Ένα ξεχωριστό κορίτσι

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα ξεχωριστό κορίτσι

Γεννήθηκες Coppola και θέλεις να γίνεις σκηνοθέτης. Ακούγεται εύκολο. Στην πραγματικότητα όμως έχεις να περάσεις τις πιο δύσκολες εξετάσεις.

Η Sofia Coppola είναι μία ξεχωριστή σκηνοθέτης που αγαπώ πολύ. Η πρώτη της επιτυχία το 2003 για την ταινία  "Χαμένοι στη Μετάφραση" της έδωσε το εισιτήριο για το Kodak Theatre ένα μέρος που σύχναζε και ο διάσημος μπαμπάς της Francis Ford Coppola. Όλοι τότε έσπευσαν να κριτικάρουν άλλωτε θετικά αλλά και πολλές φορές αρνητικά, την πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ποτέ για όσκαρ σε τόσο μικρή ηλικία. Η αλήθεια είναι ότι από τον μπαμπά δεν πήρε μόνο τα μάτια και αλλά και το ταλέντο. Και το σημαντικότερο, δεν έμεινε στη σκιά του. Ο κινηματογραφικός κόσμος της θηγατέρας του Coppola είναι ένα σύμπαν φτιαγμένο από τα εντελώς δικά της υλικά. Η επόμενη της δουλειά "The Virgin Suicides" η μεταφορά του βιβλίου του Jeffrey Evgenides στη μεγάλη οθόνη, κατοχύρωσε το στυλ της: ματιά απόλυτα θηλυκή, εικόνες σαν βγαίνουν από vintage κάμερα και χρώματα από παλέτα με νερομπογιές. Ευαίσθητα αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικά και μοντέρνα πλάνα. Ακόμα και η δική της εκδοχή της ιστορίας της Μαρίας Αντουανέττας, με πρωταγωνίστρια την Kristen Dunst, ήταν σαν ένα μπαρόκ video clip.

H Scarlett Johansson στο "Lost In Translation".

Από τα γυρίσματα της ίδιας ταινίας. Εδώ με τον Bill Murray.

Από την ταινία "The Virgin Suicides" με την Kristen Dunst.

H Kristen Dunst ως  "Μαρία Αντουανέττα".

Η τελευταία της ταινία "Somewhere" ήταν καταπληκτική. Με θέμα την ιδιαίτερη σχέση πατέρα-κόρης και σίγουρα κάποια βιογραφικά στοιχεία, η ανάγκη για ουσιαστική, ανθρώπινη επαφή, γίνεται ένα όμορφο story. Η ίδια έχει δηλώσει "θα έλεγα ότι πρόκειται για το πορτρέτο ενός ανθρώπου ο οποίος βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο στη ζωή του όπου πρέπει να αποφασίσει τι είδους τύπος πρόκειται να είναι. Θεωρώ ότι όλοι μας το εξετάζουμε αυτό κάποιες στιγμές στη ζωής μας. Επίσης, είχα μόλις γεννήσει τη πρώτη μου κόρη και με απασχολούσε το πώς ένα παιδί αλλάζει τις προτεραιότητες και την προοπτική μας. Θέλησα να βάλω κάτι από αυτό στην ιστορία. Έτσι, νομίζω ότι αφορά επίσης τη σχέση ανάμεσα σε ένα πατέρα και την κόρη του». Σας προτείνω να δείτε την ταινία. Tip: Φοβερή μουσική.  Είναι κάτι που προσέχει πολύ στις ταινίες της.

Η ταινία "Somewhere" με φόντο το θρυλικό ξενοδοχείο των ροκ σταρ Chateau Marmont στην Καλιφόρνια.

  http://youtu.be/E3cPbxCBGVo  

More for you

 
 

Don't Miss