Ελληνικό βραβείο

Παρασκευή 08 Ιουλίου 2011

Παρασκευή 08 Ιουλίου 2011

Ελληνικό βραβείο

Η ταινία “Ο όρμος”, του Ελληνοαμερικανού φωτογράφου Λούη Ψυχογιού, που ακολουθεί το ετήσιο κυνήγι δελφινιών στην ιαπωνική πόλη Taiji, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2010.

Σας το υπενθυμίζω γιατί το θέμα του αγγίζει ένα μεγάλο οικολογικό πρόβλημα που βγήκε στο προσκήνιο από τον ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη.

Ο σκηνοθέτης Λούη Ψυχογιός, ακολούθησε μέσα από την ταινία “Ο όρμος” (The Cove), μια ομάδα ακτιβιστών που προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν κόλπο, όπου τα δελφίνια παγιδεύονται και θανατώνονται. Η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ιαπωνία, εκτός από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο. Ωστόσο ο δήμαρχος του Taiji, Kazutaka Sangen, διαμαρτυρήθηκε για τη νίκη του ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ. "Νομίζω ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ταινία παρουσιάζει ως γεγονότα, υλικό που δεν έχει επιστημονική απόδειξη”, δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κυνήγι είναι νόμιμο στην Ιαπωνία και ζήτησε σεβασμό στις παραδόσεις των διαφορετικών πολιτισμών. Οι κάτοικοι του Taiji υποστηρίζουν ότι κυνηγούν δελφίνια εδώ και δεκαετίες. Εκατοντάδες δελφίνια φάλαινες, παγιδεύονται σε έναν μικρό κόλπο και είτε θανατώνονται για το κρέας τους, είτε πωλούνται για να κλειστούν σε ενυδρεία. Ο Λούη Ψυχογιός επεσήμανε ότι ελπίζει, όταν η ταινία κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι " να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τα ζώα για το κρέας τους και την ψυχαγωγία". Πηγή: http://www.enet.gr http://youtu.be/HC0ipMB3FqM

More for you

 
 

Don't Miss