μελάτα: Γεμίζετε ένα κατσαρολάκι με νερό και όταν αρχίσει να βράζει ρίχνετε προσεκτικά τ’αυγό με το τσόφλι. Υπολογίστε να το αφήσετε 3 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζετε και το βουτάτε σε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Σφιχτά:  Η διαδικασία είναι ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι ο χρόνος βρασίματος. Υπολογίστε ότι για να φτιάξετε βραστά αυγά θα χρειαστείτε περίπου 15 λεπτά προκειμένου να σφίξουν καλά. Αυγά ποσέ:  Τα συγκεκριμένα αυγά, βράζουν γυμνά μέσα στο νερό, χωρίς όμως το τσόφλι. Αρχικά σπάτε σε ένα βαθύ πιάτο το αυγό. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό και μαζί 1 κουτ. της σούπας ξίδι. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, ρίχνετε προσεκτικά το αυγό. Στόχος σας είναι να πήξει το ασπράδι και να τυλίξει τον κρόκο. Χρειάζεστε περίπου 4 λεπτά, καθώς το αυγό πρέπει να είναι μελάτο.

More for you

 
 

Don't Miss