Μπουγαρίνι, το πιο αρωματικό γιασεμί επτανησιακής καταγωγής

Αναστασία ΤσαγκάρηΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΑΓΚAΡΗ Κυριακή 09 Ιουλίου 2017

Κυριακή 09 Ιουλίου 2017

Μπουγαρίνι, το πιο αρωματικό γιασεμί επτανησιακής καταγωγής

Το μπουγαρίνι, αν και ινδικής προέλευσης είναι γνωστό ως αραβικό γιασεμί.  Η επίσημη ονομασία του είναι jasminum sambac και ευδοκιμεί στα Επτάνησα. Το μεθυστικό του άρωμα είναι αδύνατο να μην σας παρασύρει παραπέμποντας σε καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες μυστήριο. Αν το καράβι φέτος σας ταξιδέψει σε κάποιο από τα όμορφα νησιά του Ιονίου, επιστρέφοντας μαζί με τα παστέλια, τις μάντολες ή τα μαντολάτα, πάρτε μαζί σας και το άρωμα των νησιών αυτών βάζοντας στη βαλίτσα σας ένα μπουγαρίνι.
 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ GALLERY
6 photos

Θα το βρείτε σε δύο εκδοχές, το μονό και το διπλό γνωστό ως διπλό φούλι ή γκραντούκα (jasminum sambac Grand Duke of Tuscany). Το διπλό υστερεί λίγο στην ένταση του αρώματος αλλά έχει πιο εντυπωσιακά άνθη. Δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα στις δύο ποικιλίες. Μπουγαρίνι και γκραντούκα ανθίζουν ασταμάτητα από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Μπορούν να καλλιεργηθούν είτε στη γη είτε σε γλάστρα σε όξινο χώμα παρόμοιο με εκείνο της γαρδένιας. Ποτίζουμε όποτε στεγνώσει το χώμα και φροντίζουμε να στραγγίζει καλά.  Τα φυτά μας προτιμούν τις φωτεινές αλλά και σκιερές θέσεις το καλοκαίρι. Τα άνθη τους δυστυχώς κρατούν ελάχιστα αλλά είναι αμέτρητα και ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Κλαδεύουμε βαθιά πάντα στις αρχές της άνοιξης και μετά τον τελευταίο o παγετό. 'Όσο για το άρωμά τους πιστέψτε με... απλά δεν υπάρχει! Τώρα αν η Ζάκυνθος ή η Κέρκυρα δεν είναι στο πρόγραμμα για φέτος, μπουγαρίνια και φούλια θα βρείτε σε μεγάλα φυτώρια. 

Από την Αναστασία Τσαγκάρη


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φροντίδα των φυτών σας  μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας All About Orchids and Housplats  www.allaboutorchids.gr  ή τη σελίδα All About Orchids στο facebook https://www.facebook.com/allaboutorchid/.

More for you

Don't Miss